Betonfalba csapódtak az elektromos autók Európában
Gazdaság

Betonfalba csapódtak az elektromos autók Európában

Portfolio
Megérkeztek az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) havi újautó értékesítési statisztikái, melyek alapján kifejezetten erősre sikerült a június, hiszen az EU-ban 4,3 százalékkal nőttek az eladások, ezzel pedig az év legjobb havi adatát sikerült produkálni. A legtöbbet továbbra is benzines autóból veszik, de egyre jobban zárkóznak fel a hibridek, viszont a többi hajtáslánc - beleértve a teljesen elektromost - továbbra is jelentősen le van maradva.

Teljes piac

Idén júniusban 1,09 millió új autót adtak el az Európai Unióban, 4,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Így az első félévben összesen 4,5 százalékkal nőttek az eladások a tavalyi év azonos időszakához képest, 5,7 millió új autót adtak el.

acea01

Továbbra is a benzines és a hibrid autók dominálják a piacot, júniusban előbbi kategória az eladások 34,4 százalékát, utóbbi pedig a 29,5 százalékát tette ki az EU-ban. Nagyságrendileg azonos szinten állnak a teljesen elektromos (14,4%) és a dízeles (12,7%) autók a teljes újautó eladásokon belül. A plug-in hibrid autók népszerűségének trendszerű csökkenése júniusban is tovább folytatódott, mindösszesen az eladások 6 százalékét téve ki.

acea03

Az első félév adataiból az látszik, hogy a benzines autók értékesítésen belüli részaránya a korábbi években tapasztalt csökkenés óta nem igazán akar 35 százalék alá menni, sőt, egészen pontosan ugyanott (35,3%) állt az első félév végén, mint tavaly. Ezzel szemben a hibrid autók aránya szép fokozatosan növekszik, míg a dízeleseké csökken. Az idei első félév a részarányokban egyetlen hajtásláncnál hozott fordulatot:

az elektromos autók 2018 óta tartó folyamatos térnyerése után először csökkent az értékesítésen belüli részarányuk.

Az év hátralévő részének kérdése lesz, hogy sikerül-e az eleji bukdácsolást kompenzálnia a szegmensnek. Az viszont továbbra is látszik, hogy tartósan egyelőre nem tudtak 15 százalék feletti arányt megszerezni az eladásokban, ez a korábbi években is csak 1-1 hónap erejéig sikerült.

acea04

Magyarország

A magyar piacon 23,9 százalékkal 11 724 darabra nőtt az eladás júniusban.

A növekedésből szinte minden hajtáslánc kivette a részét, a legnagyobb mértékben, 123,8 százalékkal az elektromosautó-értékesítés nőtt a tavalyi év azonos hónapjához képest, de a hibrideknél is 40 százalékos növekedést regisztráltak.

A kontextus kedvéért viszont fontos hozzátenni, hogy a teljesen elektromos autók növekedése ellenére a teljes júniusi értékesíten belüli részarányuk mindössze 7,4 százalék volt, míg a benzines és dízeles autók együtt 75 százalék fölött voltak.

acea02

Az év első 6 hónapjában 11,9 százalékkal több új autó talált gazdára itthon, összesen 63 337 darab, így az első félévben az EU-s országok közül

Magyarországon nőttek a 6. legnagyobb mértékben az újautó eladások.

Az idén eladott autók közel fele, 45,4 százaléka volt hibrid, 30,8 százaléka benzines, 11,8 százaléka dízel, 7,3 százaléka pedig elektromos. Az elektromos autók eladása közel 60 százalékkal nőtt, ezzel az EU-ban nálunk volt az egyik legnagyobb a növekedés a tisztán elektromos hajtású autók eladásában. A növekedés az idén februártól igényelhető állami támogatásnak köszönhető.

acea05

A kontextus megint csak fontos a fenti számoknál, hiszen az első félévben ugyan jelentősen nőttek itthon az BEV-eladások, de még így is bőven az EU-s átlag alatt vagyunk, ami a teljes értékesítésen belüli részarányukat illeti.

acea07

Márkák

A nagy autógyártó csoportok közül júniusban csak a Volkswagen, a Renault, és a Toyota tudta növelni a részesedését, miközben piaci részesedést vesztett a Stellantis, a Hyundai, a BMW és a Mercedes-Benz is.

acea08

Az év első felének nagy nyertes egyértelműen a Toyota, a cég hibrid autóival tarol a piacon, hiszen ahogy fent is láttuk, jelenleg a HEV-eket veszik a leginkább a benzines autók után. A Toyota az első félévben 20,7 százalékkal növelte eladásait, így piaci részesedése egy százalékponttal 7,8 százalékra nőtt.

Ezzel az egyetlen volt a nagy (5 százalék feletti piaci súlyal rendelkező) gyártói csoportok közül, amely növelni tudta idén a piaci részesedését.

acea09

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
macron orbán