Jönnek a reakciók Joe Biden visszalépésére, felveszi a kesztyűt Kamala Harris - Hogyan tovább az elnökjelölti versenyben?
Globál

Jönnek a reakciók Joe Biden visszalépésére, felveszi a kesztyűt Kamala Harris - Hogyan tovább az elnökjelölti versenyben?

Portfolio
Joe Biden regnáló amerikai elnök vasárnap este bejelentette visszalépését a 2024-es amerikai elnökválasztástól. Már Biden utódja is meg lehet, hiszen az elnök Kamala Harris alelnök elnökjelöltségét támogatja. Az eddigi pollok alapján ez azonban nem javítaná jelentősen a demokraták esélyeit Donald Trump republikánus elnökjelölttel szemben, aki úgy fogalmazott, hogy Harrist még könnyebb lesz megvernie, mint Bident.
Megosztás

Amerikai elnökválasztás 2024: ez lesz Kamala Harris fő üzenete Amerikának

Kamala Harris csapata várhatóan azzal fog kampányolni, hogy a politikusnő az igazságszolgáltatásban dolgozott és feddhetetlen előéletet élt, miközben Donald Trump egy elítélt bűnöző – írja a CNN.

Amerikai elnökválasztás 2024: ez lesz Kamala Harris fő üzenete Amerikának
Megosztás

Elemző: Harris lesz a jelölt

Ron Brownstein politikai elemző azt mondta a CNN-nek: szerinte Kamala Harris lesz a Demokrata Párt jelöltje, nem lesz érdemi ellenállás a párton belül vele szemben.

Brownestein azt mondta: a Demokrata Párt "traumatikus epizódon" ment keresztül azzal, hogy kitúrták Joe Bident, akit "nagyon tisztelnek," nem akarnak még több belharcot, főleg most, hogy a legtöbb esélyes alternatíva Kamala Harrisszel szemben beállt az alelnök mögé.

Megosztás

Amerikai elnökválasztás 2024: egyre valószínűbb, hogy Kamala Harris lesz a Demokrata Párt elnökjelöltje

A Demokrata Pártnak mind az 50 tagállami pártvezetője megszavazta, hogy Joe Biden visszalépését követően Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke legyen a párt elnökjelöltje, a republikánus jelölt és korábbi elnök, Donald Trump kihívója - közölte vasárnap az Állami Demokrata Bizottságok Szövetsége (ASDC).

Amerikai elnökválasztás 2024: egyre valószínűbb, hogy Kamala Harris lesz a Demokrata Párt elnökjelöltje
Megosztás

Rövid, de kemény véleményt mondott Dmitrij Medvegyev Joe Biden visszalépéséről

Rövid, mindössze háromsoros posztot tett közzé Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök Joe Biden amerikai elnök visszalépéséről.

Rövid, de kemény véleményt mondott Dmitrij Medvegyev Joe Biden visszalépéséről
Megosztás

Izrael köszönetet mondott

Több izraeli politikus köszönte meg Joe Biden amerikai elnöknek az Izraelnek nyújtott segítségét.

Benjamin Netanjahu hivatalának bejelentése szerint az izraeli miniszterelnök kedden találkozik a várhatóan januárig hivatalában maradó amerikai elnökkel. Hétfői indulása előtt azt nyilatkozta, "a Bidennel való találkozás alkalom lesz arra, hogy megköszönjük neki azt, amit Izraelért tett".

Hozzátette, hogy Izrael az Egyesült Államok legerősebb szövetségese marad a Közel-Keleten, függetlenül attól, hogy kit választanak meg amerikai elnöknek novemberben.

Jichák Hercog államelnök a következő szavakkal mondott köszönetet X-fiókjában: "Szívből jövő köszönetemet szeretném kifejezni Joe Bidennek az izraeli nép iránti barátságáért és kitartó támogatásáért több évtizedes pályafutása során. A két nép közötti elszakíthatatlan kötelék szimbóluma, a zsidó nép igazi szövetségese, az első amerikai elnök volt, aki háború idején Izraelbe látogatott, és akit kitüntettek az izraeli elnöki becsületrenddel".

