FONTOS Európa legrosszabb rémálma válhat valóra Donald Trumppal – Tényleg Kamala Harris maradt a kontinens utolsó reménysége?
Sokkal gyorsabban nőnek a cégek, ha K+F-támogatást kapnak
Uniós források

Sokkal gyorsabban nőnek a cégek, ha K+F-támogatást kapnak

Portfolio
A kutatás-fejlesztési célú támogatásban részesülő magyarországi cégek jelentősen nagyobb árbevétel- és EBITDA növekedést értek el a támogatást követő 5 évben, mint azok a cégek amelyek más típusú uniós, vagy magyar támogatáshoz jutottak, vagy egyáltalán nem kaptak támogatást – derült ki abból a nagy mintás magyar vállalati kutatásból, amelyet Via Credit  végzett el a 10 és 100 millió forint közötti támogatási tartományban.

A kutatás főbb megállapításai

  • 5 év alatt a K+F (kutatás-fejlesztési) támogatást elnyerő cégek átlagosan 1 forint támogatásra 36,6 forint bevételnövekedést értek el és 5,9 forinttal nőtt az EBITDA-juk.
  • Az Opten adataival összevetve az is kiderült, hogy a K+F támogatásban részesülők jelentősen nagyobb növekedést értek el 5 éves távon, mint azok a cégek, amelyek nem ilyen célú támogatást, kaptak, illetve egyáltalán nem kaptak támogatást.

Így készült a kutatás

A Via Credit közel 18.000 olyan magyarországi céget vizsgált meg, amelyek a 2005-2019 időszakban 10 és 100 millió közötti magyar és uniós támogatáshoz, valamint konkrétan K+F pályázati pénzhez jutottak. A támogatás elnyerését megelőző három, illetve az azt követő öt évet elemezték a vállalati pénzügyi hatások azonosítása céljából. Az adatokat a palyazat.gov.hu és a NKFIH, a mérleg és eredménykimutatás adatokat az Opten biztosította.

Az elemzésből kiderült, hogy a támogatások döntő többségét mikro- és kisvállalkozások kapták, közép- és nagyvállalatok csupán 15 százalékot tettek ki. A mikrovállalkozások átlagosan 28 millió forint, a kisvállalkozások 33 millió, a középnagyságúak 38, míg a nagyvállalatok 48 millió forint támogatáshoz jutottak a 100 millió forint alatti támogatási programokban.

Sokkal gyorsabb a vállalati növekedés K+ F támogatás után

A Via Credit elemzéséből kiderült, hogy a vállalatok átlagosan 31,5 millió forint K+ F támogatást kaptak. Öt év alatt átlagosan 1 forint támogatásra 36,6 forint bevételnövekedést értek el és 5,9 forinttal nőtt az EBITDA-juk (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény). Hárommillió forint támogatásonként pedig átlagosan 1 fővel emelték a munkatársaik számát.

A K+F támogatásban részesülő cégek jelentősen nagyobb növekedést értek el 5 éves távon, mint azok, akik nem jutottak ilyen pénzhez, illetve egyáltalán nem kaptak támogatást

– emelte ki Papadimitropulosz Alex, a Via credit ügyvezetője az Optenben elérhető céges adatokkal való összevetés láttán.

A Via Credit az összes vizsgált társas vállalkozás árbevétel változását nézte 2005-2019 között. Szimulációs számítást készítettek arra az esetre, ha egy vállalat megkapja az átlagos – 31,5 millió forint – K+F támogatást. Az árbevétel változást osztották el ezzel az összeggel, és ezek alapján kiderült, hogy mekkora egy forintnyi támogatás bevételnövekedésre, illetve EBITDA-ra gyakorolt hatása. Abban az esetben, ha egy cég nem kapott semmilyen támogatást, akkor a természetes növekedését vették alapul.

Íme a kapott eredmények

Azon vállalkozásoknál, akik elnyertek bármilyen EU-s támogatást a vizsgált időszakban, egy forint támogatás árbevételre gyakorolt hatása átlagosan 17,8 forint volt. Ez mindössze 3,4 forint volt azoknál a cégeknél, amelyek nem nyertek el semmilyen támogatást. Azok a cégek viszont, amelyek kifejezetten K+F célú támogatást nyertek el, átlagosan 36,6 forint bevételnövekedést produkáltak.

