Tépni kezdték a részvényeket, a Nasdaq vezetésével pattant fel Amerika
Portfolio
Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthatunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is emelkednek.
Megosztás

Jó napja volt a magyar tőzsdének

A pozitív nemzetközi hangulatból a magyar tőzsde is kivette ma a részét, a blue chipek közül egyedül a Mol zárt mínuszban.

Jó napja volt a magyar tőzsdének
Megosztás

Töretlen a lendület Európában

A vezető részvényindexek közül a francia CAC és német DAX egyaránt 1,5, az angol FTSE pedig 0,8 százalékos pluszban van.

CAC
Megosztás

A Nasdaq vezetésével emelkedik Amerika

A nyitást követően a Nasdaq 1,3, az S&P 500 0,9, a Dow Jones pedig 0,3 százalékos pluszban van.

spx0722
Megosztás

Mutatjuk az olcsó részvényt, ami 65 százalékkal többet érhet

Nagy csalódást okoztak a befektetőknek a Ryanair legfrissebb számai, miután a légitársaság az első negyedévben több fontos téren is alulmúlták az elemzői várakozásokat. Amellett, hogy a mostani eséssel jóárasították a részvényt elmondható, hogy egy kulcsfontosságú szinten mozog a Ryanair árfolyama, ahonnan könnyen lehet, hogy elindulhat a rakéta.

Mutatjuk az olcsó részvényt, ami 65 százalékkal többet érhet
Megosztás

Amerikában is emelkedés jöhet

A határidős részvényindexek jelenlegi állása szerint a Nasdaq 1, az S&P 500 0,6, a Dow Jones pedig 0,2 százalékos pluszban nyihat.

Megosztás

Moody’s: jót tenne az MBH Jelzálogbanknak, ha csökkenne a Magyar Posta részesedése

Új kibocsátói minősítéseket adott a Moody’s Investor Service az MBH Jelzálogbanknak, megjegyezve, hogy az MBH Jelzálogbank minősítései egy fokozattal a többségi tulajdonos MBH Bank minősítései alatt vannak, mert nem kellően magas (52%) a bank részesedése a jelzálog-refinanszírozással foglalkozó hitelintézetben. Bár nem említi a hitelminősítő, a jelzálogbank 39,7%-os tulajdonosa jelenleg a Magyar Posta.

Moody’s: jót tenne az MBH Jelzálogbanknak, ha csökkenne a Magyar Posta részesedése
Megosztás

Kínai részvénybefektetések a Harmadik Plénum után

A kínai vezetés legfontosabb összejövetele, a Harmadik Plénum sem hozta el a megváltást a kínai gazdaság számára, pedig sokan reménykedtek benne. Ebben a cikkben bemutatjuk, miért van lehetetlen helyzetben a kínai vezetés és ezáltal az is jobban érthetővé válik, hogy mikor lenne érdemes a kínai befektetések felé fordulni.

Kínai részvénybefektetések a Harmadik Plénum után
Megosztás

Mozgásba lendült a világ összes pénze

A káprázatos hetes hét vállalatának együttes tőkepiaci értéke 10 125 milliárd dollárral nőtt 2022 vége és a 2024 július 10-i eddigi Nasdaq-100 all-time-high között. Ez az árfolyamnyereség nagyobb összeg, mint amennyit együtt a teljes francia és német részvénypiac, illetve az S&P 400 közepes és az S&P 600 kiskapitalizációjú részvényindex ér. Ennek a forró pénznek pedig már jól látható rotációs következményei vannak és lesznek is még a globális részvénypiacon.

Mozgásba lendült a világ összes pénze
Megosztás

Közel 3 éves csúcson az OTP

A kedvező nemzetközi hangulatnak köszönhetően hamar ledolgozta a nap elején látott mínuszokat a magyar tőzsde, a blue chipek ennek ellenére azonban vegyes képet mutatnak: emelkedik az OTP és a Richter, stagnál a Telekom, a Mol pedig mínuszban van.

Közel 3 éves csúcson az OTP
Megosztás

Nagy bejelentésre készül Trump, elszállhat a bitcoin ára

A bitcoin árfolyama az elmúlt hónapban jelentős emelkedést mutatott, miután a kereskedők azt árazzák, hogy Donald Trump volt amerikai elnök újabb árfolyamrobbanást idézhet elő. A legfrissebb hírek szerint Trump a jövő héten Nashville-ben megrendezésre kerülő Bitcoin 2024 konferencián bejelentheti egy amerikai bitcoin stratégiai tartalék létrehozását - számolt be a Forbes.

