Ezermilliárdok hiányoznak a magyar egészségügyből
Gazdaság

Ezermilliárdok hiányoznak a magyar egészségügyből

Portfolio
Az orvosok számában relatív hiány van, viszont az egészségügyi szakdologzókból abszolút hiány tapasztalható - jelentette ki a 444-nek adott interjújában Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara főtitkára, aki az aktuális kórházi állapotokról, klímaberendezések állapotáról és általánosabb helyzetképről is beszélt.
A magyar egészségügy legfontosabb ügyeiről lesz szó a Portfolio szeptember 26-i konferenciáján. Most érdemes regisztrálni!

Az interjú főbb pontjai:

  • A felújítások elsősorban vidéki központokban történtek, miközben számos kisebb vidéki kórház ugyanolyan állapotban van, mint a rosszabb helyzetben lévő fővárosiak jelentős része.
  • Az elaggott berendezések toldozása, foltozása egy idő után lehetetlenné válik.
  • Vannak modern kórházak, amelyek nem szorulnak jelentős átalakításra, csak a fenntartásukra kellene eleget költeni, vannak viszont olyanok is, ahol a toldozgatás, foltozgatás nem oldja meg a dolgokat.

  • Kénytelen vagyok azt mondani, egyes kórházfelújításokat úgy kellene kezdeni, hogy jön egy csapat buldózer, eltolja az elavult épületeket, és a helyükre szinte zöldmezős beruházásként egy szép, új, modern kórházat építenek. Lényegében ez történt sok éve a Honvéd kórház területén.

  • A magyar egészségügy általános és hosszútávú alulfinanszírozottságának, az amortizációs költségek hiányának jelei a legutóbbi leállások, klímaelromlások.
  • Ami kórház megmarad, azokra jelentős összegeket kellene költeni, ami az elmúlt 20-30 évben elmaradt. Ellenkező esetben marad a tűzoltás.
  • Kórházbezárások nélkül közel lehetetlen ennek a helyzetnek a megoldása. 
  • A kórházak, osztályok így maguktól fognak „bezáródni”, amikor tönkremennek, elfogynak a dolgozóik.
  • A magyar egészségügyből nem milliárdok, hanem inkább száz- vagy ezermilliárdok hiányoznak.
  • Az európai átlagtól évi 2000-2500 milliárd forinttal van lemaradva a magyar állam az egészségügyi kiadások terén.
  • A rendszer hosszú ideje masszívan alulfinanszírozott, és igen jelentős összeget kellene rászánni, ha egy fenntartható, adaptív, 21. századi működést szeretnénk.
  • Ezzel együtt az orvosok számában inkább relatív hiány van, de ha az ellátásokat sikerülne jól központosítani, racionálisan átstrukturálni, akkor a létszám valószínűleg ebben a pillanatban a legtöbb területen elég lenne.
  • Szakdolgozókból viszont abszolút hiány van, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szerint közel 40 ezer ember hiányzik.
A magyar egészségügy legfontosabb ügyeiről, így a rendszer finanszírozásáról is lesz szó a Portfolio szeptember 26-i konferenciáján. Most érdemes regisztrálni!
  • Ijesztő a dolgozók korfa-szerkezete is, mert pár éven belül sokan mennek nyugdíjba és nem látható az utánpótlás.
  • Magyarország pedig a megelőzhető és elkerülhető halálokok tekintetében sereghajtó az Európai Unión belül, aminek nyilván csak egy része az egészségügy felelőssége, egy másik, jelentős részéért pedig az életmód, edukáció és a prevenció hiánya a felelős.
  • Az egészségügy túlterhelt és nem megfelelően szervezett, ezért a betegek időről-időre várni kénytelenek a különböző vizsgálatokra vagy azok leletezésére.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
macron orbán