Orosz drón darabjait találták meg Romániában, orosz és kínai bombázók járőröztek Amerika közelében – Háborús híreink csütörtökön
Globál

Orosz drón darabjait találták meg Romániában, orosz és kínai bombázók járőröztek Amerika közelében – Háborús híreink csütörtökön

Portfolio
Román katonák olyan alkatrészeket találtak a Duna-deltában, Plauru település közelében, amelyek lelőtt orosz drónokból származhatnak. Mikola Olescsjuk, az ukrán légierő parancsnoka csütörtök reggel azt jelentette, hogy három orosz drónnak nyoma veszett, miután beléptek a román légtérbe. A közös amerikai–kanadai Észak-amerikai Légtérvédelmi Parancsnokság két orosz Tu–95-ös és két kínai H–6-os, nukleáris töltetek bevetésére is képes stratégiai bombázót tartóztatott fel az alaszkai légvédelmi azonosító zónában (ADIZ). Moszkva és Peking szerint a katonai repülőgépek járőrözést végeztek, és nem sértették meg harmadik országok légterét.
Megosztás

Súlyos számot mondott be a brit haderő vezetője: még ennyi év kellene Oroszországnak minimális céljai teljesítéséhez

Roland Walker tábornok, a brit haderő vezérkari főnöke szerint Oroszországnak még 5 évbe telhet, amíg eléri minimális céljait Ukrajnában, vagyis az orosz jog szerint annektált négy ukrán megye elfoglalását – írja a Sky News.

Súlyos számot mondott be a brit haderő vezetője: még ennyi év kellene Oroszországnak minimális céljai teljesítéséhez
Megosztás

Igazi égiháború zajlik Ukrajna fölött - Botokkal

Az orosz-ukrán háború bő két évében egyáltalán nem volt példa nélküli, hogy a harcoló felek által tömegesen bevetett FPV-drónok "ölre mentek": hol gránátokat dobáltak egymásra, hol egyszerűen összeütköztek. Kijev most nagyon úgy néz ki, hogy új szintre emelte a drónelhárítást, még ha ez a szint meglehetősen kőkorszaki is.

Igazi égiháború zajlik Ukrajna fölött - Botokkal
Megosztás

Kiderült: szép csendben rendszeresen egyeztetnek az ukrajnai háborúról orosz és amerikai szakértők

Oroszország és az Egyesült Államok szakértői rendszeresen találkozgatnak, hogy Ukrajna jövőjéről egyeztetéseket folytassanak – jelentette ki Marja Zaharova, a moszkvai külügyminisztérium szóvivője.

Kiderült: szép csendben rendszeresen egyeztetnek az ukrajnai háborúról orosz és amerikai szakértők
Megosztás

Katonai akadémiát nyitott a megszállt Mariupolban Putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök videókapcsolaton keresztül nyitotta meg a Nahimov Haditengerészeti Iskola egyik alintézményét a megszállt Donyeck megyei nagyvárosban, Mariupolban.

Az oroszok szeptember 1-jén akarják megindítani az oktatást a katonai akadémián, és 240 gyereket már felvettek, többnyire Oroszország területéről.

Ukrajna szerint Moszkva célja a helyi gyerekek eloroszosítása, Ukrajna ellen fordítása, később pedig háborúkban való bevetése.

(Ukrajinszka Pravda)

Megosztás

A román külügyminiszer megerősítette, hogy orosz dróndarabokat találtak Románia területén

Luminița Odobescu román külügyminiszter megerősítette, hogy orosz Sahed drónból származó törmelékeket találtak Románia területén.

A külügyminiszter megjegyezte, szövetségeseiket tájékoztatták az incidensről, és intézkedéseiket összehangolták velük.

(Ukrajinszka Pravda)

Megosztás

Cseh elnök: Oroszország és Kína nélkül a béketárgyalások Ukrajnáról nem hozhatnak eredményt

Oroszország és Kína aktív részvétele nélkül a béketárgyalások Ukrajnáról nem hozhatnak semmiféle eredményt – vélekedett Petr Pavel cseh köztársasági elnök abban az interjúban, amelyet csütörtökön hozott nyilvánosságra a prágai CTK hírügynökség.