Jaír Lapid, a parlamenti ellenzék és a Van Jövő párt elnöke egy Bidennel közös fényképet osztott meg az X-en, és azt írta angolul: Köszönöm.

Joáv Galant védelmi miniszter szintén angol nyelvű üzenetet osztott meg az X-en: "Köszönjük az évek során Izraelnek nyújtott megingathatatlan támogatását. Felbecsülhetetlen volt az Ön rendíthetetlen támogatása, különösen a háború alatt. Hálásak vagyunk a vezetésért és a barátságért".

Beni Ganz, a Nemzeti Tábor nevű ellenzéki centrista párt elnöke is köszönetet mondott: "Joe Biden több mint fél évszázadon át a zsidók egyetlen országának barátja, a zsidó nép szövetségese volt. Izrael népe örökké emlékezni fog mély, személyes kötődésére Izraelhez, és a cionizmusnak nyújtott erkölcsi támogatására. Köszönöm, Biden elnök".

Naftali Bennett volt miniszterelnök közölte: Biden "Izrael igaz barátja, aki mellettünk állt a legnehezebb pillanatainkban. Kormányfőként láttam állandó támogatását".

Tel-Aviv polgármestere, Ron Huldai azt írta: "Biden elnöknél nem volt nagyobb támogatója Izraelnek. Mondhatni az utolsó cionista elnök".

(MTI)

Megosztás

Elismerték: hatalmas hibát követett el az amerikai titkosszolgálat

Hibát követett el a Titkosszolgálat (Secret Service) a Donald Trump elleni merénylet kapcsán: a szervezet nem tett meg minden szükséges óvintézkedést annak érdekében, hogy biztosítsák a politikus biztonságát a rendezvényen, ahol rálőttek – idézi a hatóság szóvivőjét a CBS News.

Elismerték: hatalmas hibát követett el az amerikai titkosszolgálat
Megosztás

Kit választhat maga mellé a Fehér Házra pályázó Harris? Itt vannak az esélyesek

Kamala Harris amerikai alelnök tegnap bejelentette: szándékában áll elnyerni a Demokrata Párt elnökjelöltségét. Egyelőre nem biztos, hogy nem lesz riválisa, számos támogatója mellett többen nyílt versenyt szeretnének. Közben viszont már megkezdődött a találgatás arról, ki lehet Harris alelnökjelöltje a Trump-Vance párossal szemben.

Kit választhat maga mellé a Fehér Házra pályázó Harris? Itt vannak az esélyesek
Megosztás

Folyamatosan érkeznek a nemzetközi reakciók Biden visszalépésére

Olaf Scholz német kancellár az X közösségi oldalon hangsúlyozta: "Joe Biden nagyon sokat elért: az országáért, Európáért, a világért. Neki köszönhetően a transzatlanti együttműködés szoros, a NATO erős, az USA pedig jó és megbízható partner számunkra. Elismerést érdemel az a döntése, hogy nem indul újra a választásokon".

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök hangoztatta: "Biden elnököt évek óta ismerem. Ő nagyszerű ember, és mindent, amit tesz, a hazája iránti szeretet vezérli. Elnökként a kanadaiak partnere - és igazi barátja."

Simon Harris ír kormányfő hangoztatta: "Joe Biden minden hivatalában, amelyet betöltött, mindig is rendíthetetlen hangja és szenvedélyes munkása volt az Írország szigetén belüli békének, és országunk nagy adósa neki ezért"."

