Új banki illetékeket vet ki a kormány, maradnak a különadók
Gazdaság

Új banki illetékeket vet ki a kormány, maradnak a különadók

A kormány fellép a háborús propaganda miatt, ezért a sajtótól és a pártoktól is beszámolókat kérnek a következő időszakban. Meghosszabbítják a 2019-2020-ban felvett babaváróhiteleknél a gyermekvállalásra vonatkozó határidőt. Háborúellenes akcióterv részeként külön terheket és illetékeket vetnek ki a bankokra, ezek a már meglévő tranzakciós díjra és a devizaváltási tranzakciókra lesznek érvényesek, valamint a meglévő különadókat nem vezetik ki – jelentette be a kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter valamint Vitályos Eszter kormányszóvivő.
Megosztás

Paksnál adóátirányítás sem kizárt

Filvig Géza, Kalocsa most leváltott polgármestere javasolta korábban egy különleges gazdasági övezet létrehozását a térségben, amelynek értelmében például Paks városától elvonnák az erőmű iparűzési adóját a térség fejlesztésére. A kormány nyitottnak mutatkozott az ilyen fejlesztési javaslatokra.

Gulyás Gergely elmondta, a kabinet továbbra is fontolgatja egy különleges gazdasági övezet létrehozását, ami elvonhatja az iparűzési adó egy részét Paks városától, mivel a térség közlekedésének is terhelést jelent az erőmű, valamint a környező településeken sok paksi dolgozó is él. Bár még nem született döntés, ilyen tervek előterjesztése már létezik, és a kormány hivatalosan be fogja jelenteni, ha megszületik a döntés.

Megosztás

Miért vásárol a kormány Bogányi-zongorákat?

A Bogányi-zongorák az elmúlt években számos koncertteremben megjelentek. A mostani beszerzés célja az volt, hogy ne menjen csődbe a vállalkozás, hogy a kormány vásárol ilyen hangszereket – jelentette ki Gulyás Gergely, aki szerint ez nem burkolt állami támogatás.

Megosztás

Orbán Viktor soros elnökként járt Ukrajnában

Orbán Viktor magyar miniszterelnökként és az Európai Unió soros elnökeként járt Moszkvában – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az ügy előzménye, hogy Kaja Kallas észt miniszterelnök, az EU következő külügyi főképviselője pénteken, a Putyin találkozó alatt kijelentette, hogy a magyar kormányfő nem az egész Európai Uniót képviseli.

Később hangsúlyozta, hogy a miniszterelnök nem az EU nevében járt el moszkvai útján, de jelenleg ő tölti be a soros elnökséget.

Későbbi kérdésre Gulyás Gergely elmondta, hogy fontos lépés volt, hogy Orbán Viktor beszélt a háborúzó felekkel, ezért mondta a miniszterelnök, hogy sikeres volt a találkozója Vlagyimir Putyinnal.

Megosztás

Mikor jöhetnek uniós források a határkerítésre?

Az Európai Bizottság legmagasabb szintjéről kapott ígéretet a kormány a déli határkerítés költségeinek támogatása – jelentette ki Gulyás Gergely, de nem adott részletesebb tájékoztatást az ügyről.

Megosztás

A kormány lépéseket vár Kijevtől

A kormány már pozitív fejleményként értékeli, hogy az ukrán kormány már ígéretet tett arra, hogy helyreállítja a kisebbségi jogok védelmét, amely a kárpátaljai magyar etnikumot is érintené. Azonban konkrét lépéseket vár a kabinet – közölte Gulyás Gergely.

Megosztás

Különadó-bejelentést tett a kormány - Minden, amit tudni kell az új védelmi hozzájárulásról

Védelmi hozzájárulást fizet a bankszektor, a multik és az energiacégek a kormány terve szerint - jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter ma a rendkívüli Korányinfón. Az idei évre közel 400 milliárd forintos bevételnövekedésre számítanak a költségvetésben. A bankszektorban nem változik a bankadó mértéke, ezt szelektíven kell majd befizetnie a bankoknak, ám emellett megemelik a tranzakciós illetéket és egy teljesen új adót is kivetnek "devizaváltási illeték" néven. "Az energiaszektorra és a multinacionális cégekre kivetett extraprofitadót – ide értve a kiskereskedelmi adót is – nem csökkentik".

