Több ezer új lakás jelenhet meg a budapesti piacon
Ingatlan

Több ezer új lakás jelenhet meg a budapesti piacon

Portfolio
Mi történt az újlakáspiacon a tavalyi évben, mi történik most és mi várható a jövőben? Hogy alakul a kínálat és a kereslet? A változó szabályozói környezet milyen kihívásokat rejt? Milyen hatásai lesznek a PMÁP kamatkifizetéseinek és a bejelentett 5 százalékos finanszírozásnak az újlakáspiacra és az árazásokra nézve? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgettek a XX. Property Investment Forum konferencia szakértői Kiss Gábor, a Metrodom Kivitelező ügyvezető igazgatójának, az IFK, alelnökének moderálásában.

A 2022-es év első fele még erős volt, az akkori éves 5000 újlakáseladás után 2023-ban 2700-ra esett vissza a budapesti piac, amit a gazdaság minden szereplője megszenvedett. A tavalyi év vége óta viszont erős visszarendeződést látunk - osztotta meg tapasztalatait Görög Áron Konstantin, a Cordia értékesítési Igazgatója.

2024-ben a tervek szerint alakultak az értékesítések és 2025-re nézve is optimisták vagyunk, noha 2026-ra már nagyobb a bizonytalanság. Most is van építés alatt álló projektünk, de emellett további  

3500-5000 lakásunk van előkészületben, melyeket fokozatosan engedünk majd a piacra

 - mondta el Dr. Hüse István, az Indotek Group ingatlanfejlesztési igazgatója, jogásza.

A bankrendszer mindig a folyamatokra reagál, az előző évben jóval kevesebb projektfinanszírozással találkoztunk, mint korábban, de támogatott hiteleknek köszönhetően azért nem fagyott be teljesen a hitelezés.

Mostanra banki szempontból már elértük a mélypontot, a piac elindult, jók a kilátások

- tette hozzá Nagy Gergely, az OTP Bank vállalati régióvezetője.

A tavalyi mélypont után a hitelezésben is látszik a felemelkedés. Az állampapírkamatokból megjelenő pénz és a még ki nem bontott THM-plafon kezdeményezés is a piacot fogja támogatni. Az új lakások építésében azonban még nem látjuk ezt az élénkülést. Ahhoz, hogy a hitelfelvétel erősödjön, mindig vissza kell térnie a lakossági bizalomnak, és bár ez a folyamat elindult, annak tartóssága még kérdéses. A kereslet ebben a tekintetben még meglehetősen ingatag - emelte ki Banai Ádám PhD, MRICS, a Magyar Nemzeti Bank jegybanki eszköztárért, pénzügyi stabilitásért és devizatartalék-kezelésért felelős ügyvezető igazgatója.

Lakás vagy állampapír? Melyik a jobb befektetés? Regisztrálj az október 9-i online Signature Klubra és hallgasd meg a szakértők véleményét! Részletekért kattints!

OTÉK után itt a TÉKA

Az OTÉK, azaz az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) kormányrendelet előírásai határozzák meg az építmények tervezésére, engedélyezésére vonatkozó előírásokat. Ezt fogja 2025. január 1-jétől váltani a TÉKA, azaz a településrendezési és építési követelmények alapszabályzatáról szóló új kormányrendelet.

Ennek kapcsán Görög Áron elmondta, hogy jelenleg és a jövőben megjelenő új projektjeik is ezen szabályok szerint valósulnak meg, kiemelte viszont, hogy

fontos lenne, hogy a lakóingatlan-piacnak legyen végre egy kiszámítható szabályozási környezete.

Mivel egy lakóingatlan-fejlesztés teljes életciklusa legalább 4 év, miközben a szabályok gyakran évente változnak.

Állampapírpiaci hatások és a keresleti oldal

Az állampapírokból potenciálisan felszabaduló pénz egy egyszeri lehetőség a piac számára: 7000 milliárd forint, 100 milliós lakásárak mellett 70 ezer lakást jelent elméletben, de, hogy ténylegesen mekkora összeg jön a lakáspiacra, az jövőre derül ki - hangsúlyozta Görög Áron.