Az államfő az interjúban azt mondta, Kínának nagyobb felelősséget kellene vállalnia a világban zajló konfliktusok békés rendezéséért, mégpedig az elfogadott nemzetközi szabályok szerint, s nem aszerint, hogy ki rendelkezik nagyobb hadsereggel vagy erősebb gazdasággal.

Oroszország és Kína nélkül azonban a tárgyalóasztalnál valóban lehetetlen eredményt elérni

– mondta Pavel.

Az államfő szerint Kínának a valóságban is vállalnia kellene azt a szerepet, amelyet retorikájában hangoztat.

Ez az erős globális játékos szerepe, amelyet a gazdaságban és a pénzügyekben már betölt, de a béketeremtés terén egyelőre nem

– fejtette ki. Ha ezt Kína nem vállalja, Oroszország nem akar majd tárgyalni – mondta Pavel.

(MTI)

Megosztás

Orosz irányítású szabotázscsoportra csaptak le Ukrajnában

Az ukrán bűnüldöző szervek lecsaptak egy orosz irányítású hálózatra, amely gyújtogatásokat tervezett Ukrajna és uniós országok területén – közölte az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU).

A közlemény szerint az elkövetők az orosz titkosszolgálatok utasítására bevásárlóközpontokat, benzinkutakat, gyógyszertárakat és piacokat akartak célba venni Ukrajnában, Lengyelországban és a balti országokban.

Összesen 19 embert füleltek le, akik Ukrajna különböző megyéiből származtak.

Az elkövetőknek rögzíteniük kellett volna a szabotázscselekményeket, és a felvételeket el kellett volna küldeniük az orosz hírszerző szolgálatoknak, amelyek információs műveletekre és destabilizációs célokra használták volna fel azokat.

A házkutatások során hamisított dokumentumokat, gépkarabélyokat, pisztolyokat és nagy összegű készpénzt találtak.

A csoport feltételezett szervezőjét és egyik bűntársát hazaárulással és közokirat-hamisítással vádolták meg, életfogytiglani börtönbüntetés vár rájuk.

(The Kyiv Independent)

Megosztás

Oroszország és Kína is megszólalt a közös légi járőrözésről

A közös amerikai–kanadai Észak-amerikai Légtérvédelmi Parancsnokság két orosz Tu–95-ös és két kínai H–6-os, nukleáris töltetek bevetésére is képes stratégiai bombázót tartóztatott fel az alaszkai légvédelmi azonosító zónában (ADIZ).

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a katonai gépek közös járőrözést végeztek. A járőrözés 5 óráig tartott, végig nemzetközi légtérben repültek, más országok légterét nem sértették meg.

A kínai védelmi minisztérium közlése szerint a közös járőrözés elmélyítette a két ország között a stratégiai kölcsönös bizalmat és együttműködést. A minisztériumi szóvivő azt mondta, a járőrözésnek nincs köze a jelenlegi nemzetközi helyzethez, és nem irányul harmadik országok ellen.

(Reuters)

Megosztás

Orosz drónok darabjait találták meg Romániában

Román katonák olyan alkatrészeket találtak a Duna-deltában, Plauru település közelében, amelyek lelőtt orosz drónokból származhatnak.

Mikola Olescsjuk, az ukrán légierő parancsnoka csütörtök reggel azt jelentette, hogy 38 orosz támadó drónból 25-öt lelőttek, három drónnak azonban nyoma veszett, miután beléptek a román légtérbe.

Az Ukrajnával szomszédos Tulcea megye északi részén csütörtök éjjel RO-Alert-üzenetekben riasztották a helyieket, hogy orosz drónok darabjai zuhanhatnak le a földre.

(Digi24)

Megosztás

A Duma elfogadta a mobiltelefonok harctéri korlátozásáról szóló törvényt

Az orosz alsóház, az Állami Duma elfogadta azt a törvényt, amely szerint akár 15 nap elzárásra is büntethető az a katona, aki mobiltelefont vagy egyéb személyes okoseszközöket használ a front közelében.

