Nincs megállás, folytatódik az esés az amerikai tőzsdéken
Üzlet

Nincs megállás, folytatódik az esés az amerikai tőzsdéken

Portfolio
Szerdán nagy ütést kaptak az amerikai részvénypiacok, az esés pedig ma is folytatódik, az élen a tech szektor részvényei állnak. A hangulatromlás a magyar tőzsdét nem hatotta meg, a BUX index új történelmi csúcsra emelkedett.
Megosztás

Tech esés

A hét elején erősen túlvetté váltak a vezető amerikai részvényindexek, így érett már egy korrekció, ami meg is érkezett, a szerdai nagy esés után ma is folytatódik a lejtmenet. A Dow Jones és az S&P 500 0,5 százalékot, a Nasdaq pedig közel 1 százalékot veszített az értékéből. Az esésben az élen a technológiai szektor papírjai járnak.

huf66
Megosztás

Új csúcs a magyar tőzsdén

A javuló nemzetközi hangulat pozitívan hatott a magyar tőzsdére, így a BUX új történelmi zárócsúcsot tudott beállítani a mai kereskedésben.

Új csúcs a magyar tőzsdén
Megosztás

Javítani próbál a Nasdaq

Az elmúlt napok esése után javítani próbálnak az amerikai tőzsdék, a Dow 0,1 százalékos mínuszban van, míg az S&P 500 0,2 százalékot, a Nasdaq pedig 0,6 százalékot emelkedett. Tegnap a Nasdaq 2022 decembere óta a legrosszabb napját zárta, de az S&P 500 is jelentősen esett, nagyrészt az indexben szereplő technológiai részvények gyengélkedése miatt. Tegnap lényegében ugyanaz a sztori hajtott a mozgásokat, mint az azt megelőző napokban, nevezetesen, hogy a szeptemberi kamatcsökkentés növekvő valószínűsége miatt a befektetők elkezdtek rotálni a nagy tech cégek felől a kis kapitalizációjú és ciklikusabb papírok felé, amelyek a potenciálisan alacsonyabb kamatszint nyertesei lehetnek. Ma úgy tűnik, hogy ebben a piaci dinamikában pillanatnyi szünet állt be.

spx0718a
Megosztás

Mutatjuk az olcsó részvényt, ami most nagyot robbanhat!

Igencsak felpörögtek az események az elmúlt napokban a tőzsdéken. A befektetők már a szeptemberi amerikai kamatvágást és Donald Trump megválasztását árazzák, szerdán pedig Trump Tajvannal kapcsolatos kijelentései mellett az is napvilágot látott, hogy a Biden-kormányzat széles körű szabályozást tervez a Kínába chipeket exportáló vállalatokkal kapcsolatban. Utóbbi jelentős eladási hullámot indított el a tőzsdéken, aminek következtében a Nasdaq másfél éve nem látott rossz napot zárt. Van azonban egy olyan olcsó részvény, ami nagy nyertese lehet ezeknek az eseményeknek, lássuk, melyik papírról van szó!

Mutatjuk az olcsó részvényt, ami most nagyot robbanhat!
Megosztás

Nem mozgatta meg a tőzsdéket a kamatdöntés

Az Európai Központi Bank ma 14:15-kor tette közzé kamatdöntő üléséről szóló közleményét, amelyből kiderült, hogy a jegybank szinten tartja a kamatokat. Ahogy az várható volt, a jegybank nem módosította ma az irányadó kamatot, és a közleményben nem fogalmaztak meg határozott előretekintő iránymutatást. Az EKB júniubsan egyszer már vágott, az elemzők szerint legközelebb szeptemberben fog, de a zavaros reálgazdasági kép (stabilan magas infláció és erős bérnyomás mellett lassuló gazdaság) nehéz megmondani, hogy a monetáris politika miképp alakult. Az EKB ezért ma azt hangsúlyozta a közleményben, hogy a beérkező adatok fényében ülésről ülésre döntenek majd.

