Lesz valaha karbonsemleges épületállományunk? - Nyíltan beszéltek céljaikról az ingatlanszakma szereplői
Üzlet

Lesz valaha karbonsemleges épületállományunk? - Nyíltan beszéltek céljaikról az ingatlanszakma szereplői

Portfolio
Portfolio Sustainable World 2024 konferencia egyik délutáni kerekasztal-beszélgetése során a szakértők azt járták körül, hogy az egyes ingatlanpiachoz kötődő szereplők miként tudnak hozzájárulni az épületállomány zöldítéséhez, hogyan látják a kereskedelmi ingatlanok átalakulási folyamatát, a lakóépületek energiahatékonnyá tételét és a jogi vagy éppen finanszírozói környezet ennek megfelelő támogatását, vagy éppen hiányát. Emellett Szemerédi Dóra Diána, a Gránit Pólus csoport ESG és vállalati kapcsolatokért felelős vezetője a Westend kapcsán osztotta meg a tapasztalatait.

Fontos, hogy az iparági szakértők megosszák egymással a tapasztalataikat, ami jó útmutató is egyben. A fenntartható épületek kialakítása egy nagyon komplex feladat: energiahatékonyság, vízhatékonyság, egészséges beltéri környezet, fenntartható anyagválasztások, karbontudatos üzemeltetés – kezdte előadását Szemerédi Dóra Diána.

A Westend esetében évek óta foglalkozunk a folyamattal: tetőkert, szökőkutak, természetes fény, közösségi terek. Ezek mindegyike már a 25 évvel ezelőtti megvalósítás során is szempontok voltak, de a magas arányú hulladék-újrahasznosítás, a környezettudatos felújítások és a karbontudatos üzemeltetés is ezt a célt szolgálja – tette hozzá.

Egy épület zöldítésénél elsőként meg kell határozni azokat a műszaki és építészeti célokat, amik megvalósíthatók. Az energiacsökkentés után elindulhat az energiamix zöldítése, ez most van folyamatban nálunk, ősztől a teljes Westend energiamixének több mint 60 százalékát zöldenergiából fedezik egy napelempark segítségével, ami azonnali kibocsátáscsökkentést eredményez.

Jövőbeli lépésként a cél az energiafogyasztási csúcsok letörése mesterséges intelligencia segítségével, ami adatvezérelt fogyasztásoptimalizálást jelent. Emellett a barnaáram-fogyasztás csökkentése, további kibocsátáscsökkentés és az energiafogyasztás optimalizálása van tervben. A jövő városai nemcsak a technológia, hanem a természet integrálásával épülnek majd fel – hangsúlyozta a szakértő.

VAL_00705

Lesz valaha karbonsemleges épületállományunk?

A karbonsemlegesség volt a fő témája a panelbeszélgetésnek. Mióta beszélhetünk karbonsemleges építésről? Ki, hogy látja a folyamatot és a jövőbeli terveket? – tette fel a kérdést Kolossa József DLA, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének vezető fenntarthatósági szakértője.

A karbonsemleges fogalom, hogy annyi kibocsátás marad csak fenn, amennyit el is tudunk nyelni. A fejlett országok 2050-re tettek klímasemleges vállalást, a fejlődő országok valamivel későbbre. Ez azonban csak azt ígéri, hogy a jelenlegi felmelegedésen nem rontunk tovább. A HuGBC-vel dolgozunk együtt egy karbonsemleges útiterv kialakításán. Az épületek kibocsátása az üzemeltetési és a beépített karbonból tevődik össze – hangsúlyozta Koczóh Levente András, a Green Policy Center Senior klímapolitikai szakértője.

A HelloParksnál fejlesztők és üzemeltetők is vagyunk, így mindkét oldalt figyelembe vesszük a karbonkibocsátásnál. Az ellentételezés azonban nem megoldás, mindenképpen csökkentésre van szükség. Vannak részek, amikkel nincs mit tenni, például a betongyártás, de ahol van lehetőségünk, ott kötelességünk csökkenteni. Ha például nyáron és nem télen betonozunk, az sokkal kisebb kibocsátást eredményez – emelte ki Bencze Anna, a HelloParks fenntarthatósági vezetője.

Svédországban, ahonnan a cégünk származik már előrébb járnak a kibocsátáscsökkentésben mind a termékek, mind a szolgáltatások terén. 75 százalékban használunk újrahasznosított alapanyagokat tartalmazó termékeket a gyártásunk során, illetve a karbonsemleges acél fejlesztésével is aktívan foglalkozunk – tette hozzá Csipszer Zoltán, a Lindab Kft. üzletágvezetője.

Mi egy dán cég vagyunk, így a jó szemlélet nálunk is megvan. A karbonsemlegességhez vezető út az épületállomány zöldítésén át vezet. A Veluxnál lokális fenntarthatósági fejlesztéseket hajtottunk végre, a termelés során képződő faforgáccsal fűtünk, amivel évente mintegy 20 százalékos kibocsátáscsökkentést tudtunk elérni – hívta fel a figyelmet Kovács Gábor, Head of Public Affairs, Velux.

