Amíg a kereslet helyreáll, a költségek megvágásával egyensúlyozhatnak a kkv-k
Üzlet

Amíg a kereslet helyreáll, a költségek megvágásával egyensúlyozhatnak a kkv-k

Portfolio
A Portfolio ingyenes konferenciasorozatának legutóbbi, herceghalmi állomásán a gazdasági teljesítményen, az inflációs várakozásokon túl, szó volt a kkv-k számára elérhető költségoptimalizálási lehetőségekről is. Jövőre 3%-os inflációra és a következő időszakban valamelyest mérséklődő energiaárakra számítanak a szakértők.

A "Fókuszban a kkv versenyképesség" című konferencián Herceghalom polgármestere, Csizmadia Zsuzsanna tartotta a megnyitót, amely során a térség, a település pénzügyi lehetőségeiről, bevételi forrásairól is beszámolt, csakúgy, mint a település turisztikai, oktatási helyzetéről.

015A7506
Csizmadia Zsuzsanna

Gazdasági kilátások

Idén még az inflációs hullámzás lesz jellemző, de jövőre 3 százalék körüli árnövekedés várható Magyarországon - mondta el előadásában Suppan Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium makrogazdasági elemzésért felelős helyettes államtitkára. Az előadás során szó volt az ország gazdasági teljesítményéről, az nyersanyagárak változásáról, az agrárcikkek, valamint a termelői árindex csökkenéséről, az energiaárak mozgásáról és az olajár hullámzásáról is.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy a kormány szándéka a növekedés helyreállítása, a gazdaság újranyitása, amely több pillérre épül: a fogyasztás helyreállítására, a termelés és beruházás serkentésére és a munkaerőpiaci aktivitás fokozására.

“Magyarország gazdaságát a beruházásoknak, illetve az exportnak kell húznia, ezért beruházás- és exportvezérelt pályán szükséges tartani a gazdaságot. Az első lépés azonban a kereslet helyreállítása" - mondta el Suppan Gergely. Az exportpiac kapcsán hozzátette, hogy uniós szinten is egy egységes támogatási rendszerre van szükség, hogy a versenyképesség javítható legyen. Végül a kamatkörnyezetről elmondta, hogy a piaci várakozások szerint még egy 25-50 bázispontos csökkentés várható, de összességében lassulhat a kamatcsökkentési ciklus. Éppen ezért fontos, hogy legyenek olyan programok, mint a Baross Gábor Hitelprogram, vagy az április 30-án indult Kkv Technológia Plusz Hitelprogram.

015A7580
Suppan Gergely

A kamara szerepe a gazdasági életben, a térség gazdasági helyzete és kilátásai

Dr. Vincze Gábor, Pest Vármegyei és Érdi Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára előadásában elmondta, hogy több, mint 230 ezer vállalkozás van Pest vármegyében a KSH adatai szerint, a Pest Vármegyei és Érdi Kereskedelmi és Iparkamara (PMKIK) kamarai nyilvántartásában ebből 75 ezer egyéni, és 74 ezer társas vállalkozás szerepel. A megyében nyilvántartott nagyvállalatok munkaerőpiaci szerepét jól megmutatja, hogy összesen mintegy 63 ezer főt foglalkoztatnak.

A főtitkár bemutatta a különböző járások jellemzőit gazdasági, népességi, vállalati szempontokból, valamint a kamara szerepét a vállalkozásfejlesztésben.

015A7683
Vincze Gábor

Versenyelőny az energiafelhasználásban

Szalai Sándor, az E.ON Energiamegoldások KKV értékesítési vezetője előadásában az energiafelhasználási szempontok változásáról számolt be. A földgáz-fogyasztás folyamatosan csökken, a villamos energia oldaláról is mérséklődés látható, a fogyasztás és az ipari termelés nem állt helyre, ebből kifolyólag az energiaárak csökkenésére számít a piac.

Várakozásaink szerint a tőzsdei árindexált termékekkel jobban járnak a vállalkozások, szemben a fix áras energiaszerződésekkel.

- emelte ki Szalai Sándor. Előadásában kitért a naperőművek hatásaira, a fenntarthatósági eredmények versenyképesség növelő pozitívumaira, a zöld energia szerződésekre, amelyekben származási garanciával biztosítják, hogy valóban zöld energiát vételeznek a vállalatok. A 100 százalékos zöld energia vételezés általában 70%-ban napenergiával oldható meg, míg főleg az esti órákban, amikor ez nem lehetséges, a származási garanciák biztosítják, hogy valóban megújuló forrásból származik az energia. A szakértő hozzátette, hogy az E.ON energetikai szakreferens szolgáltatásokat is nyújt, valamint a vállalkozások energiamegtakarítási beruházásait is támogatja különböző szolgáltatásokkal.

015A7871
Szalai Sándor

Rejtett költségek leleplezése

A banki díjak csökkentése és a megfelelő finanszírozási struktúra kialakítása érdekében mutatott be ajánlásokat dr. Nagy Kálmán, kisvállalati finanszírozási szakértő a Bankmonitortól. A számlaköltségek kapcsán elhangzott, hogy a mikro-, és kisvállalati szektorban az éves banki költségek akár az éves árbevétel 3%-át is elérheti, az adózott eredménynek pedig 8%-át. Nagy Kálmán több valós példán keresztül mutatta be, hogy mekkora összegű megtakarítások érhetők el a banki költségek optimalizálásával. Például egy 3,5 milliárd árbevételű cég esetében a banki költségeket 3 millió forinttal tudták csökkenteni, anélkül hogy a vállalatnak bankot kellett volna váltania.

015A7882
Nagy Kálmán

Címlapkép forrása: Todoroff Lázár/Portfolio

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tőzsde