A tőzsdék érdemben nem reagáltak a kamatdöntésre, továbbra is mérsékelten pozitív hangulat látszik a piacon.

euindexek0718úasd
Megosztás

Itt az EKB kamatdöntése

Az Európai Központi Bank ma 14:15-kor tette közzé kamatdöntő üléséről szóló közleményét, amelyből kiderült, hogy a jegybank szinten tartja a kamatokat. Christine Lagarde elnök 14:45-kor tart sajtótájékoztatót.

Itt az EKB kamatdöntése
Megosztás

Stratégiai együttműködést kötött a Budapesti Értéktőzsde és az UniCredit Bank

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Értéktőzsde Nyrt. és az UniCredit Bank Hungary Zrt. a középvállalatok versenyképességének és növekedési lehetőségeinek javítása érdekében – közölte a hitelintézet.

Stratégiai együttműködést kötött a Budapesti Értéktőzsde és az UniCredit Bank
Megosztás

A kamatdöntésre vár a piac

Többnyire pozitív hangulatban telik a csütörtöki kereskedés az európai tőzsdéken, miközben a befektetők az EKB kamatdöntését várják, amely 14:15-kor érkezik. Meglátjuk, hogy a jegybank hogyan reagál a kedvező inflációs adatokra, majd pedig 14:45-től Christine Lagarde sajtótájékoztatója következik.

euindexek0718ú
Megosztás

Ütik a Nokiát

A Nokia árfolyama beszakadt a mai kereskedésben, miután a vállalat 32 százalékos visszaesésről számolt be a második negyedéves működési eredmény tekintetében, amit az 5G-berendezései iránti gyenge kereslet okozott. A cégvezér azzal magyarázta a visszaesést, hogy a tavalyi összehasonlító időszakban épp az indiai 5G bevezetés csúcspontja volt, így India az eredménycsökkenés háromnegyedét okozta.

A „folyamatos piaci gyengeségre” hivatkozva a vállalat közölte azt is, hogy nettó árbevétele 18 százalékkal 4,47 milliárd euróra csökkent,

ami 2015 negyedik negyedéve óta a legalacsonyabb szint.

A Nokia árfolyama egy ponton 10,5 százalékos mínuszban is volt, jelenleg pedig 7,9 százalékos az esés mértéke.

nokia0718
Megosztás

Robbanásszerű növekedésben a világ legnagyobb chipgyártója

A tajvani félvezetőgyártó vállalat, a TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) csütörtökön közzétett második negyedéves eredményei felülmúlták az elemzői várakozásokat. A mesterséges intelligenciához használt fejlett chipek iránti kereslet továbbra is növekszik, ami jelentős bevétel- és nyereségnövekedést eredményezett - írta a CNBC.

Robbanásszerű növekedésben a világ legnagyobb chipgyártója
Megosztás

Javul a hangulat

Emelkedéssel indult a nap az európai tőzsdéken, a DAX 0,1 százalékos pluszban van, míg a CAC 0,5 százalékot emelkedett, a FTSE 100 pedig 0,9 százalékkal került feljebb. A milánói és a madridi börze 0,4 százalékos pluszban indította a napot.

dax0718
Megosztás

Nem találja az irányt a magyar tőzsde

Nem látszanak határozott mozgások a kereskedés első perceiben a magyar tőzsdén, a BUX értéke stagnál ma reggel.