Különadó-bejelentést tett a kormány - Minden, amit tudni kell az új védelmi hozzájárulásról
Megosztás

Az Európai Bizottság előtt az energiaitalok betiltása

Az energiaitalok forgalmazásának korlátozásáról szóló törvényjavaslatot egy előzetes egyeztetésre elküldtek az Európai Bizottságnak. Mint ismert, a KDNP adott be javaslatot a parlamentnek, hogy a 18 év alatti fiatalkorúak energiaital-fogyasztását (számukra a termékek eladását) korlátozzák.

Megosztás

Üzemanyagáraknál milyen lépés jöhet?

A kormány arra számít, hogy az üzemanyag-kiskereskedőkkel eredményes párbeszédet tudnak folytatni az árak csökkentéséről, egyelőre nem terveznek piaci beavatkozást – jelentette ki a miniszter.

Bár sok helyen épp most emelik az üzemanyagokra kivetett adókat, de a kormány szerint a régiós összehasonlítás létjogosultsága így is megvan, ezek segítenek a magyarországi ármeghatározásban is.

A piac felé nagyon fontos üzenet, hogy melyek azok a területek, hol kell számolni a kormányzati beavatkozásra, mik kiemelt szektorok – tette hozzá a miniszter.

Jelezte, hogy a mostani üzenet csak azoknak a kereskedőknek szól, akiknél az üzemanyagok ára magasabb, mint a környező országok átlaga, tőlük várnak lépéseket.

Megosztás

Mekkora bevételt várnak a védelmi hozzájárulásokból?

Az idei évre közel 400 milliárd forintos bevételnövekedésre számítanak a költségvetésben – jelentette ki Gulyás Gergely.

Ismertette, hogy augusztus 1-től válik hatályossá a tranzakciós illeték 0,45 százalékra ugrik, a tétel plafontszintje 20 ezer forint. A készpénzfelvételnél 0,9 százalékra emelkedik a költség.

A konverziós műveleteknél a kiegészítő illeték 20 000 forintos limit mellett 0,45 százalék lesz.

Megosztás

Ingyenes jogosítványok: még várni kell a részletekre

Gulyás Gergely közölte, hogy a szaktárca később ad majd részletes tájékoztatást a középiskolások ingyenes jogosítványszerzését segítő programról.

Megosztás

Mi lesz az Európai Unió Bírósága által kiszabott bírsággal?

A kormány még nem döntött arról, hogy kivel fizetteti ki az EUB által kiszabott 200 millió eurós bírságot, azonban arra nincs lehetősége, hogy ne fizesse azt ki, mivel az Európai Bizottság elvonhatja a büntetés összegét – ismertette Gulyás Gergely.

Az ügy előzménye, hogy az EUB azért szabott ki bírságot, mert a magyar kormány nem hajtotta végre a bíróság korábbi döntését, amelyet a magyar menekültügyi rendszer ügyében hozott. Itt a testület azt kifogásolta, hogy a kormány nem teremt lehetőséget a menekültügyi eljárások lefolytatására a magyar határon, vagy bárhol, hanem kiköti, hogy a kijevi vagy a belgrádi konzulátusokon indítsák meg ezeket.

Megosztás

Kik és miért fizetnek védelmi hozzájárulást a multik?

Lényegében az intézkedés azt jelenti, hogy a kormány nem vezeti ki a különadókat a kiskereskedelmi cégeknél, bankoknál és energiaipari cégeknél.

Újdonság tehát az, hogy a tranzakciós illeték mellett a devizaműveletekre is plusz terheket vet ki a kormány a pénzintézeteknél.

Megosztás

Fenntartható a nyugdíjrendszer

Gulyás Gergely kérdésre ismertette, hogy még legalább 10 éven át fenntartható a magyar nyugdíjrendszer, mégha a magyar költségvetésből már ki kell pótolni a kifizetéseket, mert a felosztó-kirovó rendszer nem fedezi teljesen az ellátásokat. A nyugdíjrendszer reformterveit egyelőre nem látják aktuálisnak, azonban az Európai Unió elvárja, hogy tanulmányokat készítsenek és vizsgálatokat folytassanak le a témában.

