Egészen elképesztő, ami a magyar szálláshelyeken történik
Gazdaság

Egészen elképesztő, ami a magyar szálláshelyeken történik

Portfolio
Egyre magasabbak a szálláshelyárak Magyarországon. Jelentősen nő a panziók, apartmanok, illetve a 3 csillagos hotelek ára is. A 4 csillagos hotelekét viszont már alig tudják emelni.

Júniusban tovább emelkedtek a magyar szálláshelyek árai a KSH adatai alapján. Az apartmanok átlagára 27 ezer forint volt két főre, míg a panziókban több mint 28 ezer forintot kellett fizetni.

A szállodákban ennél jóval drágábban lehetett pihenni. A 3 csillagos hotelekért 35 500 forintot kellett fizetni, amihez reggeli is járt, miközben a 4 csillagos hotelek átlagára 57 500 forint volt két főre, félpanziós ellátással.

A panziók, az apartmanok, illetve a 3 csillagos hotelek közel 10%-kal drágultak az előző év azonos időszakához képest. Ez több mint kétszerese a fogyasztói árak átlagos emelkedésének. Ugyanakkor a 4 csillagos hotelek szobaárai már "csak" 3%-ot emelkedtek éves szinten.

Nagyon úgy tűnik, hogy a egyre több magyarországi szálláshely a rezervációs ár (az a maximális árszint környéke, amit a fogyasztók még éppen hajlandók kifizetni) közelében áraz. Erre utal a, hogy a 4 csillagos hotelek már nem igazán tudnak tovább emelni az árakon. További áremelés ugyanis már a kereslet érdemi csökkenésével járhatna.

A magyarországi szálláshelyeket természetesen az elmúlt években sújtotta az energiaárak jelentős emelkedése, az alapanyagok drágulása, illetve a munkaerőköltség növekedése. Idén pedig a vízdíjak okoznak költségnövekedést.

A következő hónapokban szezonális hatások miatt tovább nőhetnek az árak, a tavalyi rekordárszint megdőlése pedig gyakorlatilag borítékolható a legtöbb szálláshelytípus esetében.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
macron orbán