Nem találja az irányt a magyar tőzsde
Megosztás

Csúcstechnológia Ecseren: ilyen lett a Waberer’s 18 milliárdos logisztikai központja

A Waberer’s legújabb, 18 milliárd forintból felépült ecseri logisztikai központja még júliusban megkezdi a működését, de hamarosan Debrecenben és más vidéki nagyvárosban is új beruházások indulnak. Az ingatlangazdálkodásukat és az ingatlanfejlesztéseiket is a fenntarthatóság és a költséghatékonyság mozgatja, az elektromobilitáshoz kapcsolódó logisztikai szolgáltatások pedig speciális infrastruktúrát és kompetenciákat igényelnek. A vállalat a fenntarthatóság és az ügyfélközpontúság mellett a multimodalitást helyezte stratégiájának középpontjába, a közelmúltban vasúti logisztikai szoltáltatásokat nyújtó cégcsoportban is többségi tulajdont szerzett, Szegeden, a BYD gyár tőszomszédságában pedig intermodális logisztikai fejlesztés kezdődik. Az end-to-end szolgáltatások fejlesztése érdekében a vállalat a tengeri szállítmányozást koordináló csapatot is felállított, de a légi áruszállításban is nagy potenciált lát. A külföldi terjeszkedés jegyében Szerbiában is komoly ingatlanberuházás várható, emellett pedig a régió más piacai is a célkeresztbe kerülhetnek. A Portfolio Szucsány Györgyöt, a Waberer’s ingatlanfejlesztési igazgatóját kérdezte a vállalat ingatlanberuházási stratégiájáról, a hamarosan megnyíló ecseri logisztikai központról, a vidéki nagyberuházásokról és a nemzetközi terjeszkedés lehetőségeiről.

Csúcstechnológia Ecseren: ilyen lett a Waberer’s 18 milliárdos logisztikai központja
Megosztás

Célegyenesben az OTP 60 milliárd forintos visszavásárlási programja

Több mint 1 milliárd forintért vett tegnap saját részvényeket az OTP, így már a 60 milliárd forintos visszavásárlási programjának utolsó szakaszában jár.

Célegyenesben az OTP 60 milliárd forintos visszavásárlási programja
Megosztás

Nagy esés után próbálhat talpra állni a piac

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Vegyesen zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,6 százalékot emelkedett, a S&P 500 1,4 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 2,9 százalék mínuszban fejezte be a napot.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 2,12 százalékot esett, a Hang Seng 0,61 százalékkal került feljebb, míg a CSI 300 0,47 százalékos mínuszban áll.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,15 százalék pluszban nyithat, a S&P 500 0,24 százalékot emelkedhet, míg a Nasdaq 0,45 százalékkal kerülhet feljebb.

Mi várható makro fronton?

Ma jön az Európai Központi Bank kamatdöntése, meglátjuk, hogy a jegybank hogyan reagál a kedvező inflációs adatokra. Ezen kívül brit munkanélküliségi adatok jönnek még.

2024. július 15. – július 21. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
július 15. hétfő 8:30 KSH Építőipar máj.
július 15. hétfő 8:30 MNB Havi fizetési mérleg máj.
július 16. kedd 11:00 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
július 17. szerda 8:30 MNB Devizatartalék jún.
Nemzetközi makrogazdaság
július 15. hétfő 4:00 Kína GDP Q2
július 15. hétfő 8:00 Németo. Kiskereskedelem máj.
július 15. hétfő 11:00 EU Ipar máj.
július 16. kedd 10:00 EU EKB hitelezési felmérés  
július 16. kedd 14:30 USA Kiskereskedelem jún.
július 17. szerda 8:00 UK Infláció jún.
július 17. szerda 11:00 EU Infláció második becslés+rangsor jún.
július 17. szerda 14:30 USA Lakásépítési engedélyek jún.
július 17. szerda 15:15 USA Ipari termelés jún.
július 17. szerda 20:00 USA Fed bézs könyv  
július 18. csütörtök 8:00 UK Munkanélküliség máj.
július 18. csütörtök 14:15 EU EKB kamatdöntés  
július 18. csütörtök 14:45 EU Christine Lagarde sajtótájékoztatója  
július 19. péntek 1:30 Japán Infláció  
július 19. péntek 8:00 Németo. Ipari termelői árak jún.
július 19. péntek 8:00 UK Kiskereskedelem jún.
Forrás: Portfolio-gyűjtés

