Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Globál

Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk

A globális felmelegedésével kapcsolatban leggyakrabban a környezeti hatásokról, például a jégsapkák olvadásából fakadó tengerszint-emelkedésről, valamint a bolygószerte tapasztalható szélsőséges időjárási körülményekről beszélünk. Pedig az éghajlatváltozásnak akár közegészségügyet érintő vetületei is lehetnek. A fagyos, főleg északon megtalálható permafroszt talaj mélyén ősi korokból származó kórokozók is rejtőznek a tartós inaktivitás állapotában, amelyek a kiterjedt olvadásnak köszönhetően utat találhatnak a felszínre. Megoszlanak a vélemények arról, hogy a jelenség fenyegethet-e minket valós világjárvánnyal, azt már azonban laboratóriumi kísérletek is bebizonyították, hogy a fagyott talajban lapuló vírusok akár több tízezer év után is fertőzőképesek lehetnek.

Mi az a permafroszt és miért jelent súlyos veszélyt az olvadása?

A permafroszt, vagy magyar nevén "örök fagy", olyan talajtípust jelent, amelynek átlaghőmérséklete legalább két egymást követő évben 0°C fok, vagy az alatti. Ezek - az értelemszerűen leginkább északon elhelyezkedő - régiók teszik ki a Föld szárazföldi területeinek mintegy egyötödét.

permafroszt az északi féltekén
Permafroszt kiterjedése a Föld északi féltekén. A sötétbarna területek folyamatosan (az év több mint 90%-ában) fagyosak, míg a világosabb részeken évente hosszabb időszakokra enged fel a talaj. Forrás: GRID-Arendal/Nunataryuk

Ezen hatalmas kiterjedésű területeket a klímaváltozás nagy veszélybe sodorta az elmúlt években.

A kutatók már a 2000-es évek elején arra figyelmeztettek, hogy a Föld minden Celsius-foknyi melegedésével 4 millió négyzetkilométernyi, örökké fagyos talaj olvadhat fel Oroszországban, ahol az ország területének kétharmadát adja ez a talajtípus. Viszonyításképpen, ez nagyobb mint India területe. Ezt súlyosbítja, hogy az elmúlt évek vizsgálatai kimutatták: az Északi Sarkon és a hozzá közel eső területeken a felmelegedés üteme akár négyszer gyorsabb is lehet, mint a Föld más területein.

Felszíni átlaghőmérséklet változása a Földön
Az földfelszínén éves átlaghőmérsékletének alakulása. A jobboldali térképen jól látszik, hogy éppen a kiterjedt szibériai permafroszt területeket sújtja leginkább a globális felmelegedés. Egyes részeken akár 5°C fokkal is növekedhet a hőmérséklet. Forrás: Copernicus Climate Change Service

Az egyik legnagyobb probléma a területek olvadásával, hogy „ördögi körhöz” hasonlóan tovább erősíti a folyamatot kiváltó globális felmelegedést. Ennek oka, hogy a permafroszt olvadásának jelentős mikrobiológiai következményei vannak. Ahogy arra egy 2023-as tanulmány rámutat, az egyre több folyékony víz megjelenésével beindulnak a földbe fagyott mikroorganizmusok anyagcsere-folyamatai. Ennek köszönhetően

a jég fogságában pihenő szerves anyagok bomlásnak indulnak, aminek hatására szén-dioxid és metángáz szabadul fel.

A metán és a szén-dioxid különösen nagy veszélyt jelent a klímaváltozás szempontjából, ugyanis ezt a két anyagot a fő üvegházhatásért felelős gázok közé sorolják.

Közegészségügyi kockázatokat is okozhat a felmelegedés

A permafroszt legfelső, úgynevezett „aktív rétege” az év melegebb időszakai során felenged, majd a tél beálltával újra megfagy. A felmelegedés következtében azonban évről évre egyre nagyobb része olvad fel a talajnak, amely az enyhe időjárás miatt nem képes újra teljesen visszafagyni. Emiatt pedig ősi, több tízezer éve a talaj mélyebb rétegeiben nyugvó állatok tetemei kerülhetnek fel a felszínre.

A hideg, fénytől és oxigéntől mentes közeg kiváló állapotban képes megőrizni akár az előző jégkorszak idején élt állatok tetemét is. Idén júliusban például egy 2021-ben talált, 44 ezer éves farkas tetemét vizsgálták meg a kutatók, amelynek a fogai, a szőrének nagy része és egyes szervei is épségben fennmaradtak a jégbe zárva.

A szakemberek az elmúlt évek során több, az imént említett farkashoz hasonló emlős maradványait találták meg, amelyekből az emberiség sokat tanulhat a régi korokról és azok állatairól. Van azonban egy veszélyes oldala is a permafrosztból előkerülő állattetemeknek:

a kutatók szerint az állatok épen fennmaradt szervei akár ősi kórokokozókat is rejthetnek.

Egyes baktériumfajok a szélsőséges környezeti körülményeknek való kitettség során képesek anyagcsere folyamataikat szinte teljesen leállítani.

Korábban is okoztak már gondokat a jégbe fagyott kórokozók

Azt, hogy élő kórokozók képesek felszabadulni a fagyott talaj felmelegedése által, több korábbi példa is bizonyítja.

A CNN cikkében megemlíti, hogy 1997-ben egy, az alaszkai permafrosztban talált nő testében az 1918-as spanyolnátha-járványért felelős influenza-A vírust azonosították. 2012-ben pedig Szibériában egy 300 éve eltemetett nő szervezetében fedezték fel a fekete himlő vírus genetikai jegyeit.

