A minket körülvevő világot nem olyan körülményekhez építették, mint amikben élünk
Üzlet

A minket körülvevő világot nem olyan körülményekhez építették, mint amikben élünk

Portfolio
A zöld befektetések növekedése gyorsuló ütemű, noha a szükséges volumenek még így is jóval elmaradnak a kívánatostól​. A klímaváltozással kapcsolatos befektetések volumene is folyamatosan nő, de az arányuk a globális GDP-hez képest még továbbra is alacsony, 1,3 százalékos értékével elmarad az IMF szerinti 5 százalékos szükséges aránytól - mondta el a Portfolio Sustainable World 2024 konferencián tartott előadásában Pókos Gergely, az OTP Zöld Program Igazgatóság ügyvezető igazgatója.
Szeptember 4-én rendezzük meg az év üzleti fenntarthatósági rendezvényét, a Sustainable World konferenciát. Zöld gazdaság, ESG a gyakorlatban, zöld pénzügyek, megújuló energia, zöld mobilitás és ingatlanpiac és zöld agrárium egy helyen. Részletek a linken.

Óriási pénz áramlik a klímabefektetésekbe, 2021-22-ben 1200 milliárd dollár, és ez a régiót is érinti. A zöld befektetéseket a környezetvédelmen túl gazdasági racionalitások is támogatják​: az OTP zöld hitellel rendelkező vállalati ügyfelei átlagosan 3-15 százalékkal jövedelmezőbbek a többieknél, vagyis azt tapasztaljuk, hogy akik zöld beruházásokat valósítanak meg, azoknak magasabb a profitabilitásuk.

Ha sikeres is lesz azonban a dekarbonizáció, az atmoszféra ÜHG-szintje jó darabig biztosan nem tér vissza a „régi szép időkhöz”, miközben potenciálisan visszafordíthatatlan folyamatok is megindulhattak​. Ennek ellenére nagyon sok olyan projekt van, aminek a pozitív hatásai még nem érezhetők.

Előttünk álló kihívás​ok

A minket körülvevő világot nem olyan körülményekhez építették, mint amikben élünk, az elmúlt évtizedekben működő megoldások az új klimatikus viszonyok között már nem tudják betölteni funkciójukat​.

Korábban például egy szigetelés nélküli Kádár-kocka teljesen megfelelt a klimatikus viszonyoknak, ma már ez nincs így. Éppen ezért

a figyelmünket a dekarbonizáció mellett egyre inkább az alkalmazkodásra is fordítani​ kell.

STA_9116

A klímaváltozáshoz való alkalmazkodást elősegítő területekbe történő beruházások a szükségestől még annál is jobban elmaradnak, mint a dekarbonizáció esetében​, az alkalmazkodási folyamat azonban komplexebb, mint a dekarbonizáció.

Nem tudjuk, pontosan mi vár ránk, a meglévő klímamodellek ugyanis nem tudják megmagyarázni a különösen meleg 2023-24-es éveket​.

A különböző anomáliák is eltérő mértékben érintik az egyes területeket​, de ezen kockázatok csökkentése egyben lehetőségeket is kínál, a banki fókusz itt is az infrastruktúrán van.​ A bankok élen járhatnak a saját működésük átállításában, ​de igazán nagy hatással a portfóliójukon keresztül lehetnek​.

A finanszírozott portfolió ÜHG-kibocsátása az OTP esetében például 500-szorosan haladja meg saját működését​.

Mit tesz az OTP a saját működésük karbonlábnyomának csökkentéséért?

  • karbon-ellentételezések vásárlásával már 2023-ra elérték a nettó zéró kibocsátást​
  • energiafogyasztásukban a megújulók aránya 54 százalék
  • folyamatosan korszerűsítik a fűtőrendszereiket​
  • formálják munkatársaink szemléletét​

A dekarbonizáció és a zöld alkalmazkodás támogatásának kulcsa a hitelezés​, a bankok a hitelezésen keresztül tudják támogatni az alkalmazkodási folyamatot, de a kezdeményezéseknek a vállalkozóktól, a lakosságtól és az államtól kell jönniük​.

Mit tehet egy vállalat a zöld alkalmazkodás érdekében?

  • energiahatékonyság növelése
  • energiamix átalakítása
  • fizikai kockázatok csökkentése
  • üzleti lehetőségek kiaknázása

Hogyan támogatja / ösztönzi ezt a banki hitelezés?​

  • finanszírozás nyújtása ​
  • kockázati értékelés​
  • hitelek árazása​
  • szemléletformálás​​

A banki dekarbonizációs tervek végrehajtása során nem szabad az alkalmazkodást akadályozni​, és fontos figyelembe venni, hogy egyes alkalmazkodási tevékenységek az ÜHG-kibocsátás (rövid távú) növekedésével is járhatnak​.

A legtöbb hitelintézet jövőre közzéteszi dekarbonizációs tervét​, és a dekarbonizációs tervek 2030-ra konkrét célkitűzéseket fognak tartalmazni a banki finanszírozott karbonlábnyom csökkentésére. Egyelőre bizonytalan, hogy e célok elérése mennyiben igényli korlátozó intézkedések meghozatalát​, az esetleges divesztíciókat és a zöld alkalmazkodás céljait össze kell hangolni​ - zárta gondolatait a szakértő.

Címlapkép forrása: Akos Stiller

Holdblog

Hol tart a Fradi a nemzetközi porondon?

Tíz év alatt csupán egy darab BL-főtáblás szereplés jutott a Fradinak, az alsóbb szintű kupasorozatokba is csak ritkán jutott be. De mit jelent ez a... The post Hol tart a Fradi a nemzetközi por

Buxelliott - Elliott Wave Hungary

Bitcoin

Az elmúlt hónapokban egy oldalazó korrekció futott le hetes idősíkon, melynek befejezését követően további emelkedés érkezhet.Egy leszúrással elérte az árfolyam a korrekció ideális szint

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez a halál csókja a magyar egészségügyben

Vezető modellező

Vezető modellező
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Future of finance 2023 díj