Egyre többen választják a magániskolákat Magyarországon
Gazdaság

Egyre többen választják a magániskolákat Magyarországon

Portfolio
2020 és 2023 között a magániskolákban tanuló diákok száma 59 000-ről 64 000 főre nőtt, a magyarországi középfokú oktatási intézmények 23%-a már alapítványi fenntartású vagy magániskola volt a 2022-2023-as tanévben.  A magyar iskolákat üzemeltető szervezetek átlagos éves bevétele 767 millió Ft,  nemzetközi intézményeké meghaladja az egymilliárd forintot - derült ki a BDO Corporate Finance tanulmányából.

Az elmúlt években a magyarországi magániskolák piaca dinamikus fejlődésen ment keresztül, olyan mértékben, hogy az intézmények nem tudnak megfelelni az egyre növekvő keresletnek. Egyre több magániskola kihasználtsága telítődött, hosszabb várólisták alakultak ki. Ezt a tendenciát tovább erősíti magánoktatási intézmények infrastrukturális fejlettsége, a digitalizáció terén mutatott felkészültségük, valamint a modern pedagógiai módszerek iránti kereslet folyamatos növekedése.

A piac részletes vizsgálata során a BDO Corporate Finance csapata 28 oktatási intézményt vizsgált meg a magyarországi magániskola piacon, melyek közül 10-et magyar, míg 18 iskolát nemzetközi intézményként azonosított be. A vizsgált intézmények 46%-a, azaz 13 intézmény az óvodától gimnáziumig (3-18 éves korig) nyújt oktatást a tanulók számára, míg 10 általános és gimnáziumi korcsoportot szolgál ki, illetve 5 intézmény kizárólag a gimnáziumi tanulókra fókuszál.

Nő a kereslet a magánoktatás iránt

Az elmúlt években több új magániskola létesült Magyarországon. Az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete (AME) által nyújtott információk szerint 2018 óta több mint 20 új alapítványi és magániskola kezdte meg működését az országban. Az új intézmények között található a budapesti Diákszempont Általános Iskola és Gimnázium (2019), de a Budapest Schoolnak is több mikroiskolája nyitotta meg kapuit (Solymáron 2018-ban, Érden 2020-ban) Pest vármegyében. Emellett több működő intézmény is tervezi bővíteni kapacitásait vagy akár új campus létrehozásában gondolkodik.

Komoly bevételt termel a magánoktatás

Tandíj tekintetében a vizsgált intézmények között jelentős mértékű eltérés látható. A nemzetközi intézmények esetében az éves tandíjak átlagos értéke 4,3 millió Ft, míg a magyar intézményeknél alacsonyabb, átlagosan 1,5 millió Ft.​ A nemzetközi iskolák esetében is jelentős eltérés mutatkozik: a két legnagyobb nemzetközi magániskolában (AISB - American International School of Budapest és BISB - The British International School Budapest) a legfelsőbb év díja a 9 millió Ft-ot is eléri. 

A vizsgált intézményekre vonatkoztatva a magyar iskolákat üzemeltető szervezetek átlag éves bevétele 767 millió Ft, míg a nemzetközi intézményeké magasabb, meghaladja az 1 milliárd Ft-ot. A legnagyobb nemzetközi iskolák diákszám és árbevétel tekintetében is kiemelkednek a mezőnyből. A vizsgált iskolák tekintetében elmondható, hogy a nemzetközi magánintézmények átlagosan magasabb bevételt realizálnak, alacsonyabb diákszám mellett.

A magánoktatás lehetséges fejlődési irányai

A magánintézményekről – a felmérés alapján – összességében elmondható, hogy a piac szereplői egy folyamatos és igen erős igénynövekedéssel számolhatnak. A stabilan növekvő keresletre reagálnia kell a piaci szereplőknek, amely befektetési lehetőségeket kínál mind a piac már aktív szereplőinek, mind pedig az új szereplők számára.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

KonyhaKontrolling

Miért jó befektetés az ingatlan?

Akik régóta olvasnak, tudják, hogy az ingatlan nem a kedvenc befektetési formám. Nem csupán azért, mert fizikailag hozzáköt egy helyhez, hanem azért sem, mert nagyon kevesen tudják előre felmé

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2024 - Győr
2024. október 9.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
2024. október 8.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
budapest economic forum portfolio konferenciák