FONTOS A pénzügyi válság óta nem volt ilyen jó évük a bankoknak, de a befektetők joggal nem ájulnak el tőlük
Komoly eredményeket érnek el a magyar űripari startupok – a kórházakban és a stresszkezelésben is (x)
Prémium

Komoly eredményeket érnek el a magyar űripari startupok – a kórházakban és a stresszkezelésben is (x)

PR cikk
Folytatódik a Design Terminal és az Európai Űrügynökség közös programja, amely magyar űripari startupok és projektek felkarolását célozza. Céljuk egy erős, sokszínű közösség kiépítése a magyar űripar megerősítésével, ahol a különböző szereplők - startupoktól az egyetemi hallgatókig - együtt dolgoznak a technológiai fejlődésért – tájékoztatta a Design Terminal a Portfolio-t.

A Design Terminal és az az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) magyarországi inkubátorháza, az ESA BIC Hungary (Business Incubation Center) 2018 óta kínál szakmai segítséget űripari termékekkel, fejlesztésekkel vagy szolgáltatásokkal foglalkozó magyar startupoknak. A résztvevők üzleti, technológiai és jogi képzéseken vehetnek részt, valamint mentorálásban és networking lehetőségekben részesülnek. A program során mérföldekhez kötve összesen 50 ezer eurós vissza nem térítendő támogatást kapnak, és egy szélesebb űrkutatási közösség tagjaivá válnak. 

A program népszerűségét jelzi, hogy a Design Terminal a tervezett időnél hamarabb betöltötte jelentkezőkkel az ESA-val kötött ötéves szerződésben vállalt 25 csapatos kvótát.

Az innovációs ügynökség második inkubációs programja is több hazai vállalat számára jelenthet érdemi fejlődési lehetőséget: az ESA Technology Broker közvetítésével együttműködések jönnek létre űripari és nem űripari cégek között, az űrkutatásban alkalmazott megoldások üzleti tevékenységekbe adaptálásával. A bróker segítségével a vállalatok fejleszthetik üzleti tevékenységüket, bővíthetik kapcsolati hálójukat, valamint új üzleti lehetőségeket és partnereket fedezhetnek fel az űrkutatáshoz nem kapcsolódó ágazatokban mind a magyar, mind a nemzetközi piacon – tájékoztatta a Portfolio-t a Design Terminal.

design terminal űrprogram
A D3 Seeron is részt vett a BIC és a Spark Funding programban. Fejlesztésük kimutatja és felismeri a különböző útburkolati hibákat a sofőrnek vagy az AI-nak vezetés közben. Fotó: Design Terminal

A technológia transzfer megvalósítását az ügynökség Spark Funding nevű programja támogatja, amely 60 ezer euró vissza nem térítendő támogatást nyújt azoknak a cégeknek, amelyek űrtechnológiával kívánják fejleszteni vállalkozásukat. 

Sugárzásmérő, űrhajós fejpánt és dietetikai app az innovációk között

A BIC inkubációs programot sikeresen teljesítő vállalkozások akár a Technology Broker programba is jelentkezhetnek, ugyanakkor a BIC inkubáció elvégzése nem jelentkezési feltétel -, mondta el a Portfoliónak Jónás László, a Design Terminal ügyvezető igazgatója. 

NASA Space Apps Challenge

A NASA Space Apps Challenge először került megrendezésre Magyarországon, október 5-6-án, Budapesten. Az esemény lehetőséget nyújtott a résztvevőknek, hogy közvetlenül a NASA szakértőivel dolgozhassanak együtt, és hozzáférjenek az űrkutatás legújabb fejlesztéseihez.

A verseny fő célkitűzése az volt, hogy innovatív ötletek és technológiai megoldások születhessenek a Földet és az űrt érintő kihívások kezelésére. Ez nem csupán a résztvevő csapatok számára jelentett értékes tapasztalatszerzési lehetőséget, de várhatóan hozzájárul majd a magyar űripar fejlődéséhez és a nemzetközi együttműködések erősítéséhez is.

Jónás két példát is hozott erre: a 27G Technology nevű magyar startup például kifejlesztette a világ legkisebb, SIM-kártya méretű sugárzásmérőjét, amit a SpaceX az MRC–100 nevű műholdjával repített az űrbe 2023 tavaszán. 

Ezt a megoldást úgy fejlesztették tovább a Technology Broker keretében, hogy alkalmas legyen a kórházakban a beavatkozások során keletkező és az eszközöket érintő sugárzás valós idejű kimutatására. A RadNano néven futó termék szakmai eredményességétsikerét bizonyítja, hogy a vállalkozást meghívták a világ egyik legjelentősebb radiológiai konferenciájára, a RADECS 2024-re, ahol bemutathatták a készüléket.

Egy másik sikertörténet a MindRove nevű cég, amelynek fő fejlesztése egy olyan speciális fejpánt, ami az agyi aktivitás monitorozásával segíti elő az űrhajósok mentális frissességének megőrzését hosszútávú űrmissziók alatt. Az ún. elektroenkefalográfiát (EEG) használó eszköz célja a kognitív funkciók hatékony támogatása és a stresszkezelés elősegítése. A Mindrove a Technology Broker program keretében ugyanezt a technológiát használja fel egy, a vásárlói elégedettséget mérő megoldás kifejlesztésére. 

