Egymillió dollár feletti ajánlatot várnak a híres falra ragasztott banánért
Befektetés

Egymillió dollár feletti ajánlatot várnak a híres falra ragasztott banánért

Portfolio
A művészeti világ ismét izgalomba jött Maurizio Cattelan "Comedian" című alkotása miatt, amely egy falra ragasztott banánból áll. Az eredetileg 2019-ben bemutatott mű ismét kalapács alá kerül, és a szakértők szerint akár egymillió dollár feletti áron is elkelhet - írja a Bloomberg.

Cattelan műve 2019-ben az Art Basel Miami Beach-en debütált, ahol azonnal hatalmas figyelmet kapott. A galéria kénytelen volt eltávolítani a művet a túlzott érdeklődés miatt. A "Comedian" gyorsan a popkultúra részévé vált, mémek és utánzatok születtek belőle, hírességek posztoltak róla, és volt, aki végül el is fogyasztotta.

A műalkotásból eredetileg három példány készült, egyenként 120-150 ezer dolláros áron.

Az egyik a Guggenheim Múzeumba került, a másik kettő magángyűjtőkhöz. Most az egyik magántulajdonban lévő darab kerül kalapács alá, jelentősen magasabb áron.

David Galperin, a Sotheby's amerikai kontinens kortárs művészetért felelős vezetője szerint a mű becsült értéke 1-1,5 millió dollár között mozog.

Nemcsak az egyik legjelentősebb műalkotásról van szó, amelyet [Cattelan] valaha is készített, hanem az évszázad egyik legtöbbet emlegetett művéről is - nyilatkozta Galperin.

A művészeti értékek meghatározása mindig is összetett kérdés volt. Ahogy Picasso festményei vagy Michelangelo szobrai sem pusztán az alapanyaguk miatt értékesek, úgy Cattelan banánja is túlmutat fizikai valóján. A mű a művészeti piac abszurditására is reflektál, ami Galperin szerint különösen alkalmassá teszi a nyilvános árverésre.

A leendő vásárló egy eredetiségigazolást kap, amely tartalmazza a kiállítási utasításokat is. Emellett egy tekercs ragasztószalagot és egy banánt is mellékelnek a műhöz, bár ezek cserélhetők. A banán és a ragasztószalag szükség szerint cserélhető. Ez nem egy eredeti ragasztószalag és banán - magyarázta Galperin.

Az árverés előtt a "Comedian" világkörüli turnéra indul, többek között New York, London, Párizs és Tokió érintésével. Galperin szerint a mű iránt nemcsak hagyományos műgyűjtők érdeklődhetnek, hanem a szélesebb közönség is, köszönhetően annak, hogy a "Comedian" túllépett a művészeti világ határain.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Holdblog

A két mesterlövész (HOLD After Hours)

Zsiday Viktorral megpróbálunk a marxizmusban, a magyar gazdaságpolitikában és egészségügyben, sőt, Trumpban is valami jót találni. Jó szórakozást! 0:42       Új műsorvezetőnk, Zsiday

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Trump vagy Harris lesz az új amerikai elnök? – Hogy érinti ez a befektetéseinket?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
philips