Kiderült: teljesen pótolta Magyarország és Szlovákia a blokkolt Lukoil olajszállításokat
Gazdaság

Kiderült: teljesen pótolta Magyarország és Szlovákia a blokkolt Lukoil olajszállításokat

Portfolio
Ukrajna júliusi olajtranzitjának volumene megegyezik az előző hónapok mennyiségével, így a Lukoil kiesett olajszállításainak hatását más orosz cégek teljesen pótolták – jelentette ki az ukrán vezetékhálózatot üzemeltető Naftogaz vezérigazgatója hétfőn este. Ez azt jelenti, hogy rövid távon tényleg tudta kezelni Magyarország és Szlovákia a Lukoil felől kiesett olajszállításokat, ahogy azt Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter hétfőn is állította, igaz azt is rögzítette: ezek a megoldások már közép távon sem működnek, ami így veszélyezteti a két ország olajellátásának biztonságát.

Olekszij Csernisov, az ukrajnai tranzitszállításokat végző, Naftogaz vezérigazgatója a Reutersnek adott nyilatkozatban rögzítette:

Még egyszer szeretném leszögezni, hogy az átszállított olaj mennyisége júliusban ugyanannyi, mint az előző időszakokban, nincs Lukoil mennyiség, de a mennyiségek ugyanazok.

Ez azt jelenti, hogy a Lukoil éves olajexportja egytizenketted részének júliusi kiesését más orosz szállítók teljesen tudták pótolni a két ország felé, így az ukrajnai vezetékhálózaton átáramló orosz olajszállítások volumene nem csökkent.

Ez magyarázhatja azt is, hogy miért hangsúlyozta Szijjártó pénteken és ma is azt: rövid távon kezelni tudták a Lukoil olajszállításainak blokkolásából adódó ukrajnai helyzetet (ezek szerint más orosz cégek szállítják le ugyanazt a mennyiséget), de közép távon ezek már nem működnek, így muszáj lenne valamilyen megoldást találni. Ez szerinte az lenne, ha az ukránok ismét átengednék területükön a Lukoil szállítmányait. Amint jeleztük: az orosz olajcég szállításai a Barátság II. vezetéken mintegy 50%-os súlyt tettek eddig ki, a másik 50%-on belül eddig a Tatnyeft volt a második legnagyobb súlyú, illetve szállított még például a Gazprom Nyeft, a Russnyeft, és egyéb kisebb orosz cégek is.

Címlapkép forrása: a Naftogaz honlapja

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
fatbike