Miért ütik a forintot? Itt a válasz!
Deviza

Miért ütik a forintot? Itt a válasz!

Portfolio
Az elmúlt egy hónapban jelentős mértékben gyengült a forint az euróval szemben. A folyamatok mögött az húzódik meg, hogy a befektetők egyre inkább a forint esésére spekulálnak.
Az első összefoglaló szakmai konferencia, ahol minden oldal (közvetítők, bankok, MNB, Minisztérium, külföldi közvetítő) képviselteti magát a Portfolio.hu és a legnagyobb közvetítő partnereket tömörítő Független Pénzügyi Közvetítők Országos Szövetsége (FPKOSZ) együttműködésében tartandó rendezvényen.

Pénteken már 405 közelében alakult az euró/forint árfolyam, amire 22 hónapja nem volt példa. A forint esése mögött számos tényező húzódik meg, ami egy mondatban talán úgy foglalható össze, hogy a gyenge hazai makrofundamentumok és a romló nemzetközi befektetői környezetben a jelenlegi magyarországi kamatszint már nem olyan vonzó, hogy az stabilan tartsa a forintot.

A külföldi befektetők forinttal kapcsolatos aggodalmait tükrözi, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ábrakészlete alapján egyre többen spekulálnak a forint ellen. Az elmúlt egy hónapban a külföldiek forint elleni pozíciói jelentős mértékben emelkedtek.

Az időszakban a forint elleni pozíciók (világoskék) többször jelentősen meghaladják a forint melletti pozíciókat (sötétkék).

A teljes nettó pozíciók a legtöbbször negatívak (kék pöttyök) voltak, ami azt jelzi, hogy összességében több külföldi szereplő számított a forint gyengülésére, mint erősödésére. A zöld árfolyamvonal azt mutatja, hogy

a forint az időszak nagy részében gyengült az euróval szemben, ami egybeesik a forint elleni spekulációs pozíciók növekedésével.

mnbabra1

Ennek következtében már nem meglepő, hogy a külföldi szereplők kumulált spekulatív pozíciói növekedtek, ami arra utal, hogy a befektetők pesszimista várakozásokat tápláltak a forinttal kapcsolatban. Az árfolyam alakulása alapján pedig látható, hogy a spekulatív forint elleni pozíciók növekedését szorosan követte a forint gyengülése.

Érdemes megjegyezni, hogy az MNB októberben már nem csökkentette a kamatot, miután a forint jelentősen gyengült. Azt is látni kell, hogy a külföldiek pozíciója már a jelenlegi, 6,5%-os kamatszinten épült fel, ami jelzi, hogy ezen a kamatszinten már könnyebben fordulnak el a feltörekvő piaci devizáktól, különösen azoktól, ahol jelentős kockázatokat látnak. Mindezek tükrében könnyen lehet, hogy az MNB a következő időszakban sem gondolkodik a kamat csökkentésén, amire a legutóbbi kamatdöntés után többször is utalt a jegybank.

Nagyon úgy tűnik, hogy a jelenlegi kamatszint a kockázatkerülő globális környezetben már "kevés" a forintnak, így a következő időszakban jelentős volatilitásra kell számítani, hacsak a kockázati prémiumsokk hatása nem enyhül, vagy a hazai gazdasági környezet megítélése nem javul. A külföldiek magas forint elleni pozicionáltsága ugyanis nyomás alatt tarthatja a forintot, fellélegzést pedig a globális kockázatkerülő befektetői hangulat enyhülése, vagy a hazai konjunktúrával és a költségvetéssel kapcsolatos aggodalmak mérséklődése hozhat.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Holdblog

Mit keres ennyi iPhone Kínában?

A patriotizmus megjelenik az okostelefonok piacán is: a fogyasztók szívesen választják a hazait. Az Apple dominálja az észak-amerikai piacokat, míg a Samsung szinte egyeduralkodó Dél-Koreában...

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Óraátállítás 2024: kezdődik a téli időszámítás
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
eximbank-gdp-növekedés-digitális-innováció-előrejelzés-digitalizáció