Ha mindezt az EBITDA adatokra nézzük, akkor is látványos a különbség a K+F célú támogatások, illetve az egyéb támogatások, valamint a támogatás nélkül működő cégek között. Azoknál a vállalkozásoknál, amelyek bármilyen EU-s támogatást nyertek: 1 forint támogatáshoz képest átlagosan 2,4 forint volt az EBITDA változás mértéke, míg csupán 0,6 forint azoknál a cégeknél, amelyek nem nyertek semmilyen támogatást. Azon cégeknél viszont, amelyek direkt K+F célú támogatást nyertek, minden 1 forint támogatás átlagosan 5,9 forinttal növelte az EBITDA-át.

A kapott eredmények azért is érdekesek, mert a Magyar Nemzeti Bank 2017 tavaszán éppen a Portfolio Uniós Forrás konferenciáján közzétett elemzése többek között azt mutatta ki, hogy bár jelentős különbségek voltak azonosíthatók abban, hogy mely ágazatba került az EU-pénz, de például a kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatoknál csekély hatást lehetett azonosítani. Adataik alapján a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység támogatására kiírt pályázatok (innovatív beruházások) hatékonysága alacsony volt (vagy hosszabb a megtérülési idő), mivel az átlagos támogatási összeg 39,3 millió Ft volt, a létszám: 1,5 fővel, a hozzáadott érték 15-20 millió Ft-tal, az üzemi eredmény12 millió Ft-tal nőtt meg, de csak rövid távon.

A cégméret is számít

A cégméret is hatással van az eredményekre: a közép- és nagyvállalatok messze jobban teljesítenek, mint a mikrók és kicsik; előbbieknél jelentősen nagyobb a támogatás utáni 5 évben az árbevétel és az EBITDA változás – derül ki az elemzésből. Ha jobban belegondolunk, a kapott értékek úgy javulnak, ahogy a cégméret nő. Azért is van drasztikus ugrás a középvállalati méretnél, mert ott már könnyebben meg tud térülni a több tízmilliós támogatás.

Nem életszerű, hogy egy mikrovállalkozás ilyen nagy támogatásra többtízmilliós nyereséggel válaszoljon. Azt tapasztaltuk, hogy a statisztikát leginkább a mikro- és kisvállalatok rontották

– mondta Papadimitropulosz Alex. „A KKV besorolást is vizsgálva azt látjuk, hogy változó az eredmény, a mikro- és nagyvállalatoknál előnyös a több támogatás, a kis- és középvállalatoknál fordítva.” – tette hozzá a Via Credit szakértője.

Ez a kapott eredmény összhangban van a fent már említett 2017-es MNB-elemzés egyik kapott eredményével. Avállalati méretkategóriákat vizsgálva az MNB azt találta, hogy minél nagyobb volt a cégméret, annál nagyobb gazdasági hatást lehetett azonosítani, ami azzal is összefügg, hogy a nagyobb cégek nagyobb támogatást nyertek el és ennek nagyobb lehetett a kifejtett gazdasági hatása.

A támogatás árbevétel, saját tőke, EBITDA, személyi jellegű ráfordítás és egy főre eső támogatáshoz viszonyított aránya jelentősen tudja befolyásolni azt, hogy a vállalat jövőjét hogyan befolyásolja a kapott pénz.

Kidolgoztunk egy olyan képletet, aminek, ha a vállalkozás megfelel, akkor valószínű, hogy gazdaságilag nagyon sikeres projektet tud megvalósítani. Léteznek olyan összefüggések a többezer nyertes vizsgálata alapján, amik jó K+F ötlet esetén a cégmérettel összefüggésben a legmagasabb megtérülést, hasznot eredményezik.

- tette hozzá a Via Credit szakértője.

Címlapkép forrása: Thomas M Barwick INC, Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
eu zaszlo eu