Andrej Kartapalov, a Duma védelmi bizottságának elnöke szerint a cél a katonák és a felszerelések védelme.

Ukrajna már számos sikeres csapást mért orosz erőkre annak segítségével, hogy mobiltelefonjaik által azonosította nagyobb katonai csoportok tartózkodási helyét.

Nyílt forrásokból dolgozó ukrán elemzők szerint a szigorítások miatt nehezebb lesz azonosítani az orosz csapatok mozgását.

Egyes Duma-képviselők nyíltan ellenezték a javaslatot, és így tettek ultranacionalista háborús bloggerek is, akik szerint a feljebbvalók személyes konfliktusok rendezésére és az orosz katonák jogos panaszainak cenzúrázására használhatják fel az intézkedést.

(Politico, ISW)

Megosztás

Hírszerzési jelentés: kockázatos vállalkozásra kényszerülnek az oroszok a Krímben

A brit védelmi minisztérium csütörtökön is közzétette hírszerzési jelentését, ezúttal a Szlavjanyin orosz komphajó megrongálásáról.

Hírszerzési jelentés: kockázatos vállalkozásra kényszerülnek az oroszok a Krímben
Megosztás

Kiesett az ablakon és meghalt egy neves orosz közgazdász

Valentina Bondarenko, a neves orosz közgazdász hétfő este tragikus körülmények között vesztette életét, amikor kiesett moszkvai lakása ablakán. A 82 éves tudós az Orosz Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézetének vezető kutatója volt. Sérülései olyan súlyosak voltak, hogy a helyszínre érkező mentők nem tudták megmenteni az életét – írja a Newsweekre hivatkozva az RTL.

Kiesett az ablakon és meghalt egy neves orosz közgazdász
Megosztás

Putyin a szíriai elnökkel találkozott Moszkvában

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán a Kremlben találkozott Bassár el-Aszad szíriai elnökkel – közölte csütörtökön az elnök sajtószolgálata.

Nagyon érdekel a véleménye arról, hogyan alakul a helyzet a térség egészében. Sajnos az eszkaláció irányába mutat a tendencia, ezt látjuk. Ez közvetlenül Szíriára is vonatkozik

– mondta Putyin Aszadnak.

(Reuters)

Megosztás

Oroszország Belgorodi területét támadta Ukrajna, egy ember meghalt

Egy ember meghalt, kettő pedig megsebesült csütörtökön az Oroszország Belgorodi területén található Szebekino települést ért ukrán támadásban – közölte Vjacseszlav Gladkov, Belgorod kormányzója.

(Reuters)

Megosztás

14 darab Leopard 2-es tankot kaphat Ukrajna

Hollandia és Dánia kész 14 felújított Leopard 2 harckocsit szállítani Ukrajnának – közölte csütörtökön a holland védelmi minisztérium.

Mindkét ország tavaly áprilisban közölte, hogy harmadik féltől vásárolja meg a harckocsikat.

A tankokat a német Rheinmetall fegyvergyártó cég teljesen átdolgozta, és több hónapos tesztelés után készen állnak arra, hogy még a nyár vége előtt leszállítsák őket – közölte a holland minisztérium.

(Reuters)

Megosztás

Riasztást adtak ki, miután orosz drónok jelentek meg egy NATO-tagállam közelében

Csütörtök éjszaka riasztást adott ki Románia az Ukrajnával határos, Duna melletti Tulcea (Tulcsa) megye északi területére, mivel fennállt a veszélye, hogy orosz drónok darabjai esnek román területre – írja az Ukrajinszka Pravda a román Digi24 nyomán.

Riasztást adtak ki, miután orosz drónok jelentek meg egy NATO-tagállam közelében
Megosztás

A közösségi médiában toboroz szabotőröket az orosz katonai hírszerzés

Az orosz oknyomozó csoport, a Dossier Center szerint az orosz katonai hírszerzés, a GRU a Telegramon és a TikTokon toboroz szabotőröket, hogy szabotázsakciókat hajtsanak végre szerte Európában.

Az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt az oroszokhoz köthető szabotázsok és szabotázskísérletek száma Európában.