A választás előtt biztosan lesznek lazítások, ami az ingatlanpiacon is meg fog jelenni, így 2025-re optimisták vagyunk, a PMÁP-ra reagálva is készülünk új termékekkel. Az 5 százalékos kamattal kapcsolatban ambivalens érzéseim vannak: minket és a vásárlóinkat is az érdekelne, hogy 3 év múlva hol lesznek a kamatok. Ha azt gondoljuk, hogy akkor is 5 százalék lesz, az növeli a jövőbe vetett bizalmat - emelte ki Dr. Hüse István.

Nagy Gergely hozzátette, hogy a piac nem állt meg, a fejlesztők aktívak voltak. Kínálati oldalon nagyon tiszta a piac, kevés új szereplő jelenik meg, ami vevői oldalról nagy kiszámíthatóságot jelent, nincsenek bedőlő projektek. Az 1,52 milliós kínálati átlagos négyzetméterár szűkíti a vevői kört, de van egy-két szereplő, aki ennél olcsóbban fejleszt. Ha ezek az olcsóbb lakások megjelennek, az erősíteni fogja a keresletet is.

Banai Ádám a banki 5 százalékos hitelkamatok kapcsán kiemelte, hogy korábban a 6 százalék körüli hitelkamatra mondtuk, hogy már bevonzza a keresletet, így piaci alapon is lenne már növekedés. Részben a THM-plafon miatt

már most is 1 százalék alatti marzsokkal dolgoznak a bankok, az 5 százalékos kamat viszont már a forrásköltség alatt van.

A PMÁP kapcsán hozzátette, hogy itt valóban lesz egy nagyon nagy kamatfizetés, de ez továbbra is egy inflációkövető papír, így a jövőben sem rossz befektetés. Kérdés, hogy ezt mennyien fogják visszaváltani, de azt is fontos látni, hogy nem egy szereplőnél van sok, hanem sok szereplőnél vannak kisebb összegek. A 7000 milliárd nem valószínű, hogy megjelenik a lakáspiacon, de valamekkora mértékben biztosan érezhető lesz.

Mi lesz a lakásárakkal?

Görög Áron: utólag nézve lehet, hogy a mostani helyzet megint egy jó beszállási pontot jelent a piacra.

Dr. Hüse István: sem a telekárakban, sem az anyagköltségekben, sem a munkabérekben nem várunk csökkenést, a költségek növekedése pedig az árak emelkedésének irányába hat.

Nagy Gergely: a lakásárakban inflációkövető növekedést látunk, de lehetnek keresletösztönzők, pl. aranyvízum, állampapír, így inkább a növekedés irányába mutatnak a folyamatok.

Banai Ádám: stagnálás után most enyhe gyorsulás látható az árakban, a keresletet most lassabban követi a kínálat.

A konferencia további témái az alábbi cikkekben olvasható:

Címlapkép forrása: Mudra László

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Kiszámoló

Kisállat biztosítások

A nyulunknak rossz hétvégéje volt, állatorvoshoz kellett vinni mindkét napon. Még 130 ezer forintot sem kellett kifizetnem, miközben a legnagyobb dolog, ami csináltak vele, az a röntgen volt. (Ism

RSM Blog

EPR vagy KVDT termékdíj?

Egy évvel ezelőtt a vállalatok még csak ízlelgették az EPR és a MOHU rövidítést, és mindenki próbálta megfejteni, hogy milyen tennivalója lesz a kiterjesztett gyártói felelősség körében

Holdblog

Nagyobb biztonságban élünk, mint valaha

Egykoron a világ egyik legveszélyesebb helye volt Venezuela, mára viszont az országot kirabló rezsim voltaképp biztonságossá tette. De nemcsak Venezuela, hanem az egész világ biztonságosabb,...

Kasza Elliott-tal

Franklin Resources Inc. - elemzés

Akarok venni egy új osztalékrészvényt, hogy végre bővüljön a portfólióm, az elmúlt időszakban csak adtam belőle. Ezért aztán nézegetem azt a táblát, amit a Top 10 osztalékfizetőre haszn

KonyhaKontrolling

Ki tart szolgasorban?

Internetes fórumok böngészése során gyakran találkozom azzal a problémával, hogy valaki nem tud felmondani a munkahelyén. Vagy még rosszabb, nem mer ellentmondani a vezetőnek, még akkor sem, ha

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyarok millióinak a lakásügyébe nyúlt bele a kormány, messziről bűzlik a végeredmény
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
daru, ingatlan, építkezés, válság