Nagy bejelentésre készül Trump, elszállhat a bitcoin ára
Megosztás

Hernádi Zsolt a különadókról: úgy látszik, megszaladtunk

Hernádi Zsolt az elmúlt években már több alkalommal kritizálta a Molt is érintő kormányzati beavatkozásokat, az üzemanyagokra vonatkozó ársapkával szemben többször is kikelt, most a Mandineren megjelent véleménycikkében az extraprofit adókról mondta el igencsak sarkosan a véleményét.

Hernádi Zsolt a különadókról: úgy látszik, megszaladtunk
Megosztás

Kitört az OTP – Határ a csillagos ég?

Közel 3 éve nem látott csúcsra emelkedett hétfőn az OTP árfolyama. A mostani emelkedéssel ráadásul egy nagyon fontos szintet sikerült áttörnie a részvénynek, melyet követően nagy emelkedés előtt nyílt meg a tér. Megnéztük, hogy meddig emelkedhet még az OTP.

Kitört az OTP – Határ a csillagos ég?
Megosztás

Tépik az európai részvényeket

A kontinens vezető részvényindexei közül a francia CAC és a német DAX már egyaránt 1 százalékos pluszban van, míg az angol FTSE 0,5 százalékot emelkedett a nap eddigi részében.

A német tőzsdén különösen az autógyártók és a termelői szektor részvényeit veszik most a befektetők.

cac40emelkedés
Megosztás

Mekkora felfordulást hoz Biden visszalépése a tőzsdéken?

Az elmúlt napokban már nemcsak a republikánusok, de a demokraták is követelték Joe Biden visszalépését a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A bejelentés múlt hét vasárnap meg is érkezett, de vajon hogy reagálnak erre a piacok? Jön-e változás a Trump trade-ben?

Mekkora felfordulást hoz Biden visszalépése a tőzsdéken?
Megosztás

Mutatjuk a befektetést, ami nagyot robbanhat Biden visszalépésével

Joe Biden regnáló elnök elmúlt hetekben nyújtott teljesítménye arra sarkallta a befektetőket, hogy egy új Trump-ciklust kezdjenek el árazni, ahogy azt láthattuk is az előző napokban a tőzsdéken. Biden vasárnap esti visszalépésével azonban újabb fordulatot vett az elnökségért zajló verseny, ezáltal pedig a befektetők is egy másik forgatókönyvet kezdhetnek el árazni, amely a rengeteg bizonytalanság mellett számtalan kedvező befektetési lehetőséget is magában rajt. Ezek közül a lehetőségek közül mutatunk most kettőt is.

Mutatjuk a befektetést, ami nagyot robbanhat Biden visszalépésével
Megosztás

Rossz híreket közölt a Ryanair, büntetik a befektetők

Nem könnyű az idei nyár a légiközlekedés szereplői és az utasok számára sem, legutóbb például múlt héten egy IT-hiba okozta több ezer járat késését és törlését. Az utazóknak jó hír, a légitársaságoknak viszont kevésbé, hogy a jegyárak csökkennek, a Ryanair várakozásai szerint idén nyáron lényegesen alacsonyabbak lehetnek – derül ki a társaság negyedéves gyorsjelentéséből. A negyedéves számokat követően meredeken esnek ma reggel a nagy európai légitársaságok részvényei, az élen a Ryanairrel.

Rossz híreket közölt a Ryanair, büntetik a befektetők
Megosztás

Emelkednek a kontinens vezető börzéi

A nyitást követően a német DAX és a francia CAC egyaránt 0,5 százalékos pluszban, míg az angol FTSE 0,4 százalékos emelkedésben van.

cac40_0722
Megosztás

A Mol vezetésével esnek a hazai nagypapírok

A nyitást követően mind a négy hazai blue chip árfolyama mínuszban van.

A Mol vezetésével esnek a hazai nagypapírok
Megosztás

Kamatot vágott a kínai jegybank

10 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a kínai jegybank, miután a múlt héten megrendezésre került Harmadik Plénumon nem születtek olyan átütő erejű intézkedések, amelyek gyorsan megoldást jelenthetnének a kínai gazdaság problémáira.

Kamatot vágott a kínai jegybank
Megosztás

Tovább vette saját részvényeit az OTP

Több mint 370 millió forint értékben vett saját részvényeket az OTP pénteken.

