Prémium

Tíz elképesztő előrejelzés 2014-re a Saxo Banktól (x)

Portfolio
Meghökkentő és végletes forgatókönyvek, amelyek hatással lesznek befektetéseinkre.
A Saxo Bank 2004 óta minden évben közzéteszi "elképesztő jóslatait" a világgazdaság alakulásával kapcsolatban. Ezek alapján 2014-ben az EU vagyonadót vezet be, az EU legnagyobb képviselői csoportja az unióellenes szövetség lesz, a technológiai cégek Nagy Ötösére keserves kijózanodás vár; az amerikai és a német gazdaság - amelyekre egész régiók fejlődési esélyei épülnek - nem indul növekedésnek, az olaj ára pedig 80 dollárra zuhan. Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza szerint a jóslatok jelentősége leginkább abban rejlik, hogy szándékosan meghökkentő és szélsőséges, de gazdaságilag és politikailag elképzelhető forgatókönyveket vázolnak fel, amelyeket a befektetőknek saját stratégiáik elkészítésekor figyelembe kell venniük.


"Az előrejelzések nem pesszimizmusból fakadnak, mindössze abból a felismerésből, hogy valódi változás, fejlődés rendszerint csak akkor történik, amikor a megszokott módszerek kudarca ezt kikényszeríti. A világgazdaság jövője a mai válsághelyzetek megoldásán múlik; a stratégiai változásokon, amelyek a sikeres alkalmazkodást és az előrelépést jelenthetik" - hangsúlyozza Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza. - "A kilátások, amelyeket elképesztő előrejelzéseinkben vázoltunk, egyszerre szolgálhatnak vészcsengőként és útmutatásként a jelenlegi folyamatokból kiinduló megoldásokat, lehetőségeket kereső döntéshozók, illetve befektetők számára."

Tíz elképesztő előrejelzés 2014-re a Saxo Banktól
Az uniós vagyonadó szovjet típusú gazdaságot idéz

Az EU a társadalmi terhek enyhítésére 5-10%-os vagyonadót vezet be a 100 ezer dollár vagy euró feletti megtakarításokra.


Unióellenesség az Európai Parlamentben

A 2014-es európai parlamenti választásokat követően a páneurópai és unióellenes szövetség lesz a legnagyobb képviselői csoport. Így Európa nem tud bizottsági elnököt választani, és politikai, gazdasági zűrzavarba kerül.


Német visszaesés

Az életszínvonal-emeléssel, reálbér-növekedéssel a versenyképesség csökken, csakúgy, mint a kereskedelmi többlet. A 2014-es 1,7%-os növekedéshez fűzött remények nem válnak be, a 10 éves államkötvény hozama 1%-ra esik vissza.


40%-ot zuhan a CAC 40

A francia kormánynak nincs megoldása a versenyképesség hiányára, és növekedést sem tud elérni. A válság óta gyengélkedő ingatlanárak zuhannak; a fogyasztás és a bizalom mélypontra kerül. 2014 végéig a CAC 40 index több mint 40%-kal esik a 2013-as felsőértékekhez képest.

Tíz elképesztő előrejelzés 2014-re a Saxo Banktól
Keserves ébredés a Nagy Ötnél

Az Amazon, a Netflix, a Twitter, a Pandora Media és a Yelp részvényei rendkívül túlértékeltek; együtt új buborékot képeznek a szektor korábbi lufiján belül. A Nagy Ötös 2013 utolsó napján 100 pontról induló, egyenlő súlyozású indexe 2014-ben 50 pontra zuhan.


A teljes jelentés letölthető itt.

(x)
GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2