Nagy változás jön a magyar boltokban, sok pénzt kaphatnak vissza a vásárlók a DRS-rendszerben
Gazdaság

Nagy változás jön a magyar boltokban, sok pénzt kaphatnak vissza a vásárlók a DRS-rendszerben

Januártól teljesen átalakul a hazai üvegvisszaváltási rendszer a DRS bevezetésével: mostantól az egyutas italos termékcsomagolások túlnyomó többsége betétdíjas lesz, amit a fogyasztók visszakaphatnak, ha azokat visszajuttatják az üzletbe. Mind a fogyasztóknak, mind a kereskedőknek és a gyártóknak több dologra kell figyelniük, hogy a rendszer jól működhessen – derült ki  Réthelyi Ádám Gergő, a MOHU Üzletfejlesztési szenior szakértőjének előadásából az RSM Hungary legutóbbi Webináriumán.

A webinárium házigazdája dr. Falcsik István az RSM Hungary Vám-, jövedéki és hulladékgazdálkodási tanácsadás, üzletágvezetője gyakorlati tapasztalatokat osztott meg az idén indult EPR rendszerről is. Úgy véli, hogy a kötelező gyártói felelősség (EPR) soha nem látott kihívást jelentett a gazdálkodók széles rétegének, a multiktól a kistermelőkig bezárólag.

Ugyan az első EPR-adatszolgáltatások benyújtása október 20-án megkezdődött, de az EPR-kötelezettségekkel érintettek egy jelentős részének – közel 60 százalékának – nem sikerült teljes mértékben abszolválni a feladatot. Ők várhatóan az utolsó negyedévben, és 2024 első hónapjaiban érik utol magukat és tesznek eleget az EPR-kötelezettségeknek. Jelenleg ugyan nem alkalmaz szankciót a hatóság, de előbb utóbb ez várható lesz ezért kiemelten fontos, hogy minden gazdálkodó tegyen eleget a kötelezettségének.

Az RSM szakértője a DRS-rendszerről elmondta, hogy hasonló méretű kihívás a gazdálkodók számára, mint az EPR és a rendelkezésre álló fél év nem biztos, hogy elegendő idő lesz a felkészülésre.

Tapasztalatok szerint az EPR-kötelezettségek értelmezésében, azok teljesítésében a gazdálkodók nagy része igénybe vett tanácsadói segítséget és ez várható a DRS-rendszer elsajátításában is.

A webinárium során Réthelyi Ádám Gergő, a MOHU Üzletfejlesztési szenior szakértője, részletesen ismertette a DRS (Deposit Return System) rendszerét. Az előadás során hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban egyre növekvő érdeklődés tapasztalható a DRS rendszer iránt. A jogszabályi környezet először október elején született meg, és azóta a kereskedők és gyártók nagy erőfeszítéseket tesznek a rendszerre való felkészülés érdekében.

Mint azt a MOH szakembere hangsúlyozta, a kereskedők és gyártók nagy erőfeszítéseket tettek az előkészületek során, hogy január 1-jére minden készen álljon a DRS bevezetésére.

Az előadó kitért arra, hogy a DRS nem kísérleti rendszer, hanem az EPR (Extended Producer Responsibility, vagyis kiterjesztett gyártói felelősségi) rendszerre épül, mely európai uniós szabályozásokon alapul. A DRS Magyarországon 2024 januárjában indul, de már több mint 15 országban működik sikeresen. Ezen felül felhívta a figyelmet arra, hogy az EU tervezet szerint azokban az országokban, ahol nem érik el a megfelelő visszagyűjtési arányokat, kötelezővé válik a DRS bevezetése.

Magyarországon is főként az indokolja a visszaváltási rendszer élesítését, hogy a szelektív hulladékgyűjtéssel nem érthető el a megcélzott 90 százalékos visszagyűjtési arány, jelenleg nagyjából 40 százalék látszik a csúcsnak.

Réthelyi rámutatott arra, hogy a változások minden érintett szereplő működését és mindennapjait megváltoztatják majd, beleértve a kereskedőket, gyártókat és a DRS-operátorokat is. A felkészülés hosszú időt vett igénybe, és bár majd csak januártól élesedik, a szereplők sok egyeztetésen és felkészülésen vannak túl.