Tovább vette saját részvényeit az OTP
Megosztás

A forint meg sem rezzent

A dollár gyengülésének hatására kisebb erősödéssel indult a nap a forint piacán, nagyobb, érdemi elmozdulás azonban nem történt. Az EUR/HUF kurzusa a 390,2 és 390,8-as szintek között mozgott a nap első órábiban.

eurhuf (2)

A dollár-forint árfolyama pedig szintén egy szűk sávban, 358,2 és 359 között mozgott.

usdhuf
Megosztás

A bitcoin is ugrott a hírre

Joe Biden bejelentésének hatására a bitcoin egészen 65 777 dollárig szúrt le vasárnap este, ezt követően azonban gyorsan több mint 4 százalékot emelkedett az árfolyam, hajnalban pedig a 68 500 dolláros szintet is átlépte a jegyzés, ami több mint egyhavi csúcsot jelent a bitcoin esetében.

btcusdt0722
btcusdt0722a
Megosztás

Pozitívan reagáltak a nemesfémek is

Mivel Biden visszalépésével valamelyest nőtt a bizonytalanság, ezért a nemesfémek esetében is láthattunk egy felszúrást az éjszakai órákban. Az arany a pénteki meredek esést követően egészen a 2412 dolláros szintig emelkedett, mostanra azonban a korai emelkedés nagy részét már visszaadta a nemesfém.

xauusd0722

Az ezüst is nagyot esett pénteken, az aranyhoz hasonlóan pedig szintén emelkedéssel reagált Biden bejelentésére az árfolyam. A 29,4 dolláros szintekről azonban szintén egy visszacsorgást láthatunk a reggeli órákban.

xagusd0722
Megosztás

Felszúrással reagált a dollár Biden lépésére

Biden visszalépését követően éjszaka gyengüléssel kezdett a dollár, az EUR/USD kurzusa egészen 1,09-ig szúrt fel, reggelre azonban gyorsan korrigált is az árfolyam, így már a pénteki 1,088-as záróérték közelében mozog a kurzus.

eurusd0722a
Megosztás

Óvatos emelkedéssel indulhat a hét

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Eséssel zártak legutóbb a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,9 százalékot esett, a S&P 500 0,7 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 0,9 százalék mínuszban fejezte be a napot.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 1,26 százalékos mínuszban van, a Hang Seng 0,73 százalékos pluszban van, míg a CSI 300 0,24 százalékos mínuszban áll.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 0,31 százalékot emelkedhet, a CAC 0,41 százalékkal kerülhet feljebb, míg a FTSE 0,21 százalék pluszban nyithat.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,07 százalékkal kerülhet feljebb, a S&P 500 0,26 százalék pluszban nyithat, míg a Nasdaq 0,43 százalékot emelkedhet.

Mi várható makro fronton?

Ma rögtön egy fontos, de nem piacmozgató adattal indul a hét: az államháztartás részletes júniusi számait ismerjük meg. A júniusi adatok kedvezően alakultak, meglátjuk, miből jött össze a 2022 óta a legkisebb hathavi hiány. Fontos lesz a német kiskereskedelmi adat, ami a cikk megjelenése után nem sokkal érkezik, a kínai kamatdöntés pedig már meg is volt ma reggel.

2024. július 22. – július 28. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
július 22. hétfő 11:00 PM Részletes ÁHT jún.
július 23. kedd 11:00 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
július 23. kedd 14:00 MNB Kamatdöntés  
július 23. kedd 15:00 MNB Közlemény  
július 24. szerda 8:30 KSH Keresetek máj.
július 26. péntek 8:30 KSH Népmozgalom jún.
július 26. péntek 8:30 KSH Munkanélküliség máj.
július 26. péntek 8:30 MNB Lakásár-index Q1
Nemzetközi makrogazdaság
július 22. hétfő 3:15 Kína  PBoC-kamatdöntés  
július 22. hétfő 8:00 Németo. Kiskereskedelmi eladások máj.
július 23. kedd 16:00 USA Használtlakás-eladások jún.
július 24. szerda 9:15 Francio. Előzetes BMI júl.
július 24. szerda 9:30 Németo. Előzetes BMI júl.
július 24. szerda 10:00 EU Előzetes BMI júl.
július 24. szerda 10:30 UK Előzetes BMI júl.
július 24. szerda 15:45 USA Előzetes BMI júl.
július 24. szerda 16:00 USA Újlakás-eladások jún.
július 25. csütörtök 10:00 Németo. Ifo-index  
július 25. csütörtök 14:30 USA PCE-infláció Q2
július 25. csütörtök 14:30 USA GDP Q2
július 26. péntek 14:30 USA PCE-infláció jún.
július 26. péntek 14:30 USA Michigan-index  
július 26. péntek 14:30 USA 5 éves inflációs várakozások (UoM) júl.
Forrás: Portfolio-gyűjtés