A GRU-nak nagy gyakorlata van a hasonló akciókban: őket tették felelőssé többek között egy csehországi lőszerraktár felrobbantásáért, illetve a főleg amerikai diplomatákat támadó titokzatos Havanna-szindróma mögött is az orosz katonai hírszerzés állhat.

(The Kyiv Independent)

Megosztás

Hatalmas orosz támadás visszaveréséről számolt be Ukrajna

Jelentős támadást indított az orosz haderő az ukrán állások ellen a Donyeck megyei Kurehovénél, de az ukrán erők szerint sikerült visszaverniük a kísérletet.

Az oroszok a támadásban többek között 11 tankot és 45 páncélozott támadó járművet vetettek be.

Az ukrán vezérkar szerint az oroszok 32 alkalommal próbálták áttörni az ukrán védelmet Kurehovénél.

(Ukrajinszka Pravda)

Megosztás

Egy svájci civil szervezet irodája is megrongálódott egy Harkiv elleni orosz támadásban

Oroszország szerdán támadássorozatot indított Ukrajna második legnagyobb városa, Harkiv, illetve a környező régió ellen. A támadássorozatban három ember életét vesztette, egy aknamentesítéssel foglalkozó svájci civil szervezet irodája pedig megrongálódott.

(Reuters)

Megosztás

Putyint is szóba hozta a visszalépéséről szóló beszédében Joe Biden

Joe Biden amerikai elnök először szólalt meg nyilvánosan azóta, mióta bejelentette az elnökjelöltségtől való visszalépését. Biden Vlagyimir Putyint is szóba hozta az Ovális Irodában mondott beszédében:

Továbbra is összefogjuk a büszke nemzetek koalícióját, hogy megakadályozzuk Putyint abban, hogy elfoglalja Ukrajnát és még több kárt okozzon. Erősíteni fogjuk a NATO-t, és erősebbé és egységesebbé fogom tenni, mint bármikor történelmünk során

– mondta az amerikai elnök.

Megosztás

Orosz és kínai bombázók jelentek meg Amerika közelében

Az Észak-amerikai Légtérvédelmi Parancsnokság (NORAD) szerdán közölte, hogy feltartóztattak két orosz és két kínai katonai repülőgépet, amelyek az alaszkai légvédelmi azonosító zónában tevékenykedtek, bár nemzetközi légtérben maradtak.

Orosz és kínai bombázók jelentek meg Amerika közelében
Megosztás

Lezuhant egy Mi–28-as Moszkva közelében

Lezuhant egy Mi–28-as katonai helikopter Moszkva közelében, a Kalugai területen, a teljes legénység meghalt – írja a Reuters.

Lezuhant egy Mi–28-as Moszkva közelében
Megosztás

Folytatódik az orosz előrenyomulás Donyeckben, elárulta Ukrajna megtámadásának okát a Kreml – Háborús híreink csütörtökön

Az oroszok tovább haladnak Donyeck megyében nyugat felé, eltolva ezzel az ukrán alakulatokat Donyeck városától. Ezen a fronton szerdán újabb települést foglaltak el, Novoszelivka Persát. Oroszország azért indította meg a „különleges műveletet,” mert tárgyalni akart saját érdekeinek érvényesítéséről, de nem vették komolyan partnerei – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Folyamatosan frissülő hírfolyamunk az ukrajnai háborúról.

Címlapkép forrása: Ethan Swope/Anadolu via Getty Images

Kiszámoló

Új e-mailes átverések

Nagyon terjed az Egyesült Államokban az új e-mailes átverések, amik pofonegyszerűek, mégis végtelenül hatásosak. Az elkövetők megfertőznek olyan emberek számítógépeit, akik sok pénzt keze

MNB Intézet

A szignifikanciatesztelés logikája

Egy viselkedéses közgazdaságtan területén végzett kutatás során arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy a reptéri piszoárok belsejébe ragasztott legyet ábrázoló matrica növeli-e annak az e

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiderült: szép csendben gigaösszegű devizahitelt vett fel Kínától a magyar állam

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ukrán BM-21