Prémium

Kapacitásbővítés - Végre itt vannak a pályázatok! (x)

Portfolio
2014. októbere után most újraindulhatnak a pályázatírások, ugyanis kedden napvilágot látott két újabb - összességében 85 milliárd vissza nem térítendő támogatási keretösszegű - pályázat, melyben lehetőség nyílik termelési kapacitás, illetve kapacitásbővítő beruházások pénzügyi finanszírozásának könnyítésére. A beruházásnak a magyarországi teljes feldolgozóipari összkapacitás-bővítését kell eredményeznie. Fő célkitűzésként továbbra is a KKV-k versenyképességének javítása maradt a középpontban, kizárva ebből a Közép-Magyarországi régiót.
Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése GINOP 1.2.1-15

A pályázat sok tekintetben mutat hasonlóságot a 2014 végén ugyan ezen a néven megjelent pályázattal, de ahhoz, illetve az előzetes várakozásokhoz képest is tartalmaz eltéréseket, illetve újdonságokat.

A vissza nem térítendő támogatás lehívására utófinanszírozás keretében juthatnak hozzá a vállalkozások, bizonyos feltételek teljesülése esetén azonban lehetőség van akár 50%-os előleg igénylésére is. A támogatás intenzitás mértéke maximum 50%-ban került meghatározásra. Az összesen 65 milliárd forint rendelkezésre álló keretösszeg a felhívás becslése szerint 250-500 projekt megvalósításának támogatására lesz elegendő, melyből támogatásonként 50 és 500 millió forint közé eső összeg lesz felhasználható. Ebből következik, hogy minimum 100 millió forint összköltségvetésű projektek finanszírozhatóak a pályázat keretein belül, maximum korlát pedig nem került meghatározásra.

A kiírás, ahogy az előző pályázatban, úgy itt is TEÁOR besorolás szerint határozza meg a támogatható tevékenységek körét. Jó hír, hogy támogathatóvá vált például többek között a szőlőbor termelése, a tejtermék gyártása, a hús-, baromfihús-készítmény gyártása is.
A kibővített teljes listáért érdemes áttanulmányozni a felhívás mellékletét.

Az előzetes várakozásokhoz képest nem került kötelező feltételként meghatározásra létszámbővítés, ami kedvező a társaságoknak, mert sok esetben a technológiai fejlődések következtében a kapacitásbővítés nem feltétlenül jár együtt emberi erőforrás szükséglet bővüléssel is. Amennyiben ezzel együtt kötelező létszámbővítés lenne előírva, az indokolatlanul felvett, nem produktív munkatársak csak plusz terheket rónának a vállalkozásokra.

A támogatható tevékenységek köre nagyrészt változatlan maradt. Önállóan csupán új termelőeszköz beszerzésére lehet pályázni. Ezzel együtt, a kapacitásbővítést kiegészítve van lehetőség egyéb beruházások- úgy, mint anyagmozgatáshoz, raktározáshoz, csomagoláshoz kapcsolódó, illetve infrastrukturális és ingatlan beruházások - megvalósítására is a pályázat keretein belül. Új elem, hogy az önállóan támogatható beruházás mellett a megváltozott munkaképességű munkavállalók munkakörülményeinek javítása is finanszírozható a pályázat keretein belül, eszközbeszerzés, vagy akadálymentesítés formájában, megváltozott munkavállalónként 1.000.000 Ft értékben.

A felhívás tartalmaz egy értékelési táblázatot, aminek segítségével könnyen ellenőrizhető, hogy az értékelés során milyen pontszámra számíthat a projekt. Ez egy 100 pontos értékelési skála, amiről fontos tudni, hogy azok a pályázatok, amelyek nem érnek el rajta legalább 50 pontot, nem támogathatóak.

A szempontok között szerepel például a munkahely teremtés, ami kötelezően nem került feltételként előírásra, de az elbírálásnál plusz pontokat hozhat a vállalkozásnak. Számít például az is, hogy milyen korábbi életutat tud felmutatni a társaság, milyen helyszínen valósul meg a beruházás, stb.

Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása GINOP 1.2.2-15

Az előző pályázattal együtt bejelentésre került egy másik pályázat is Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása (GINOP 1.2.2-15.) címmel.

A pályázat és feltételei nagyban hasonlítanak az előzőekben részletezetthez, éppen ezért az alábbiakban a fontosabb különbségek kihangsúlyozására törekszünk.

Ennek a pályázatnak jóval alacsonyabb, mindössze 10 milliárd forint a keretösszege. Pályázatonként 5 és 50 millió forint közötti támogatási összeg ítélhető meg, vagyis kisebb projektek támogatására is lehetőség van a pályázat keretein belül.

Fontos kihangsúlyozni, hogy itt is új eszközbeszerzés az elsődlegesen támogatandó cél, magának az eszköznek nem feltétlenül kell termelőgépnek lennie. A felhívás tartalmazza azon konkrét VTSZ számok listáját, amelyek alá eső gépek, berendezések támogathatóak a pályázat keretein belül.

Frissen alakult társaságoknak jó hír, hogy amennyiben nem rendelkeznek egy teljes, lezárt üzleti évvel, abban az esetben is pályázhatnak, bizonyos megkötésekkel, amelyből az egyik fő elem, hogy ebben az esetben a támogatás összege nem haladhatja meg a 10 millió forintot.

További pozitívuma a pályázatnak, hogy azon projektek esetében, amelyek szabad vállalkozási zónában valósulnak meg - a vonatkozó kormányhatározat több, mint 1.000 települést sorol ebbe a kategóriába-, és az elszámolható összköltségük nem haladja meg az 55 millió forintot, a támogatás mértéke - a régiók szerinti támogatásintenzitási plafonok figyelembevételével - az összköltség akár 70 százaléka is lehet.

A pályázatokat legelőször 2015. július 8-án lehet benyújtani egészen 2017. július 10-ig, vagyis bő 2 év áll rendelkezésre a társaságoknak kihasználni ezt a lehetőséget.


Kapacitásbővítés - Végre itt vannak a pályázatok!
Az elemzések szerzői igyekeztek olvasmányos, ugyanakkor szakszerű általános információval szolgálni. A leírtak általános jellegéből adódóan, valamint az esetleges jogszabályi változások miatt kérjük, hogy a leírtak személyre szabott értelmezésével kapcsolatban lépjenek kapcsolatba velünk.

(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2