A szabályozás egyrészről érinti azokat a kereskedőket, akiknek:

  • 400 négyzetméternél nagyobb üzlethelyiségük van,
  • valamint 1000 fő feletti településen is a MOHU-nak a partnerekkel kötelező visszaváltási pontot biztosítani.

A gyártóknak kell figyelniük, hogy az italos műanyag és üveg palackoknál, dobozoknál 0,1-3 liter közötti visszaváltható termékek űrtartalma 0,1-3 liter között van a jogszabályok szerint. Bizonyos kivételek vannak: a csekélyforgalmú termékcsomagolásoknál nem élesedik a rendszer. Réthelyi példának a szőlőfürt alakú boros üvegeket említette, amelyekre nem vonatkozik majd a rendszer, de így van ez más, speciális termékeknél is.

Az italos dobozoknál a tej és tejalapú italoknál higiéniai okokból nem alkalmazzák a DRS-t.

A szenior szakértő kiemelte, hogy a DRS bevezetésekor számottevő szemléletváltásra van szükség, mind a vásárlók, mind a kereskedők és gyártók részéről. „A remény az, hogy ezek a változások hozzájárulnak egy hatékony és fenntartható rendszer kialakításához, ahol nagyarányú visszaváltás valósul meg, és a környezet tisztább lesz” – mondta a szakértő.

A termékregisztráció fontosságát is kiemelte az előadó az RSM Hungary webináriumán: ez kulcsfontosságú, hogy az automaták felismerjék és visszaváltsák a megfelelő termékeket. A regisztráció során a termékeknek specifikus GTIN-kódokkal és logóval kell rendelkezniük, és az előadó szerint a készítőknek és forgalmazóknak ezt a folyamatot időben és pontosan kell végrehajtaniuk.

A részletes áttekintés során kifejtette a visszaváltási folyamatot, a különféle palacktípusokat és az automaták működését, amelyek a GTIN-kódot, a palackok formáját és súlyát is vizsgálják majd, majd ezeket hasonlítja össze a termékregisztrációs adatbázisban szereplő adatokkal. Hangsúlyozta, hogy a kézi visszaváltás is jelentős szerepet fog játszani a rendszerben, és hogy a jótékonysági felajánlás lehetősége is szerepel a visszatérítési módok között. A betétdíj egységesen 50 forint lesz.

A kézi visszaváltásnál a költséget 5 forintban, a gépinél 7,5 forintban határozták meg a partnerek számára.

Réthelyi a különböző kihívásokra is kitért, amelyekkel a DRS-rendszer bevezetésével szembesültek, beleértve a termékregisztráció és az audit folyamatok lassú felfutását. Még annyi kedvezmény maradt is, 2024. június 30-ig a gyártók (és az első belföldi forgalmazók) a régi csomagolásokkal is kínálhatják a termékeiket.

Kiemelte azt is, hogy Magyarországon nem teljesen új a visszaváltási rendszer: már eddig is dönthettek úgy a gyártók, valamint a kereskedők, hogy a betétdíjakat visszafizetik. Ez a rendszer azonban kifejezetten a többutas palackokra vonatkozott, mostantól viszont az egyutas csomagolásoknál is él majd a meghatározott termékkörben. Ezeket a lakosság eddig lényegében csak a szelektívgyűjtőkbe dobhatta, de mostantól pénzt is kaphatnak a visszaváltók.

Viszont több dologra is figyelni kell:

  • Ép állapotban, nem roncsolva kell az üvegeket a gépbe tenni (vagy átadni a kézi átvevőnek),
  • Azon rajta kell, legyenek a záróelemek (kupak, dugó, koronazár stb.)
  • Üresnek, tisztának kell lenniük,
  • A csomagoláson pedig kell a DSR egyutas vagy többutas ábrás logója is.

A kereskedőknek pedig arra kell figyelniük, hogy a Re-Pont hálózathoz való csatlakozás bármely kategóriában regisztrációhoz és szerződéskötéshez kötött, amelyet a MOHU kifejezetten az EPR és DRS rendszer működtetésére létrehozott Partnerportálon lehet elindítani. Itt a visszaváltó RVM-gépeket is megigényelhetik a felek: a MOHU adja majd ezeket üzemeltetésbe, de a kereskedők feladata, hogy az üzlethelyiségnél kialakítsák ezek helyét. 

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Hegedüs Róbert

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
nyugdíjas élelmiszer infláció