2016-ban a szakemberek az Észak-Szibéria területén megjelenő, emberekre is veszélyes lépfene járvánnyal hozták kapcsolatba a fagyott talaj olvadását. A felszabaduló baktériumfaj (Bacillus anthracis) okozta megbetegedés miatt a régióban 72 főt kellett kórházba szállítani, valamint több mint kétezer rénszarvas és két ember haláláért volt felelős.

A kutatók szerint a járvány kitöréséért az abban az évben tapasztalt rekordmagas hőmérséklet tehető felelőssé, amely kiolvasztotta a jég fogságából egy 75 éve elpusztult rénszarvas testét.

Az állat valószínűleg egy előző járvány idején fertőződhetett meg a baktériummal, amely több évtizeden át túlélt a föld alatt, majd újra kiszabadult a területen.

A lépfene-baktérium spórákkal szaporodik, amelyek a talajban akár évszázadokon keresztül is képesek túlélni. Legtöbb esetben állatokat támad meg a betegség, de a spórákat belélegezve, vagy fertőzött húst fogyasztva akár emberre is átterjedhet.

A betegség veszélyességét jól jelzi, hogy a lépfenét biológiai fegyverként is számontartják. A baktériumot egészen könnyű mesterségesen is előállítani, ezért a 2000-es évek elején levelekbe rejtve több alkalommal is használták politikusok, és más tisztségviselők elleni támadások során.

Mekkora esély van arra, hogy egy ősi kórokozó világjárványt okoz?

Ugyan a 2016-os járványt nem őskori kórokozó okozta, kísérleti körülmények között a tudósoknak korábban sikerült már ősi vírusokat feltámasztaniuk. A baktériumokkal szemben

a vírusok még nagyobb globális egészségügyi kockázatokat jelenthetnek, mivel az általuk okozott megbetegedések nem kezelhetőek széles spektrumú antibiotikumokkal.

Ahogy azt sajnos az utóbbi években a koronavírus járvány idején is megtapasztaltuk, minden egyes vírustörzs más és más kezelést igényel, ezért a már korábban idézett tanulmány szerzői is rámutatnak:

jogosan merülhet fel félelemként, hogy az ősi vírusrészecskék fertőzőképesek lehetnek a modern korokban is.

Ugyan a fenti példák során bemutatott kórokozók néhány száz évesek voltak, a tudósoknak laborkörülmények között már sikerült megfigyelniük több tízezer éves, élő vírustörzseket is.

Jean-Michel Claverie virológus professzor már évtizedek óta tanulmányozza a vírusok egy speciális, nagy méretű fajtáját. Ezek kedvezőek a laboratóriumi vizsgálatokhoz, ugyanis nagyságukból fakadóan könnyebb őket megfigyelni.

Claverie csapatának 2014-ben sikerült egy 30 ezer éves permafroszt-mintából származó vírustörzset életre keltenie, majd – a korábban már idézett – tavalyi tanulmányukban 13 további „feltámasztott” vírusról számoltak be, amelyek közül a legrégebbi több mint 48 ezer éves volt.

A 30 ezer éves Pithovirus sibericum színezett, fénymikroszkópos képe. Forrás: Julia Bartoli & Chantal Abergel, IGS, CNRS/AMU

Biztonsági okokból a kutatók csak olyan vírusokkal kísérleteztek, amelyek kizárólag egysejtű amőbákat képesek megfertőzni, azonban a kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a jövőben akár emberekre veszélyes mikrobák is feléledhetnek.

Hiába áll fenn azonban az elszabadulásuk lehetősége,

nincsenek arra vonatkozó adatok, hogy a modern körülmények között mennyi ideig képesek megélni a jégből felszabaduló kórokozók.

Ahogyan azt is fontos megjegyezni, hogy nem minden fertőző vírus okoz megbetegedést, illetve a sarkköri területeken mindössze 3,6 millió ember él, amelynek értelmébe egy esetlegesen megjelenő járvány nehezen terjedne el globálisan.

A folyamatosan erősödő felmelegedés és a sarkköri területek egyre szélesebb körű ipari (pl.: bányászati, kereskedelmi) célú felhasználása miatt azonban a kutatók szerint nem szabad megfeledkezni a talaj mélyén rejtőző veszélyekről.

Claverie a The Guardiennek úgy fogalmazott, hogy

a világjárványok eddigi vizsgálata során kevés figyelmet fordítottak egy olyan járvány esetleges kitörésére, amely a messzi északon keletkezhet, majd dél felé haladhat – ez pedig véleményem szerint mulasztás.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Lehet még bárki Joe Biden utódja?

A hétvégén dől el, ki képviseli a demokratákat Donald Trump ellen az amerikai elnökválasztáson. Joe Biden, a jelenlegi elnök mentális állapotában egyre többen kételkednek, a... The post Lehe

KonyhaKontrolling

Megéri még a nyelvvizsga?

Sokaknak nagy célja, hogy nyelvvizsgát szerezzen, ezzel bizonyítsa tudását, illetve remélhetőleg jobb esélyekkel induljon a munkaerőpiacon. Ebben a bejegyzésben a nyelvtanulás és a nyelvvizsga

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Üzemanyagválság felé halad Magyarország, kiadták a figyelmeztetést
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
oroszország-ukrajna-rakétatámadás-robotrepülőgép-becsapódás-orosz-ukrán-háború-elfogórakéta-ukrán-hírszerzés-meghibásodás