Kisida Fumio japán miniszterelnök kijelentette, tiszteletben tartja Joe Biden amerikai elnök döntését. Hangsúlyozta egyben, hogy a két ország szövetsége továbbra is létfontosságú.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök az X-en azt írta: "Minden csodálatom és elismerésem az elnök, JoeBiden bátor és méltóságteljes döntéséért. Határozottságának és vezetői képességének köszönhetően az USA túljutott a világjárványt követő gazdasági válságon és a Capitolium elleni súlyos támadáson, példamutatóan támogatta Ukrajnát Putyin elnök orosz agressziójával szemben. Nagyszerű gesztus egy nagyszerű elnöktől, aki mindig is a demokráciáért és a szabadságért küzdött."

Az új-zélandi kormányfő, Christopher Luxon ugyancsak az X-en hangoztatta: "Biden elnök a közszolgálatnak szentelte az életét, és ez nagy tiszteletet érdemel. Köszönöm az elnök úrnak az Egyesült Államok vezetését és az Új-Zéland iránti elkötelezettségét. Alig várom, hogy együtt dolgozhassak vele elnöksége hátralévő részében".

Nicolas Maduro venezuelai elnök azt írta: "Úgy gondolom, hogy a legésszerűbb és leghelyesebb döntést hozta meg (Biden). A családját és az egészségét helyezte előtérbe. Rájött, hogy ebben a korban és meggyengült egészségi állapotában nem tudja vállalni országa vezetését, nemhogy egy elnökjelöltséget".

(MTI)

Megosztás

Egy republikánus sztárpolitikus tanácsát fogadta volna meg Biden?

Magyar idő szerint vasárnap késő éjszaka Joe Biden amerikai elnök bejelentette: visszalép a 2024-es elnökválasztástól. Nikki Haley korábbi republikánus jelölt egy jóslata szerint éppen ez hozhatja el a demokraták győzelmét

Egy republikánus sztárpolitikus tanácsát fogadta volna meg Biden?
Megosztás

Így reagálnak a piacok Joe Biden visszalépésére

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken óvatos emelkedésre számíthatunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is emelkedhetnek. 

Így reagálnak a piacok Joe Biden visszalépésére
Megosztás

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is reagált Biden visszalépésére

Több vezető nyugati politikus között Volodimir Zelenszkij ukrán államfő is reagált Joe Biden vasárnap éjszakai bejelentésére, mely szerint visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól Kamalah Harris javára - Írta a CBS.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is reagált Biden visszalépésére
Megosztás

Izrael is reagált Biden visszalépésére

Isaac Herzog izraeli államfő megköszönte Joe Biden "barátságát és az izraeli népnek nyújtott állhatatos támogatását karrierje hosszú évtizedei alatt".

(CBS)

Megosztás

Hiába Biden visszalépése, nem lesz elnökjelölt az egyik esélyes?

Gretchen Whitmer michigani kormányzó nem száll szembe Kamala Harrisszel a párt elnökjelöltségéért - jelentette az amerikai média egy, a terveit ismerő forrásra hivatkozva a brit BBC beszámolja szerint.

Hiába Biden visszalépése, nem lesz elnökjelölt az egyik esélyes?
Megosztás

A legnagyobb amerikai latino érdekvédelmi szervezet is beállt Harris mögé

A legnagyobb, Egyesült Államokban működő latino érdekvédelmi szervezet, az UnidosUS politikai szárnya hivatalosan is Kamalah Harrist fogja támogatni a novemberi elnökválasztáson.

Az UnidosUS Action Found igazgatója, Rafael Collazo szerint a szervezetnek sok munkája lesz a választásokig, mivel a latino közösség "nem akar Trumpra szavazni", ugyanakkor nem ismerik eléggé Harris munkásságát.

(CBS)

Megosztás

Kamala Harris vállalja, egyre több vezető demokrata politikus áll be mögé

Kamala Harris alelnök vasárnap este először szólalt meg közleményében azok után, hogy Joe Biden visszalépett az elnökjelölti versenyből. Harris szerint "megtiszteltetés" számára Joe Biden elnök támogatása, és szándékában áll "kiérdemelni és megnyerni" a demokraták elnökjelöltségét. Közben egyre több vezető demokrata politikus áll ki nyíltan Harris támogatása mellett, de több befolyásos párttag is csendben van egyelőre.

