Egyre nagyobb a baj: a koronavírus-válság kirobbanása óta nem volt ilyen Magyarországon
Gazdaság

Egyre nagyobb a baj: a koronavírus-válság kirobbanása óta nem volt ilyen Magyarországon

Portfolio
A koronavírus-járvány óta nem volt olyen magas a kereslethiányt tapasztaló cégek aránya a magyar feldolgozóiparban, mint most - derült ki a Kopint-Tárki konjunktúratesztjéből. Mindez pedig kifejezetten kedvezőtlen képet fest az ipari termelés várható alakulásáról.

A pandémia óta nem volt ilyen

Gyengén kezdte az idei évet a magyar ipar, az ágaztok többsége visszaesik, és már egyre biztosabb, hogy a következő időszakban sem kap erőre. "A magyar feldolgozóipar termelési volumene 2024 eddig eltelt időszakában csökkent, a beruházások elmaradnak, a gazdasági kilátások pedig pesszimisták" - írja friss elemzésében a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet. "A kereslethiány mind belföldön, mind külföldön fennáll, a gazdaság fellendüléséhez azonban a beruházások növekedésére és a keresletélénkülésre lenne szükség" - áll a negyedéves konjunktúratesztben.

Forrás: Kopint-Tárki

A legrosszabbnak a mikro- és kisvállalatok érzik a gazdaság jelenlegi állapotát, míg a nagyvállalatok szignifikánsan jobbnak látják a helyzetet

- jegyzi meg a kutatócég. Összegzésükben kiemelik, hogy a beruházások elmaradása aggasztó, a cégek fele nem tervez számottevő beruházást, aminek részben az az oka, hogy saját maguk nem látják annak megtérülését.

A pandémia kitörése óta nem volt ilyen magas a kereslethiányt tapasztaló cégek aránya

- mutat rá a jelentés. Ez a járműipar globális keresletének csökkenésével, a hazai kereslet elégtelenségével és a külső és belső gazdasági környezet bizonytalanságával magyarázható.

Összességében a Kopint-Tárki szerint a magyar feldolgozóipar nehéz helyzetben van, és a fellendüléshez komoly változásokra lenne szükség. A beruházások elmaradása nem csak most, hanem később is komoly gondokat okozhat, amely majd versenyképességi problémákban ütközik ki. Jelenleg nincs aktív és érdemi gazdaságpolitikai intézkedés, amely széles körben ösztönzné a beruházásokat és a fogyasztást, ennek hiányban pedig idén szinte biztosan „be fog ragadni” a feldolgozóipar.

Lássuk a részleteket!

A megkérdezett feldolgozóipari vállalatok már közel fele (46%) tapasztal kereslethiányt, mind belföldi, mind külföldi relációban. A kereslethiány említése az elmúlt 5 év során csupán egyetlen negyedévben, a pandémia kitörésekor volt ilyen magas szinten. Ennek természetesen vannak globális és lokális okai is.

"Egyrészt a járműipar kereslete jelentősen csökkent az idei évben, ami Magyarország fő exportcikke. Ezzel párhuzamosan megfigyelhető egy általános hazai lassulás a vállalatok és a háztartások keresletének dinamikájában, ami a gazdasági környezet bizonytalanságával magyarázható" - írja a Kopint-Tárki elemzése.

Forrás: Kopint-Tárki

A gondok többsége feltehetően abból adódik, hogy a vállalatok mennyiségi kapacitása a jelenleginél jóval több megrendelést is elbírna, így már megjelentek kihasználatlan kapacitások is, igaz, még nem jelentős mértékben. Ez sajnos a munkaerőre is vonatkozik, ennek eredménye, hogy csupán 15% panaszkodott munkaerőhiányra, miközben a pandémia előtt ugyanez 60% körül volt, de még 2 éve is 30%-os aránnyal bírt az akadályozó tényezők között.

Figyelemreméltó, hogy finanszírozási nehézségek említése jóval elmarad a többi akadályozó tényezőétől, továbbra is 10% alatt maradt. a rossz üzletmentet tehát nem elsősorban pénzügyi tényezők okozzák.

Mélyponton a gazdasági helyzet megítélése

Továbbra is mélyponton van a magyar gazdaság jelenlegi helyzetének és kilátásainak feldolgozóipari megítélése - írja a Kopint-Tárki. Ebben a negyedévben is igaz, hogy a megkérdezettek saját cégük helyzetét jobbnak ítélik meg, mint a magyar gazdaság állapotát, vagyis elsősorban külső okokat sejtenek a termeléscsökkenés mögött.

Immáron 10 negyedéve tartósan negatív a hazai gazdasági környezet kilátásának percepciója, ilyen hosszú negatív sorozatra eddig csupán kétszer volt példa a konjunktúrateszt történetében.

2011 első és 2013 második negyedéve között (szintén 10 negyedév), valamint 1992 első negyedéve és 1995 második negyedéve között (14 negyedév). Nem valószínű, hogy nyár végére javulna a hangulat, így szinte biztosnak látszik, hogy a 2022 második negyedéve óta tartó pesszimista sorozat minden idők második leghosszabb időszaka lesz - vélik az elemzők.

Leginkább a mikro- és kisvállalatok érzik rossznak a gazdaság jelenlegi állapotát, míg a nagyvállalatok szignifikánsan jobbnak érzik a helyzetet. A kilátásokban ugyanakkor nincs érdemi különbség a vállalati méret szerinti bontásban. Minél nagyobb a cég, annál inkább reziliens tud lenni a most fennálló helyzettel szemben, ugyanakkor a hazai gazdaság szempontjából kevésbé jó ómen, hogy már a nagyvállalatok is pesszimistán látják a jövőt, mivel joggal merül fel a kérdés ilyenkor, hogy a meddig tudnak ellenállni a cégek a gazdasági viszontagságoknak.

Forrás: Kopint-Tárki

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Hogy kerüld el a tranzakciós adót?

A kormánynak annyi a fantáziája, mint egy betonbékának. Ha pénz kell az összeomlott költségvetés foltozgatásához, akkor főleg a bankokat és a biztosítókat nyúzza, egyre jobban. (Akár rend

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Von der Leyen botránya pont egy nappal a sorsdöntő szavazása előtt kapott új erőre
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
Szucsány György, a Waberer’s ingatlanfejlesztési igazgatója