Orbán Viktor: 2-3 éven belül jöhet az 1 millió forintos átlagbér Magyarországon
Gazdaság

Orbán Viktor: 2-3 éven belül jöhet az 1 millió forintos átlagbér Magyarországon

Portfolio
Orbán Viktor miniszterelnök ma reggel azt mondta, "szeretnénk elérni az ezer eurós minimálbért és a mostani 600 ezer forint körüli átlagbért 1 millió forintra felvinni. Ez 2-3 éven belül lehetséges". Szerinte ha a gazdasági növekedés 3-6 százalékos lesz 3-4 éven keresztül, akkor tudunk mindenkinek bérprogramokat indítani. A következő bérprogram a vízügyeseké lesz, de a kormányfő a szociális, a kulturális szektorban is bérrendezést vetített elő a Kossuth Rádió "Jó reggelt, Magyarország!" c. műsorában nyilatkozva.
Megosztás

Biztonságpolitikai kérdések

Orbán Viktor szerint ha a Közel-Keleten háború van, annak azonnal megisszuk a levét. Irán lőtte Izraelt, ők visszalőttek, de már Libanonban folynak a harcok. A forint gyengült is a háborús feszültségek miatt.

Magyarországon ugyanakkor nagy számban élnek zsidó származású polgárok, ez egy személyes ügy részükre. A háború őket közvetlenül érinti, biztonsági teendőink is vannak, ha a közel-keleten háborús feszültségeket látunk - mondta a miniszterelnök.

Megosztás

Bérprogramok indulhatnak

Az orovosoknál most elfogadható állapotok vannak, de a közigazgatás, a szociális, kulturális szektor bérei lejjebb vannak. A vízügyesek is le vannak gatyásodva, a következő bérprogram a vízügyeseké lesz.

Ha a gazdasági növekedés 3-6 százalékos lesz 3-4 éven keresztül, akkor tudunk mindenkinek bérprogramokat indítani.

A gyermekvállalás szerinte személyes ügy, de közben közérdek is, mert ha van gyerek akkor van jövő. A családok támogatása ezért fontos, az inflációs megpróbáltatás után meg kell emelni a családi adókedvezményt a kétszeresére. Egy év alatt meg kell duplázni a gyermekek után járó adókedvezményt, lehet, hogy ez két lépcsőben történik majd - tette hozzá a kormányfő.

Megosztás

1 millió forintos fizetések

Orbán Viktor szerint az elmúlt évek legnagyobb ütése a magas infláció volt, most valahol 3,5 százalék körül vagyunk. Az árak már nem nőnek nagy ütemben, hosszabb távon a magas árakkal szemben olyan gazdaságpolitika kell, hogy mindenkinek legyen keresete, a munkaadók pedig tudjanak bért emelni. Az árszabályozás csak különleges időszakokban, rövid időre segít. Ehelyett a bérek növekedését kell biztosítani.

Szeretnénk elérni az ezer eurós minimálbért és a mostani 600 ezer forint körüli átlagbért 1 millió forintra felvinni. Ez 2-3 éven belül lehetséges

- tette hozzá a miniszterelnök.

Megosztás

GDP-növekedés

A jövő évi GDP-növekedésről szólva azt mondta, hogy most 3-6 százalék közé várják ezt, 3,5 százalékról beszél mindenki, de majd meglátjuk. Utalt arra, hogy akár ennél magasabbat is el tud képzelni.

A turizmus, az élelmiszeripar jól teljesített, de a járműipar köhög. Utóbbival kapcsolatban hozzátette, hogy az európai piaci helyzet javulni fog a várakozások szerint.

Megosztás

Gazdasági hidegháború

Orbán Viktort a kihelyzetett geszti kormányülésen meghozott döntésekről kérdezte először a riporter. A miniszterelnök elmondta: a kormányülés az őszi idényt indítja el, a kormány működésének "aránybeállítása" történik itt.

Most óriási a csábítás, hogy Magyarország a figyelmét a külpolitikára és a nemzetközi helyzetre fordítsa. De nekünk elsősorban magunkkal, a gazdasággal kell törődnünk. A gazdasági intézkedésekre, a fizetésekre fognak fókuszálni.

Az EU egy olyan döntést hozott, amivel a versenyképességét megpecsételni látszik - mondta a védővámok kapcsán.

Ez egy gazdasági hidegháború. Ma dönt az EU arról, hogy kivessenek-e büntetővámot a kínaiakra. Mi ezt ellenezzük, de a többség egyetért ezzel. Mi gazdasági semlegességet szeretnénk elérni. Ennek megalapozása zajlik a tervek szintjén, majd intézkedések jönnek.

Megosztás

Hamarosan élőben beszél Orbán Viktor

Részletek hamarosan.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Fischer Zoltán

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
iskola jelentkezés önkéntes tanuló diák suli