Kamala Harris vállalja, egyre több vezető demokrata politikus áll be mögé
Megosztás

Egyre feljebb a bitcoin

A kriptopiac hétvégén is nyitva van, így látható a befektetők reakciója Joe Biden visszalépésére. Amint a grafikonon is látszik, a bejelentés után egyből beejtették a bitcoint, majd innen hamar felpattant az árfolyam és jelenleg 1,3 százalékos pluszban van. Ez előre vetítheti, hogy holnap kockázatkedvelő hangulat jöhet a tőzsdéken.

btc0721asd

Közben a Joe Biden nevű mémkriptó árfolyama 75 százalékot szakadt.

BIDEN_1D_graph_coinmarketcap
Megosztás

Így reagálnak a profi befektetők Biden visszalépésére

Joe Biden amerikai elnök vasárnap befejezte újraválasztási kampányát. A befektetők és piaci elemzők véleménye megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra.

Így reagálnak a profi befektetők Biden visszalépésére
Megosztás

Reagált Moszkva Biden visszalépésének bejelentésére

A Kreml szóvivője is megszólalt Joe Biden elnökjelölt visszalépéséről, miután vasárnap este sorra jöttek a nemzetközi reakciók vezető nyugati politikusoktól.

Reagált Moszkva Biden visszalépésének bejelentésére
Megosztás

Vannak, akik már Joe Biden azonnali lemondását követelik

Joe Biden amerikai elnök vasárnap bejelentette, hogy nem indul a 2024-es elnökválasztáson. A hírre azonnal reagáltak a republikánus politikusok, akik szerint Bidennek azonnal le kellene mondania jelenleg betöltött elnöki hivataláról is - számolt be a NBC.

Vannak, akik már Joe Biden azonnali lemondását követelik
Megosztás

Joe Biden meghökkentő döntése szabályosan lesokkolta a kampánystábot

Szombat estig még úgy tűnt, hogy Joe Biden elnök teljes gőzzel készül a 2024-es elnökválasztásra. Vasárnap délután azonban teljesen váratlanul közölte munkatársaival: visszalép. A Reuters bennfentes forrásai szerint az elnök döntése sokként érte a kampánycsapatot.

Joe Biden meghökkentő döntése szabályosan lesokkolta a kampánystábot
Megosztás

Jönnek a nemzetközi reakciók

Az alábbiakban a Reuters hírügynökség összegyűjtött néhány külföldi reakciót, amelyek Joe Biden amerikai elnök vasárnapi döntése után érkeztek:

"Tiszteletben tartom Biden elnök úr döntését, és örömmel várom, hogy együtt dolgozhassunk az elnöksége hátralévő részében" - fogalmazott Keir Starmer brit miniszterelnök nyilatkozatában. "Tudom, hogy Biden elnök úr, ahogyan egész figyelemre méltó pályafutása során tette, döntését azon az alapon hozta meg, hogy szerinte mi szolgálja az amerikai nép érdekeit"."

"Tiszteletben tartom Joe Biden döntését, hogy nem indul az újraválasztásért. Ez az indoklás tiszteletet érdemel" - mondta Jonas Gahr Stoere norvég miniszterelnök az NRK nemzeti műsorszolgáltatónak. "Biden több évtizeden át Amerika egyik legkiemelkedőbb politikusa volt, és olyan elnök, aki számos fontos reformot hajtott végre" - vélekedett.

