Nem fogadja el a választás eredményét a grúz elnök: tüntetésre hívja az embereket
Globál

Nem fogadja el a választás eredményét a grúz elnök: tüntetésre hívja az embereket

Portfolio
Bár közel 100 százalékos feldolgozottság mellett a Grúz Álom párt a szavazatok több mint 54 százalékát szerezte meg a grúziai választásokon, Szalome Zorubasvili grúz elnök bejelentette, hogy nem fogadja el a választási eredményeket, és tüntetésre szólította fel a polgárokat. A tüntetést hétfő estére hirdették, ami egybeesik Orbán Viktor grúziai látogatásának időpontjával - írja a Politico.

Grúziában politikai feszültség alakult ki a szombati parlamenti választások után, miután az ellenzék csalással vádolta meg a győztes kormánypártot. Eközben nemzetközi megfigyelők aggályokat fogalmaztak meg a választás tisztaságával kapcsolatban.

A szavazatok közel 100 százalékos feldolgozottsága mellett a Grúz Álom párt a szavazatok 54 százalékát szerezte meg, míg az ellenzéki blokk 38 százalékot ért el. Ez lehetővé tenné a győztes párt számára, hogy egyedül alakítson kormányt.

Az ellenzék azonban nem fogadja el az eredményt, ami Zorubasvili elnök szerint Oroszország befogadását jelentené az országba, Grúzia Oroszországnak való alárendeltségének elfogadását.

Éppen ezért hétfő estére tüntetésre hívta a polgárokat.

Az ellenzéki Változások Koalíciója bejelentette, hogy képviselőik nem veszik át a parlamenti mandátumukat, mert szerintük az eredményeket manipulálják. A választás napján több szavazóhelyiségben is erőszakos incidensek történtek. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) aggodalmakat fogalmazott meg a szavazatvásárlással, a pénzügyi források egyenlőtlen elosztásával és a megosztó kampányhangulattal kapcsolatban.

A Nemzeti Demokratikus Intézet nemzetközi megfigyelői missziója szerint a választások előtti időszakot széleskörű fenyegetések és zaklatások jellemezték, amelyek választókat, aktivistákat és politikai szereplőket érintettek. A választást kulcsfontosságúnak tartják Grúzia európai uniós csatlakozási kilátásai szempontjából.

Eközben Orbán Viktor már gratulált a Grúz Álom pártnak a győzelemhez, és bejelentette, hogy október 28-án Tbiliszibe látogat.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

A két mesterlövész (HOLD After Hours)

Zsiday Viktorral megpróbálunk a marxizmusban, a magyar gazdaságpolitikában és egészségügyben, sőt, Trumpban is valami jót találni. Jó szórakozást! 0:42       Új műsorvezetőnk, Zsiday

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Trump vagy Harris lesz az új amerikai elnök? – Hogy érinti ez a befektetéseinket?
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
orosz rakéta szuperfegyver topol ballisztikus nukleáris atomfegyver stock