Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Gazdaság

Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!

Egy június végén hatályba lépett ukrán szankció miatt leállt az orosz Lukoil Ukrajnán keresztüli olajszállítása a Mol felé, mivel az orosz cég nem bérelheti ki az ukrán vezetékhálózatot a tranzit céljából - vette észre a Portfolio egy ukrán elnöki rendelet mellékletében. A magyar olajcég eddig kb. 70 százalékban Oroszországból érkező olajat dolgozott fel, és ezen belül a legnagyobb orosz szállítóra vonatkozik az új tiltás, így a helyzet tartós fennmaradása esetén akár ellátási probléma is lehet a magyarországi, illetve a térségi üzemanyagellátásban. De mennyire súlyos és hogyan oldódhat meg a helyzet, egyáltalán szükség lesz még orosz olajra 2025-ben?

Mi történt?

Ahogy arról beszámoltunk: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedd este érintőlegesen azt közölte a Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott New York-i tárgyalásai után, hogy a legnagyobb orosz magántulajdonú olajvállalat,

a Lukoil jelenleg nem szállít olajat Magyarországra Ukrajnán keresztül egy új jogi helyzet miatt.

Visszahallgattuk, hogy mit is mondott pontosan a videóban a magyar tárcavezető, hiszen az ügy kiemelt jelentőségű a magyarországi nyersolaj ellátás, illetve a finomított termékek felhasználása szempontjából. Így fogalmazott szó szerint Szijjártó: "Az olajszállítmányok esetén egy új jogi helyzet állt elő Ukrajnában, amelynek alapján a Lukoil nem szállít Magyarországra. Most azon dolgozunk, hogy jogi megoldás szülessen erre a helyzetre, amelyen keresztül a szállítmányokat újra lehet indítani, mert az orosz olaj nagyon fontos az energiabiztonságunk szempontjából." Úgy folytatta:

A Mol ezen a jogi megoldáson dolgozik a Lukoillal, ami lehetővé teszi majd azt, hogy az olajszállítmányok folyamatosak legyenek Oroszország részéről, Fehéroroszországon és Ukrajnán keresztül.

A Portfolio megkereste a Molt, amely nem reagált érdemben, és azt jelezte, hogy a tárgyalással kapcsolatos részletek nem nyilvánosak.

Az ügy előzménye az, hogy Ukrajna egy június 26-án, tehát még Orbán Viktor magyar kormányfő július eleji kijevi látogatása előtt, hatályba lépett elnöki rendelettel szigorította a Lukoil elleni szankciókat, amelyek gyakorlatilag megtiltották az orosz cégnek, hogy Ukrajnát tranzitországként használja termékei szállítására.

A rendelet melléklete szerint egész pontosan az történt, hogy eltiltották a Lukoilt, illetve a Rosznyeftet is attól, hogy az állami tulajdonú olajhálózatot kibérelhessék (az olajtranszfer során gyakorlatilag kapacitást bérelnek az ukrán rendszer-üzemeltetőtől), és emiatt az új szigorítás miatt szakadt meg a Mol importja a Lukoil felől.

Mi következik ebből?

A Lukoil egyike azoknak az orosz cégeknek, amelyek a Barátság kőolajvezeték déli szakaszán keresztül nyersolajat szállítanak Magyarországra, és a Mol nyersolaj behozatalának kétharmada orosz szállításokból áll. A friss ukrán lépés azért is fontos, mert a Lukoil a Mol orosz nyersolajimportjának, évi 6-6,2 millió tonna körüli mennyiségnek, mintegy a felét teljesítette eddig Holoda Attila energetikai szakértő Blikknek adott nyilatkozata szerint. Más piaci forrásból úgy tudjuk, hogy a Lukoil részesedése a magyarországi olajimportban 30% körüli.

Így tehát jelenlegi tudásunk szerint a Mol nyersolajimportjának mintegy harmada kiesett az elmúlt hetektől kezdve, ami fontos ellátásbiztonsági kérdéseket vet fel.

Ezek még azzal együtt is igazak, hogy a Fitch Ratings év eleji értékelése szerint 2025-től akár teljes mértékben megtörténhetne az orosz nyersolajimport helyettesítése a Molnál.

