Prémium

Gyed extra, avagy jobban megéri gyermeket vállalni? (x)

Portfolio
Gyermekvállalás, munka, megélhetés. Van létjogosultsága a három fogalomnak egymás mellett? A mai felgyorsult világban egyre többeket foglalkoztatja az, hogy gyermekvállalást követően mikor és milyen feltételekkel térhetnek vissza a munkaerőpiacra, és milyen juttatásokkal számolhatnak gyermekvállalás esetén. Fontos tudnivalók gyermekvállalás előtt állóknak és foglalkoztatóknak!
2013. december 18-án kihirdetésre került a parlament által elfogadott, a gyermekgondozási ellátások átalakításával, valamint a szociális hozzájárulási adó megfizetése alóli kedvezmény bővítésével összefüggő módosításokról szóló 2013. évi CCXXIV. törvény. Az ún. "gyed extra" néven ismertté vált csomag a többgyermekes családmodell vonzóbbá tételét, a gyermekvállalás és nevelés, valamint a kisgyermekes szülők számára a munkaerőpiacra való visszatérés feltételeinek javítását célozza.

Ellátások

A 2014. január 1. előtti szabályozás alapján a jogosultak csak egy gyermekgondozási ellátást vehettek igénybe, függetlenül attól, hogy esetleg több gyermek után is járna az ellátás. A módosítás értelmében 2014. január 1-jétől, amennyiben a gyermekgondozási ellátások folyósításának ideje alatt újabb gyermek születik, a korábbi ellátás nem szűnik meg, hanem a jogosultság teljes ideje alatt továbbfolyósítják az összeget. A szülők a közös háztartásban élő gyermekeik után egyidejűleg legfeljebb két gyes folyósítására lesznek jogosultak. Ikergyermekek születésekor a szülők az általános szabályoktól eltérően egy évvel tovább jogosultak a gyed-re, azaz a gyermekek 3. életévének betöltéséig.

A módosítás kiterjeszti a gyed-re vonatkozó jogosultságot a nappali tagozaton felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatókra is. A jövőben azok is jogosultak lesznek gyed-re, akik a szülést megelőző 2 évben magyar nyelvű felsőfokú alapképzés, felsőfokú szakképzés, felsőoktatási szakképzés, szakirányú továbbképzés, mesterképzés, doktori képzés nappali tagozatán legalább két aktív félév hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek. További kedvezmény, hogy a hallgatói jogviszony szünetelését, megszűnését követő 1 éven belül szülő nő is jogosult lesz a gyed-re. A megállapított gyermekgondozási díj a gyermek születésének napjától a gyermek 1 éves koráig jár. Ezen szabályok a 2013. december 31 után született gyermekek után igényelt ellátásokra vonatkoznak.

Munkavállalás

A gyed melletti munkavállalásra nem volt lehetőség, illetve a gyes mellett pedig legfeljebb heti 30 órában volt erre lehetőség a gyermek egyéves kora után 2014. január 1-jét megelőzően. A változás értelmében 2014. január 1-től a gyermek egyéves kora után korlátlanul lehet munkát vállalni, mely mellett - arra való jogosultság esetén - továbbra is folyósításra kerülnek a gyermekgondozási ellátások.

Adókedvezmények

Azok után a három- vagy többgyermekes szülők után, akik gyed-ben, gyes-ben részesültek vagy részesülnek, illetve azon munkavállalók után, akik gyet-ben részesültek vagy részesülnek, a foglalkoztatók az alábbiak szerint lesznek jogosultak adókedvezményre szociális hozzájárulási adójukból, melynek alapja a bruttó munkabér, de maximum 100 ezer forint:
  • a foglalkoztatás első 3 évében 27%-os
  • a foglalkoztatás 4. és 5. évében pedig 14,5%.

Fontos megjegyezni, hogy a fenti adókedvezményt a foglalkoztató a törvényben meghatározott igazolások birtokában érvényesítheti.


Gyed extra, avagy jobban megéri gyermeket vállalni?
Az elemzések szerzői igyekeztek olvasmányos, ugyanakkor szakszerű általános információval szolgálni. A leírtak általános jellegéből adódóan, valamint az esetleges jogszabályi változások miatt kérjük, hogy a leírtak személyre szabott értelmezésével kapcsolatban lépjenek kapcsolatba velünk.

(x)
Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2