A cég emellett bioszenzoros eszközöket is fejleszt az űrhajósjelöltek mesterséges intelligenciával támogatott agytréningjeihez, amit a Fit4Race-el kötött együttműködés során extrém sportolók körében is tesztelnek. 

design terminal

Hasonló egészségügyi innovációt fejleszt a SpaceABC is, ami egy olyan, mesterséges intelligencián alapulót alkalmazást hozott létre, ami az űrhajósok táplálkozását támogatja személyre szabottan, az egyéni egészségügyi paraméterek és az űrélelmiszerek sajátosságainak figyelembevételével. Az appot már az ESA is elismerte és olyan nemzetközi analóg asztronauta csapatok használják, akik extrém körülmények között végeznek kutatásokat a Földön. 

(Űr)közösség épül

Jónás László fontosnak tartotta kiemelni: a Design Terminal nemcsak sikeres szakmai programokat vezet, hanem egy közösséget is kiépített a hazai űripari szereplőkből és a téma iránt érdeklődőkből. 

“A Design Terminal célja, hogy ha Magyarországon bárki érdeklődik az űripar iránt, vagy ezzel a területtel szeretne foglalkozni, legyen olyan tér, ahol lehetősége van erre. Ezért az általános iskolásoktól kezdve, a kezdő vállalkozásokon át, az űriparban helyet kereső KKV-kig mindenkinek kínálunk olyan lehetőséget, mely izgalmas lehet” – tette hozzá.

Ennek szellemében kerülnek megrendezésre az űrprogram networking eseményei, például a Space Café, ahová a BIC inkubált és alumni tagjai mellett a magyarországi űripar prominens szereplői is meghívást kapnak. Ezeken az alkalmakon a tudásmegosztás mellett az aktuális projektek haladása is fontos téma.

ESA BIC Hungary program

A Design Terminal az ESA BIC programba olyan űripari fejlesztéssel foglalkozó, legfeljebb ötéves múltra tekintő vállalkozások jelentkezését várja, amelyek képesek azonosítani az ötletük piaci potenciálját, célpiacát és versenytársaikat, valamint elkötelezettek a program részét képező, aktív részvételt kívánó workshopok és mentorálás iránt.

Az inkubációs folyamat során a startupok 1on1 business mentorációt kapnak üzleti mentoroktól, szükség esetén összekötik őket technológiai partnerekkel emellett pedig üzleti, technológiai és jogi workshopokon is részt vehetnek.

Az inkubációs tevékenység mellett az űrkutatás népszerűsítése és az utánpótlás-nevelés is fontos szerepet kap: az  ESA és a Külgazdasági és Külügyminisztérium közös támogatásával megvalósult, általános és középiskolásoknak szóló ESERO Hungary (European Space Education Resource Office) program célja a tanulók érdeklődésének felkeltése a tudományos, technológiai, mérnöki és matematikai (STEM) tantárgyak iránt az űrkutatás izgalmas világán keresztül.  

design terminal

Az ESERO keretében a diákok többek között részt vehetnek karrier napokon, múzeumlátogatásokon és céges bemutatókon is, ami által testközelből ismerhetik meg a tudomány és a technológia világát. 

A Design Terminal harmadszor szervezi meg a Cassini Ötletversenyt

A Design Terminal újra lehetőséget kapott a Cassini Ötletverseny megszervezésére. A 8. Cassini Hackathon novemberben, Budapesten kerül megrendezésre. A verseny célja, hogy a résztvevőket globális kihívások megoldására ösztönözze, és pozitív hatást gyakoroljon a világra. A szervezők olyan elkötelezett innovátorokat keresnek, akik szenvedélyesen fejlesztenek a legújabb technológiákat integráló megoldásokat.

A szervezők hangsúlyozták, hogy az előzetes űrkutatási tapasztalat nem feltétel a részvételhez. A versenyzőknek elegendő kiválasztaniuk egy számukra érdekes kihívást, és kihasználniuk az EU űrtechnológiáinak lehetőségeit egy fenntartható gazdasági rendszer kialakításához és a környezetvédelem támogatásához.

A budapesti Cassini Hackathon keretében a résztvevőknek az európai védelmi és biztonsági képességeket érintő kihívásokra kell válaszokat találniuk. Ezek között szerepel a térinformatikai hírszerzés, pilóta nélküli drónok, kiberfenyegetések, katasztrófaelhárítás, humanitárius segítségnyújtás, határellenőrzés és a terrorizmus elleni küzdelem.

A legjobban teljesítő csapatok a díjazás mellett mentorálásban is részesülnek a területek szakértői által.

Címlapkép forrása: Design Terminal

(x)

KonyhaKontrolling

Tényleg a hozam tesz gazdaggá?

Nagyon szeretem a Facebook hirdetéseit, mert minden nap más titkot tudhatok meg a gazdaggá válásra. A mai bejegyzésben két posztot hoztam, ami felkeltette az érdeklődésem. A héten a videó csak

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megérkezett a bejelentés: itt a kormány 21 pontos új akcióterve!
Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
EOY_2024_Hegedus_Eva_fodijas