Ezen a téren a Mol a frissített hosszú távú stratégiájában úgy számol, hogy 2026-ban jöhet majd el az a pillanat, amikor 100 százalékban az olajcég tudja majd eldönteni, hogy melyik beszerzési forrásból milyen mennyiségű nyersolajat vásároljon, eddigre épülhet ki a megfelelő technológiai háttér, amivel bármilyen kéntartalmú és összetételű nyersolajat be tud majd dolgozni.

Amint Holoda kiemelte: az új ukrán intézkedés akár kritikus helyzetet is teremthet a Mol és a magyar kőolaj ellátás számára, attól függően hogy ideiglenes, feltételekhez kötött, vagy hosszú távra szóló szigorításról van szó. Megjegyezzük: az ukrán rendelet melléklete nem határoz meg határidőt az ukrán állami eszközök kibérlésének tiltására, így tehát

a tiltás mindaddig fennmaradhat, amíg a rendeletet át nem írják.

Mekkora a baj?

A magyar ellátásbiztonsági kockázatokat az is növeli, hogy a Barátság kőolajvezeték déli ága nemcsak Magyarország, hanem Szlovákia és Csehország felé is viszi az orosz nyersolajat, így ha a Lukoilnak Szlovákia és Csehország felé is van élő tranzitszállítási szerződése, akkor ezekbe az országokba is megszakadt június végétől a cég felőli szállítás. A Mol szlovákiai leányvállalatát tehát szintén érintheti a friss ukrán lépés, igaz a Slovnaft a karbantartási munkálatokkal párhuzamosan haladni tudott azon az úton, hogy minél több nem-orosz eredetű nyersolajat tudjon bekeverni a finomítás során. A cseh piacra is exportáló üzem korábban szinte kizárólag orosz forrásra támaszkodott, de az idei év végéig a nem-orosz bedolgozási arányt jelentősen, 60 százalékra kell növelnie az uniós szankciós keretrendszerből fakadóan, és a vállalat februári közleménye szerint már 30 százalékon állt ez az arány.

A magyar ellátásbiztonsági kérdéseket az is felveti, hogy a Horvátország felől rendelkezésre álló

Adria vezetéken át nem tud éves szinten annyi nyersolajat importálni a Mol kapacitáskorlátok miatt, mint amennyi a százhalombattai és a pozsonyi finomítójához összesen szükséges lenne.

Emellett az is lényeges, hogy a feszült magyar-horvát viszony mellett a horvát vezetéküzemeltető idén durván még tovább emelte az olajtranzit díját, így az onnan való olajimportot ez drágítja is; és részben éppen ez tolta eddig afelé a Molt, hogy az orosz beszerzési forrást fenntartsa.

Mindenesetre azzal kapcsolatban, hogy mekkora ellátási nehézséget okozhat az üzemanyagpiacon a Lukoil szállításainak huzamosabb kiesése, több egyéb, enyhítő jellegű szempontot is érdemes még figyelembe venni:

  • egyrészt az akár három hónapra elegendő stratégiai készlethez is hozzá lehet nyúlni, ahogy erre volt is példa a koronavírus-járvány során, illetve 2022 nyarán az OMV schwechati finomítójának balesete után,
  • másrészt

    alternatív beszállítói források is megjelenhetnek, amelyek nem szerepelnek a vonatkozó szankciós listán, és pótolhatják a Lukoil által behozott mennyiséget,

  • továbbá az Adria vezetéken érkező alternatív (nyugati és egyéb nem-orosz) kőolajjal is lehet számolni, amelynek a bedolgozási arányát időszakosan meg lehet emeni a Dunai Finomítóban ("békeidőben" az alternatív olajtípusok bedolgozási aránya kb. 30 százalék).

Címlapkép forrása: Portfolio

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

Kiszámoló

Hogy kerüld el a tranzakciós adót?

A kormánynak annyi a fantáziája, mint egy betonbékának. Ha pénz kell az összeomlott költségvetés foltozgatásához, akkor főleg a bankokat és a biztosítókat nyúzza, egyre jobban. (Akár rend

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Von der Leyen botránya pont egy nappal a sorsdöntő szavazása előtt kapott új erőre
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
ekb épület emberek