Az MFOI célja, hogy minél több jogosult magyar szereplőt tudjon segíteni a közvetlen uniós forrásokra történő pályázásban. Az EU évtizedek óta foglalkozik klímaváltozással, energiahatékonysággal, karbonsemlegességgel, fogalmaz meg szakpolitikákat és elérendő célokat ezeken a területeken. Az egyik legnagyobb prioritása, az európai zöld megállapodás, amely megfogalmazza a legfontosabb zöld célokat, úgy, mint például Európa klímasemlegességének elérése 2050-re. Az EU jelenlegi hétéves költségvetésének 30%-a támogatja az éghajlatváltozás elleni küzdelemben kitűzött célokat. A lehetőség tehát adott, a fejlesztési célok függvénye, hogy ki, mire tud forrást szerezni – mondta el Zsámba Judit, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) projektmenedzsere.

MFOI: folytatjuk eddig megkezdett munkánkat, igyekszünk hozzájárulni a magyar közvetlen uniós projektek számának növeléséhez (többek között) a zöld átállás területén is. Személyre szabott tanácsadással segítjük ügyfeleinket forrásszerzésben, zöld céljaik elérésében, hozzájárulva ezzel az EU fejlesztési céljainak eléréséhez is.

Fontos szempontok az energiatudatosságban

  • A karbonsemlegességhez rendszerszemléletre van szükség, hogy a lehető legnagyobb lehessen a csökkentés, ha például indokolatlanul sok szigetelést teszünk egy épületre, már nem javul a hatékonyság, miközben az alapanyagok előállításának kibocsátása emelkedik.
  • Napelemet is például akkor érdemes csak telepíteni, ha már megvan az épület szigetelése. Nem lehet kihagyni egy-egy köztes lépést.
  • Az épületfelújítási arány ma évi 0,2 százalék Magyarországon, miközben az EU-s elvárás 3 százalék lenne.
  • A jelenlegi szabályozási rendszerben sok helyen vannak olyan rugalmatlanságok, amik lassítják az átállást. Remélhetőleg hamarosan Magyarországon is megvalósulnak az energiaközösségek.
  • A jövő építőanyaga a fa. Jelenleg rengeteg túltervezés van az épületeinkben.

Ki, hogy látja a jövőt?

HelloParks: megjelent az ESG stratégiánk, amiben van egy részletes lépéseket tartalmazó útvonaltervünk a 2050-es célok megvalósulásához. A beépítési és a működési karbon nálunk 50-50%, 2025-től 25%-kal, 2030-tól pedig 50%-kal csökkentjük a beépítési karbont, a 2025-ös célt már sikerült is elérnünk

Lindab: igyekszünk alapanyagszinten is karbonsemleges acéltermékeket használni, szeretnénk összekötni az ESG-t a megfelelő beltéri levegőminőség fogalmával

Green Policy Center: nagyon várjuk a nemzeti energia- és klímaterv végleges változatának elfogadását, és klímaalkalmazkodásban is várható egy anyagunk hamarosan

Velux: a Kádár-kockákkal mindenképpen jó lenne valamit kezdeni, egy külföldi pilot projektben volt, hogy 80 százalékos energiamegtakarítást sikerült így elérni

MFOI: igyekszünk a közvetlen uniós forrásokba való pályázásban segíteni, itt azonban nem közvetlen infrastrukturális beruházások, hanem innovatív alapanyagok, technológiák, kutatások szerepelnek, ezekben segítjük az érdeklődőket a zöld céljaik elérésében, hozzájárulva ezzel az unió fejlesztési céljaihoz is

Címlapkép forrása: Berecz Valter / Portfolio

Kiszámoló

De mire megy el az ország pénze?

Magyarországon a legnagyobb a környező országok közül az adóelvonás a GDP arányában. De hiába mi fizetjük a legtöbb adót a többi országhoz képest, nálunk a legmagasabb az államadósság.

Holdblog

A kukorica siralmas, nem menti meg a Földet

Több élelmiszernövény is lehet bioüzemanyag, de az igazi lehetőség a második generációban van. Növényi hulladékokból vagy állati zsiradékokból készülő biomasszák ugyanis nem versenyezn

Holdblog

Ők a legjobban fizetett kormányfők

Anno Rómában, annak is köztársaságkorában a magasabb állami közhivatalok ellátásáért nem járt fizetés. A magisztrátusi pozíciókat kizárólag vagyonos emberek pályázhatták meg, akiknek

Holdblog

Balásy Zsolt: Lakásom van, vagyonom nincs?

Prominens magyar politikus: úgy látom, a migrációval - mindegy, hogy országhatárokon át, vagy belül - csak a baj van. Prominens közgazdász bárhol a világon: a... The post Balásy Zsolt: Lakáso

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lecserélnék a magyarok a gázfűtést, de ennek van egy nagy akadálya

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2024 - Győr
2024. október 9.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
2024. október 8.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
tőzsde volatilitás vix részvény