Amerikai elnökválasztás 2024: így áll Kamala Harris a fontosabb üzleti témákhoz
Üzlet

Amerikai elnökválasztás 2024: így áll Kamala Harris a fontosabb üzleti témákhoz

Portfolio
Kamala Harris, az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi alelnöke, egyre inkább esélyes arra, hogy a novemberi választásokon a demokraták elnökjelöltje legyen, ezért érdemes megnézni, hogy az egyes üzleti témákkal kapcsolatos milyen nézeteket képvisel, és milyen intézkedéseket hajtott végre.

A tech szektor szabályozása

Kalifornia főügyészeként Harris már 2012-ben felhívta magára a figyelmet, amikor beperelte az eBayt versenyellenes munkaerőfelvételi gyakorlata miatt. Az ügy végül 2014-ben közel 4 millió dolláros egyezséggel zárult.

2015-ben a Houzz nevű startupot kényszerítette adatvédelmi vezető kinevezésére, miután kiderült, hogy a lakberendezési alkalmazás megfelelő értesítés és beleegyezés nélkül rögzített hívásokat az értékesítési folyamat során.

Harris egyik kiemelt témája volt a pornográfia közösségi médiában való terjesztésének visszaszorítása is, különösen a "bosszúpornó" elleni harc. Ez utóbbi olyan explicit fotók közzétételét jelenti, amelyeket az alany beleegyezése nélkül osztanak meg. Nyomásgyakorló kampányának eredményeképpen olyan nagyvállalatok is intézkedéseket hoztak bizonyos explicit képek eltávolítására, mint a Facebook, az Alphabet (Google) és a Microsoft.

Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy a vezető technológia szereplők hogyan léptek fel. Nem állítom, hogy bármelyikük is örült volna, amikor felhívta őket az ügyészség. De mindannyian léptek

- mondta Harris egy akkori sajtótájékoztatón.

Kapcsolat a nagy technológiai cégekkel

Kalifornia főügyészjelöltjeként Harris arról biztosította potenciális támogatóit, hogy ő "kapitalista". Általában úgy tekintettek rá, hogy jó kapcsolatot ápol prominens technológiai vezetőkkel és befektetőkkel, a helyi iparral a Bay Area-ban. Részt vett Sean Parker esküvőjén (a Facebook egyik korai vezetője), sógora pedig Tony West, az Uber jogi vezetője.

Adományokat fogadott el Reid Hoffmantól (a LinkedIn társalapítója), John Doerr milliárdostól és Ron Conway kockázati tőkéstől is. Támogatták őt olyan nagy technológiai vezetők is, mint Sheryl Sandberg (a Facebook akkori operatív igazgatója) és Marc Benioff (a Salesforce vezérigazgatója).

Klíma- és energiapolitika

Harris éghajlati és energetikai álláspontja hasonló Bidenéhez. Egész pályafutása során azt képviselte, hogy a tiszta energia és a környezeti igazságosság prioritást élveznek.

Amikor Biden bejelentette Harris alelnökjelöltségét 2020-ban, az elnök hangsúlyozta Harris kemény kiállását a nagy olajvállalatokkal szemben. San Francisco kerületi ügyészeként (2004-2011) és Kalifornia főügyészeként (2011-2017) számos pert indított ezen cégek ellen.

Harris tavaly debütált a nemzetközi klímatárgyalásokon, ahol bejelentette, hogy 3 milliárd dollárral támogatja a Zöld Éghajlatvédelmi Alapot, és megtartotta első nagy nemzetközi beszédét, amelynek középpontjában az éghajlatvédelem állt.

Alelnökként részt vett olyan szakpolitikák bevezetésében is, amelyek régóta fennálló környezeti igazságossági problémákat kezeltek, beleértve például egy több milliárd dolláros programot az ólomcsövek és ólomfestékek cseréjére szerte az USA-ban.

Mesterséges intelligencia

Alelnökként Harris különösen szókimondó volt a mesterséges intelligenciával kapcsolatban. Egy 2023 novemberében tartott beszédében figyelmeztetett az AI "egzisztenciális" fenyegetésére:

Az emberiség létét is veszélyeztetheti

- fogalmazott.

Amikor olyan technológiai vezetőkkel találkozott, mint Satya Nadella (Microsoft), Sam Altman (OpenAI) és Sundar Pichai (Alphabet), arra figyelmeztetett, "erkölcsi kötelességük" védelmet biztosítani az AI lehetséges veszélyeitől

Támogatta emellett Biden AI-ról szóló elnöki rendeletét is, amely fokozottabb védelmet kíván nyújtani a fogyasztóknak az AI segítségével létrehozott átverésekkel és a meg nem jelölt, AI által generált tartalmakkal szemben.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Andrew Harnik/Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
tőzsde-Donald-Trump-részvény-elnökválasztás-befektetés