Megosztás

Az iparűzési adó rendszerét felülvizsgálják

Több egyeztetést folytattak már az önkormányzatokkal és szakmai szereplőkkel. Gulyás Gergely szerint a hipa esetében jó döntés volt, hogy ezeket az önkormányzatok szedhetik be, de az újraelosztás kérdését vizsgálják. Ismertette, hogy jelenleg is van szolidaritási adó, amit a gazdagabb településektől vonnak el és fordítják a kevésbé tehetősek támogatására.

Jelenleg nincs döntés a kérdésben

– mondta el a miniszter.

Megosztás

A magyar építőiparnak versenyképesnek kell lennie

A magyar építő versenyképessége is cél. Az itteni beruházásoknál – amikor csak valami nemzetközi szerződés nem állapít meg kivételt – közbeszerzési kötelezettség van. A kormány célja, hogy a versenyben a magyar cégek jól szerepeljenek, de ezt befolyásolni nem tudják – ismertette Gulyás Gergely az álláspontját.

Jellemzően a legolcsóbb ajánlatot adó építési vállalkozók nyerik meg a közbeszerzési kiírásokat, egy magyar cég akkor nyerhet, ha a legkedvezőbb ajánlatot adja – tette hozzá.

Megosztás

Van koronavírus-járvány?

A most terjedő variánsok ugyan erős tünetekkel járnak, de a betegség már messze nem olyan veszélyes, mint az eredeti vírusnál. Nem indokolt most hasonló lépéseket hozni, mint a korábbi járványhullámoknál – mondta el a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Megosztás

Az unión kívülről érkező forrásokról kell vallania a médiumoknak és pártoknak

Gulyás Gergely közölte, hogy a háborúpárti propaganda ügyében egyelőre még csak egy javaslatcsomagot dolgoztak ki, azonban az EU is elfogadott egy szabályrendszert a háború kitörése után a külföldi támogatások és beavatkozási kísérletek azonosítására. Részben ennek nyomán tesz majd intézkedéseket a kormány, várhatóan az EU-n belüli országokból a pártokhoz és a sajtótermékekhez érkező támogatásokat nem büntetik majd, de az unión kívüli finanszírozás ellen fellépnek majd.

Megosztás

A légitársaságok ellen nem koncepciós perekre készülnek

A kormány szerint jól körülhatárolható oka van a légitársaságok késéseinek. Azt nem tartják vis maior oknak, hogy nem tudnak műszaki hiba esetén cseregépet biztosítani a társaságok, de például az időjárási tényezőkről érthetően nem tehetnek a cégek – ismertette Gulyás Gergely. Szerinte azért fogyasztóvédelmi bírságok kiszabásáról döntenek, nem pedig koncepciós eljárásokra kell készülni, mindig megvizsgálják a körülményeket, annak fényében hoznak majd döntéseket.

Megosztás

Kiléphet Magyarország a Nemzetközi Büntetőbíróságból

A kormány szerint a szervezetet nem a nemzetközi igazságszolgáltatási célokat szolgálja, hanem politikai intézményként működik, ezért fontolgatják, hogy kilépnek a bírói testületből – mondta el Gulyás Gergely.

Megosztás

Adót emel a kormány - Mit csinál a forint árfolyama?

Kis gyengüléssel kezdte a napot a forint, miután múlt hét végén a jegyzés eltávolodott a 400-as szinttől az euróval szemben, ám gyorsan erősödésbe fordultunk, majd ismét gyengülésbe. A dollár mozgatja a forint ma is, a kormány bejelentésére, amely szerint új különadókat jelentenek be, a forint nem reagált élesen.

Adót emel a kormány - Mit csinál a forint árfolyama?
Megosztás

Főpolgármester-választás: számolják újra a szavazatokat

A kormány tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság döntését, hogy hozzon új végzést a fővárosi eredmények részletes újraszámolásával kapcsolatban. Gulyás Gergely megjegyezte, hogy szerinte mindenképpen érdemes ellenőrizni a voksokat, ha csak 41 szavazat különbség van a két jelölt között.