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 20,3 százalékos elmozdulással a BUX index áll az élen, a sereghajtó 0,1 százalékos eséssel a CAC index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 58,1 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Mol papírja áll 0,7 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Ezüst árfolyama már 20,6 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 40 287,53 -0,9% 0,7% 3,7% 6,9% 14,9% 48,4%
S&P 500 5 505 -0,7% -2,0% 0,3% 15,4% 20,6% 84,9%
Nasdaq 19 522,62 -0,9% -4,0% -1,9% 16,0% 23,4% 149,2%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 40 063,79 -0,2% -2,7% 3,9% 19,7% 21,8% 86,6%
Hang Seng 17 417,68 -2,0% -4,8% -5,5% 2,2% -8,1% -39,4%
CSI 300 3 539,02 0,5% 1,9% 0,3% 3,1% -8,1% -7,1%
Európai részvényindexek              
DAX 18 171,93 -1,0% -3,1% 0,6% 8,5% 12,8% 48,2%
CAC 7 534,52 -0,7% -2,5% -0,5% -0,1% 2,8% 35,7%
FTSE 8 155,72 -0,6% -1,2% -0,6% 5,5% 7,5% 8,6%
FTSE MIB 34 215,84 -0,9% -1,1% 3,0% 12,7% 19,2% 58,1%
IBEX 11 087,5 -0,5% -1,4% 0,3% 9,8% 17,3% 20,9%
Régiós részvényindexek              
BUX 72 940,88 0,1% 1,0% 4,7% 20,3% 38,5% 74,9%
ATX 3 671,84 -0,2% -0,9% 2,1% 6,9% 15,2% 24,5%
PX 1 613,18 0,0% 1,4% 5,1% 14,1% 21,8% 51,1%
WIG20 85 852,44 -0,6% -3,2% -0,6% 9,4% 19,8% 41,0%
Magyar blue chipek              
OTP 18 620 0,5% 2,1% 7,1% 17,8% 49,0% 45,1%
Mol 2 846 -1,0% 0,4% 1,4% 0,7% -10,8% -7,8%
Richter 9 765 0,9% 0,8% 5,3% 11,6% 11,0% 92,4%
Magyar Telekom 1 078 -1,1% -1,3% 2,1% 58,1% 159,4% 146,4%
Nyersanyagok              
WTI 81,43 -3,3% -2,5% -1,5% 13,3% 8,1% 47,0%
Brent 84,08 -1,2% -2,1% -1,6% 8,2% 5,8% 35,0%
Arany 2 407,24 -2,4% -0,2% 3,5% 16,5% 21,8% 68,4%
Ezüst 29,24 -2,6% -5,4% -0,5% 20,6% 16,3% 81,3%
Devizák              
EURHUF 390,6500 0,1% -0,3% -1,3% 2,2% 3,7% 20,1%
USDHUF 358,7236 0,3% -0,2% -2,6% 3,7% 6,6% 23,8%
GBPHUF 463,8701 -0,1% -0,7% -1,0% 5,2% 6,3% 28,1%
EURUSD 1,0890 -0,2% -0,2% 1,3% -1,4% -2,7% -3,0%
USDJPY 156,7550 0,0% -0,6% -0,7% 11,2% 12,3% 45,5%
GBPUSD 1,2917 -0,5% -0,6% 1,4% 1,3% 0,2% 3,3%
Kriptovaluták              
Bitcoin 66 705 4,3% 15,2% 2,7% 51,0% 123,0% 533,1%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 4,24 1,0% 1,5% 0,5% 9,6% 13,3% 106,8%
10 éves német állampapírhozam 2,41 2,2% -1,5% 1,5% 19,0% 0,6% -759,3%
10 éves magyar állampapírhozam 6,59 0,0% 0,3% -3,8% 11,1% -6,0% 174,6%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: © 2022 Jay Radhakrishnan

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
bét