"Elnök úr, Ön sokszor hozott olyan nehéz döntéseket, amelyek Lengyelországot, Amerikát és a világot biztonságosabbá, a demokráciát és a szabadságot pedig erősebbé tették. Tudom, hogy a legutóbbi döntése bejelentésekor is ugyanezek az elvek vezették. Életének talán legnehezebb döntése volt ez" - fogalmazott Donald Tusk, Lengyelország miniszterelnöke.

"Ez kétségtelenül egy olyan államférfi döntése, aki évtizedek óta szolgálja hazáját. Felelősségteljes és személyesen nehéz lépés, de annál értékesebb. Drukkolok az Egyesült Államoknak, hogy két erős és egyenrangú jelölt demokratikus versenyéből egy jó elnök kerüljön ki" - írta Petr Fiala, Csehország miniszterelnöke.

Megosztás

Mekkora esélye van Kamala Harrisnek?

A legnagyobb kérdés Kamala Harris esetleges jelöltségével kapcsolatosan nyilvánvalóan az, hogy mégis valóban jobb esélyekkel indul-e az amerikai elnöki székért, mint Joe Biden, ha jelölt maradna.

AZ EDDIGI POLLOK ALAPJÁN EGYELŐRE NEM TŰNIK ÚGY, HOGY KAMALA HARRISNEK BIZTOS JOBB ESÉLYEI VANNAK TRUMPPAL SZEMBEN, MINT BIDENNEK, SŐT, TÖBB POLL SZERINT HARRIS MÉG ROSSZABBUL IS TELJESÍTENE, MINT JELENLEGI FŐNÖKE.

Nézzünk pár pollt:

  • a CBS / Yougov múltheti kutatása szerint Trump legyőzné Harrist a szavazatok 51-48%-ával, miközben Bident 52-47%-ra verte volna.
  • Az Economist / Yougov július közepén kiadott pollja szerint Trump még jobban is megverné Harrist, mint Bident: eszerint a kutatás szerint Trump 43-41%-re verné Bident és 44-39%-ra Harrist.
  • A Reuters / Ipsos kutatása szerint Trump és Biden fej-fej mellett haladnak a versenyben, Harris "beemelése" Biden helyére pedig ezen nem változtatna érdemben.

Fontos hangsúlyozni: ezeket a pollokat még egy olyan időszakban készítették, amikor csak találgatni lehetett arról, hogy Biden visszalép, Harris még el sem kezdett kampányolni.

Megosztás

Amerika szakértő pénteken: ha Biden politikai öröksége miatt aggódik, jobb, ha visszalép

Ha Joe Biden a politikai öröksége miatt aggódik, jobb, ha visszalép az elnökjelöltségtől, mert akkor a történelem a választások eredményétől függetlenül úgy emlékszik majd rá, hogy helyesen cselekedett – fogalmazott a Portfolio Checklist pénteki adásában Pintér Károly, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának docense, az egyetem Angol-amerikai Intézetének vezetője.

Amerika szakértő pénteken: ha Biden politikai öröksége miatt aggódik, jobb, ha visszalép
Megosztás

Donald Trump reagált Joe Biden visszalépésére

Percekkel Joe Biden visszalépése után Donald Trump máris reagált a regnáló elnök döntésére.

Donald Trump reagált Joe Biden visszalépésére
Megosztás

Átadta a stafétát Joe Biden: máris megvan, ki lehet az elnök utódja

Kamala Harris alelnök elnökjelöltségét támogatja Joe Biden jelenlegi elnök, miután bejelentette, hogy visszalép a jelöléstől. Az eddigi pollok szerint Harrisnek nincsenek lényegesen jobb esélyei legyőzni Donald Trump republikánus elnökjelöltet, de ez a kampány folyamán változhat.

Átadta a stafétát Joe Biden: máris megvan, ki lehet az elnök utódja
Megosztás

Joe Biden visszalépett

Hosszas találgatások után Joe Biden amerikai elnök vasárnap este bejelentette, hogy visszalép a 2024-es elnökválasztástól.

Joe Biden visszalépett
GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
kamala harris