Megosztás

Mi lesz a washingtoni úton?

A miniszterelnök Washingtonba a NATO-csúcsra utazik, de természetesen egy ilyen utazást is lehet arra használni, hogy a béke ügyét szolgálja – közölte Gulyás Gergely, hogy kivel találkozhat Orbán Viktor amerikai útján. Azt mondta, hogy az esemény keretein belül találkozik Joe Biden elnökkel, arról nem osztott meg részleteket, hogy Donald Trumppal találkozik-e.

Megosztás

Orbán Viktor látogatásai után is van békemenetrend

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kijevi, moszkvai és pekingi látogatások után a kormány további találkozókat akar szervezni, hogy az ukrajnai békéről egyeztessen minden érintett fél.

Megosztás

Több beruházást is átadtak

Több mint 5 milliárd forintból fejlesztették a Debreceni Egyetem kutatólaborját – ismertette a kormányszóvivő.

Folytatva a sort, ismertette, hogy országszerte 2,5 milliárd forintból közúti infrastruktúra-fejlesztések valósultak meg.

Valamint Vitályos Eszter megjegyezte, hogy a Balaton mellett több vasútállomást is felújítottak.

A sport területén pedig 2,3 milliárd forint értékben valósultak meg beruházások, Rétságon például uszodát újítottak fel, míg a Miskolci Egyetem campusán egy nemzetközi versenyek megtartására alkalmas teniszcsarnokot avattak fel.

Megosztás

Egészségablak

Már több mint 3 millió ember töltette le az Egészségablak alkalmazását, most pedig a kormány úgy döntött, hogy bővíti az időpontfoglalási lehetőséget a különböző vizsgálatokra.

Megosztás

Változik a babaváró

Vitályos Eszter kormányszóvivő ismertette, hogy a koronavírus-járvány miatt sok pár családalapítási terveit írta felül, ezért

egy legfeljebb 2 éves hosszabbítási időszakot vezetnek be, akik 2019 és 2020 között vették fel a babaváró hitelt, de még nem született gyermekük, az új határidő 2026 július 1-én jár majd le számukra.

Megosztás

A légitársaságok késései is szóba kerültek

A kormány elvárja, hogy hiába egy forgalmas és terhelt időszak a mostani, a légiközlekedés valamennyi szereplőjétől egy akciótervet várnak, valamint folyamatos utastájékoztatásra kötelezik őket, hogy a jelentős késésekről megfelelően értesüljenek az érintettek. 12 hatósági eljárás már elindult, amelyekben vizsgálják a járatindulások késéseit, akár fogyasztóvédelmi bírságot is kiszabhatnak – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Mindenegyes jelentős késésnél, fájdalmas bírságot rójanak ki a légi társaságokra

– fogalmazott Gulyás Gergely.

Megosztás

Az energiavállalatokat is felszólítja a kormány

Az üzemanyagárak emelkedése kapcsán Gulyás Gergely emlékeztetett, hogy a kiskereskedőkkel kötöttek egy megállapodást, hogy nem lehet magasabb a hazai benzin- és dízelár, mint a régiós országok átlaga, ezért

felszólítják az érintett szereplőket, hogy tartsák magukat ehhez az egyezséghez.

Megosztás

Háborúellenes akciótervről döntött a kormány

A kormány kötelezni kötelezni fogja a pártokat és a médiumokat, hogy tegyék közzé külföldi támogatásaikat – ismertette a háborúellenes akcióterv első lépését.

A miniszter szerint erre azért szükség van, hogy a külföldi „háborúpárti propaganda” ellen fellépjenek.

A kormány döntött arról is, hogy védelmi hozzájárulást kell fizetnie azoknak a multiknak, amelyek nyertek a – kabinet szerint – a háborún. Az új extraprofitadó a bankokra és az energetikai multikra vonatkozik.

