Nagy a tétje a mai litván választásoknak
Globál

Nagy a tétje a mai litván választásoknak

Portfolio
Vasárnap tartották a litván parlamenti választások második fordulóját, melynek első fordulójában a legtöbb szavazatot az ellenzéki szociáldemokraták szerezték meg. Az ország lakosai a megélhetési költségek és az Oroszországból érkező potenciális fenyegetések árnyékában járultak az urnákhoz. A szavazás kimenetele jelentős hatással lehet Litvánia bel- és külpolitikájára egyaránt.

A 2,9 millió lakosú balti országban hibrid választási rendszer működik. A parlament felét listás szavazással választják meg, míg a fennmaradó mandátumokról egyéni választókerületekben döntenek a második fordulóban. Ez a rendszer általában a nagyobb pártoknak kedvez.

Az október 14-i első fordulóban a baloldali Szociáldemokrata Párt (SD) szerezte meg a szavazatok 20%-át, megelőzve a kormányzó Haza Uniót (18%) és a kormányellenes Nemunas Hajnal pártot (15%).

Az SD sikere esetén várhatóan folytatódik Litvánia határozott fellépése Oroszországgal szemben, és a magas védelmi kiadások is megmaradnak.

A NATO becslései szerint Litvánia idén GDP-je mintegy 3%-át fordítja fegyveres erőire, ezzel a katonai szövetség hatodik legnagyobb költekezője lesz. Ez jól mutatja az ország elkötelezettségét a védelmi kérdések iránt.

A választási kampány során a belpolitikai gazdasági kérdések kerültek előtérbe. Az SD ígéretet tett a növekvő egyenlőtlenségek elleni fellépésre, többek között a tehetősebb litvánok adójának emelésével, hogy növelhessék az egészségügyi és szociális kiadásokat.

Ingrida Simonyte miniszterelnök jobbközép hárompárti koalíciójának népszerűsége jelentősen csökkent az elmúlt időszakban. Ebben szerepet játszott a két évvel ezelőtt 20% fölé emelkedett infláció, a romló közszolgáltatások és a társadalmi egyenlőtlenségek növekedése.

A nemzetbiztonság továbbra is kiemelt fontosságú kérdés Litvániában, amely a NATO és az Európai Unió keleti határán fekszik, és közös határa van az orosz Kalinyingrádi exklávéval, valamint Fehéroroszországgal. Egy májusi közvélemény-kutatás szerint a litvánok háromnegyede tart attól, hogy Oroszország a közeljövőben megtámadhatja az országot.

Számomra rendkívül fontos a nyugalom megőrzése, és az ukrajnai háború megállítása - nyilatkozta a 79 éves Mykolas Zvinys a Reutersnek, mielőtt leadta volna szavazatát Vilnius külvárosában.

A szavazóhelyiségek este 8 órakor (közép-európai idő szerint 19 órakor) zártak, és az eredmények éjfél körül (közép-európai idő szerint 23 órakor) várhatók. A választás kimenetele meghatározó lehet Litvánia jövőbeli politikai irányvonalára nézve, mind belpolitikai, mind külpolitikai szempontból.

Forrás: Reuters

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

A két mesterlövész (HOLD After Hours)

Zsiday Viktorral megpróbálunk a marxizmusban, a magyar gazdaságpolitikában és egészségügyben, sőt, Trumpban is valami jót találni. Jó szórakozást! 0:42       Új műsorvezetőnk, Zsiday

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Trump vagy Harris lesz az új amerikai elnök? – Hogy érinti ez a befektetéseinket?
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
orosz rakéta szuperfegyver topol ballisztikus nukleáris atomfegyver stock