Megfejtették, miért kerülnek a frontra az ősrégi orosz T-55-ös harckocsik, miközben T-72-esek ezrei havernek raktáron
Globál

Megfejtették, miért kerülnek a frontra az ősrégi orosz T-55-ös harckocsik, miközben T-72-esek ezrei havernek raktáron

Portfolio
Érdekes elemzést tett közzé a Forbes, ami azt a kérdést vizsgálja, hogy miért használnak Ukrajnában ősrégi T-55-ös és T-62-es harckocsikat az orosz katonák, miközben legalább ezer modernebb T-72-es hever raktáron.

A lap azt írja: OSINT-elemzői források alapján a raktáron tárolt orosz T-55-ösök száma 31%-ot, a T-62-esek száma 37%-ot, a T-80B-k száma 79%-ot csökkent az ukrajnai háború 28 hónapja során. Közben a régi T-72-esek raktári állománya alig 9%-ot zsugorodott.

Az orosz hadmérnökök ezeket a régi, szovjet harckocsikat az ukrajnai háborús veszteségek pótlása végett felújítják, modernizálják, majd a frontvonalra küldik, mellette új harckocsikat is gyártanak. A régi haditechnika modernizálása olcsó és egyszerű megoldás a veszteségek pótlására, de úgy néz ki, az első generációs T-72-eseket továbbra is pihenni hagyják és helyettük új T-90M harckocsikat gyártanak.

A Forbes azt írja: lehet, hogy a T-72-esek nagy része soha nem fogja elhagyni a tárolókat, ennek pedig az az oka, hogy a harcjárművek automata töltőberendezése nehezen felújítható, a tárolás évtizedei alatt a töltőrendszerek minősége nagyon jelentősen romlott. A T-62-esek és T-55-ösök ezzel szemben manuális töltőrendszert használnak, vagyis három helyett négy fő alkotja a legénységet, melyből egyik a töltőkezelő.

Az eszmefuttatás annyiban talán egy kicsit sántít, hogy a T-80B is automata töltőberendezést használ és az adatok alapján ezeknek a harckocsiknak a raktári állománya igencsak megcsappant. Erre magyarázat lehet az, hogy a T-80B egy modernebb harcjármű: ezek az eszközök talán 1-2 évtizeddel kevesebbet álltak a raktárban, illetve az is lehet, hogy a gépek korszerűsége miatt lehet, hogy az orosz vezetők úgy látják, a T-80-asok modernizálásába jobban megéri pénzt ölni.

A legtöbb szovjet / orosz harckocsiraktár egyébként egy üres mező a szabadég alatt: a tárolt haditechnikai eszközök kitettek a környezeti hatásoknak, esőnek, hónak fagynak, jégnek. Sok évtizednyi tárolás után a technikai berendezéseket jelentősen rongálhatják a környezeti hatások, ezért átfogó modernizációra van szükség.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Ez történt a héten 07.07

Tovább nőtt az amerikai munkanélküliség, a legfrissebb adat szerint 4,1%-on áll, ami a 2021 novemberi értékével egyenlő. A rossz hír örömére új rekordot döntött a legtöbb amerikai tőzsde

Kasza Elliott-tal

McDonald's Corporation - elemzés

Két hónapja van a Top10-ben. Júniusban nem tudtam elemezni, mert a roic.ai valami fejlesztés miatt változtatott a letölthető adatok formátumán, azt ígérték, hogy javítják, de a végén én al

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hivatalos: Magyarországon is megjelent az új Covid-variáns
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
n7 holding