A vizsgálat rámutatott, hogy a fluorozás előnyei az 1970-es évek óta mérséklődtek, ami egybeesik a fluoridos fogkrémek elterjedésével. Bár a fluorid fogszuvasodást csökkentő hatása ismert, és az ivóvíz fluorozását sokáig jelentős közegészségügyi vívmánynak tekintették, a jelenlegi helyzet árnyaltabb képet mutat.
Az 1975 utáni tanulmányok szerint a víz fluorozása már csak kismértékben csökkenti a gyermekek tejfogainak szuvasodását. Az Egyesült Királyságban és Ausztráliában végzett kutatások alapján
a fluorozás átlagosan 0,24-gyel kevesebb szuvas tejfogat eredményezhet gyermekenként, szemben az 1975 előtti 2,1-es értékkel.
A kutatók nem találtak elegendő bizonyítékot arra, hogy a víz fluorozása csökkentené a szájüregi egészség terén mutatkozó egyenlőtlenségeket. Janet Clarkson, a Dundee-i Egyetem professzora szerint: "Míg a vízfluoridálás kis mértékben javíthatja a szájhigiéniát, nem kezeli az olyan alapvető problémákat, mint a magas cukorfogyasztás és a nem megfelelő szájhigiéniai magatartás."
A magyar ivóvíz fluorid tartalmáról legutóbb itt írtunk:
Címlapkép forrása: Portfolio