A bankok közül azokat büntetik, akik nem növelték a magyar állampapír-állományukat. Az új lépések szerint a bankok devizaműveleteire illetéket vetnek ki, valamint a már meglévő tranzakciós tételt is emelik. De egy stopot vezetnek be a lakossági bankszámla költségekre, hogy a pénzintézetek ne terhelhessék ezt át az ügyfelekre.

 Egyelőre nem ismert, hogy az adóemelés mértéke mekkora, illetve mikortól lép életbe. A kormányzati döntés mögött a költségvetés felborult egyensúlya áll: a hiánycélok teljesítéséhez idén is szükség lehet kiigazításra, jövőre pedig különösen. A költségvetés helyzetéről, illetve a várható adóemelésekről itt írtunk:

Megosztás

Vasárnap ülésezett a kormány

Rendhagyó módon vasárnap tartottak kormányülést, de hétközben szerdán is egyeztetett a kabinet. Ezen szóba került a háború és annak kimenetele, valamint, hogy mit tehet Magyarország a békéért – jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter.

Emlékeztetett rá, hogy az ukrán hadseregben kárpátaljai magyarok is szolgálnak, így nem csak gazdasági hatásait érezzük a konfliktusnak. Szerinte azonban utóbbi árát egész Európa fizeti meg, ezért is tartják helyesnek, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az EU soros elnökeként próbált meg békemissziót indítani.

Olyan békemegállapodást akarnak, amelyben minden érintett fél részt vesz. Valamint Gulyás Gergely szerint a nagyhatalmak érhetik el, hogy véget érjen a háború, ezért is találkozott a miniszterelnök a kínai elnökkel, Hszi Csin-pinggel.

Magyarország az unió soros elnökeként tudja, hogy hol a helye, nincs konkrét béketervünk, de meg kell nyitni a kommunikációs csatornákat – jelentette ki a tárcavezető.

Megosztás

A kormány hamarosan bejelentéseket tesz

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, és Vitályos Eszter kormányszóvivő szokatlan időpontban, hétfő 9:30-kor tart sajtótájékoztatót „Mit, miért tesz a kormány?” címmel.

Miután a miniszterelnök az elmúlt napokban két váratlan utat is tett, először Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott Kijevben, majd pénteken már Vlagyimir Putyin orosz államfő fogadta Moszkvában. Hétfőn reggel újabb meglepetésként bejelentették, hogy a kormányfő Kínában Hszi Csin-ping elnökkel találkozott, innen pedig a NATO-csúcsra utazik tovább Washingtonba.

Orbán Viktor utazásainak eredményeiről egyelőre keveset tudunk, de a kormányinfón várhatóan további részleteket ismerhetünk meg ezekről.

Az utóbbi napokban a kormány többször is kifogásolta az üzemanyagok árának emelkedését, és Orbán Viktor is határozott nyilatkozatot tett ebben a témában pénteken, miután a Nemzetgazdasági Minisztérium is figyelmeztette a benzinkutakat. Ennek fényében lehetséges, hogy ebben a kérdésben már kormányzati intézkedésekkel is találkozhatunk.

Továbbá a költségvetés helyzetéről, az esetleges kiigazítási tervekről is bővebb tájékoztatásra számíthatunk.

Ugyanígy a magyar soros EU-elnökség várható lépéseiről is számot adhat Gulyás Gergely.

Az eseményről élőben tudósítunk.

Címlapkép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. június 13-án. A fotó forrása: MTI Fotó/Soós Lajos

Kiszámoló

Ez történt a héten 07.07

Tovább nőtt az amerikai munkanélküliség, a legfrissebb adat szerint 4,1%-on áll, ami a 2021 novemberi értékével egyenlő. A rossz hír örömére új rekordot döntött a legtöbb amerikai tőzsde

Kasza Elliott-tal

McDonald's Corporation - elemzés

Két hónapja van a Top10-ben. Júniusban nem tudtam elemezni, mert a roic.ai valami fejlesztés miatt változtatott a letölthető adatok formátumán, azt ígérték, hogy javítják, de a végén én al

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hivatalos: Magyarországon is megjelent az új Covid-variáns
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
légitársaság-sztrájk-repülőgép-munkabeszüntetés-bukarest