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 22,8 százalékos elmozdulással a Nikkei index áll az élen, a sereghajtó 0,4 százalékos emelkedéssel a CAC index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 60,1 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Mol papírja áll 0,6 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Ezüst árfolyama már 25,0 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 41 198,08 0,6% 3,7% 6,2% 9,3% 19,1% 51,4%
S&P 500 5 588,27 -1,4% -0,8% 2,1% 17,2% 23,6% 87,2%
Nasdaq 19 799,14 -2,9% -4,2% -0,5% 17,7% 26,0% 151,0%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 41 097,69 -0,4% -1,8% 7,9% 22,8% 26,9% 91,4%
Hang Seng 17 739,41 0,1% 1,5% -1,1% 4,1% -8,6% -38,0%
CSI 300 3 501,58 0,1% 2,1% -1,0% 2,1% -9,5% -8,0%
Európai részvényindexek              
DAX 18 437,3 -0,4% 0,2% 2,0% 10,1% 14,7% 49,4%
CAC 7 570,81 -0,1% 0,0% 0,0% 0,4% 3,8% 35,9%
FTSE 8 187,46 0,3% -0,1% 0,6% 5,9% 10,5% 8,7%
FTSE MIB 34 379,64 0,0% 0,2% 4,5% 13,3% 20,2% 55,7%
IBEX 11 105,2 0,1% 0,3% 1,3% 9,9% 17,7% 19,6%
Régiós részvényindexek              
BUX 72 539,75 0,3% 1,4% 4,1% 19,7% 39,6% 77,0%
ATX 3 674,86 -0,2% 0,2% 3,2% 7,0% 16,4% 23,4%
PX 1 600,25 0,3% 1,3% 5,2% 13,2% 22,2% 50,6%
WIG20 85 141,13 -1,0% -2,7% -0,2% 8,5% 20,5% 42,0%
Magyar blue chipek              
OTP 18 330 0,7% 2,3% 5,2% 16,0% 49,0% 45,5%
Mol 2 842 0,5% 0,4% 1,1% 0,6% -8,9% -5,5%
Richter 9 765 -0,3% 1,5% 4,8% 11,6% 11,9% 95,9%
Magyar Telekom 1 092 0,4% 1,1% 6,2% 60,1% 159,4% 151,0%
Nyersanyagok              
WTI 84,16 2,7% 0,9% 3,5% 17,1% 13,5% 48,8%
Brent 84,8 0,8% -0,8% 1,5% 9,2% 8,0% 32,2%
Arany 2 460,1 0,2% 3,5% 5,9% 19,1% 25,9% 73,0%
Ezüst 30,32 -3,3% -1,9% 3,8% 25,0% 21,9% 90,3%
Devizák              
EURHUF 390,6500 -0,4% -0,7% -1,5% 2,2% 4,5% 19,5%
USDHUF 357,3618 -0,8% -1,6% -3,4% 3,3% 7,3% 22,8%
GBPHUF 464,9951 -0,3% -0,4% -0,7% 5,4% 6,9% 28,6%
EURUSD 1,0932 0,5% 1,0% 2,0% -1,0% -2,7% -2,6%
USDJPY 158,5950 0,0% -1,9% 0,5% 12,5% 14,0% 46,7%
GBPUSD 1,3012 0,5% 1,4% 2,6% 2,1% -0,5% 4,7%
Kriptovaluták              
Bitcoin 64 091 -1,5% 11,0% -3,6% 45,0% 112,5% 560,8%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 4,15 -0,3% -3,1% -2,9% 7,3% 9,1% 101,5%
10 éves német állampapírhozam 2,37 -0,5% -4,7% -0,8% 16,9% -3,2% -812,0%
10 éves magyar állampapírhozam 6,58 1,5% -2,8% -5,7% 11,0% -7,3% 164,3%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
bét