Itt a Fed kamatdöntése: már nagyon közel lehet az első kamatcsökkentés
Gazdaság

Itt a Fed kamatdöntése: már nagyon közel lehet az első kamatcsökkentés

Nem változtatott a jegybank a kamatokon, de kinyitotta a kaput a szeptemberi kamatcsökkentés előtt. A közleményben már nem csak az inflációs kockázatokról van szó, hanem arról is, hogy a jegybanknak mindkét mandátumának eleget kell tennie és ezért mindkét irányú változásokra kell már figyelniük.
Megosztás

Véget ért a sajtótájékoztató

Összességében a mai kamatdöntő ülés a várakozásoknak megfelelően alakult.

A jegybank elégedett a bejövő adatokkal, hiszen a munkaerőpiac túlfűtött állapotból egyensúlyba került, míg az infláció szépen jön le. Amiről nem volt szó, de fontos megjegyezni, hogy jelenleg nincs olyan külső sokk, amelyik akár az infláció, akár a reálgazdaság szempontjából azonnali, nagy veszélyt jelentene.

A bejövő adatok alapján a jegybanknak már nem csak az infláció csökkentésére kell koncentrálnia, hanem a munkerőpiacon az eredmények megtartására. Amennyiben szeptemberig nem lesz negatív meglepetés az inflációban, akkor szinte borítékolható a szeptemberi kamatcsökkentés.

Aggodalomra az adna okot, ha a következő hónapokban túl gyorsan romlanának a reálgazdasági adatok. Ennek egyelőre nincsen jele, de mint kockázat nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Röviden összegezve:

A szeptemberi kamatcsökkentés valószínű, a jegybank idáig nagyon elégedett azzal, amit lát.

Megosztás

A kamatcsökkentés üteméről kérdezik: 25, vagy 50 bázispont?

Messziről kezdi megint Powell. A tavalyi évben az elemzőket is meglepte, hogy a gazdaság milyen erős maradt, de az infláció még is szépen csökken le.

Ez azt mutatja, hogy az adatokra kell koncentrálni.

Bámulatos látni, hogy úgy válaszolt a kérdésre, hogy szóba sem került, hogy milyen ütemben változtatna a kamatokon a jegybank.

Megosztás

Növekedett a kemény földet érés esélye?

Egyelőre nem látják ennek jeleit, hiszen a gazdaság még kellően erős és nem látszik, hogy bármely területe a gazdaságnak túl gyorsan romlana.

Eddig teljesen ideális a helyzet, de ha változás történne a jegybank rögtön reagálna rá.

Megosztás

Elképzelhető 50 bázispontos kamatcsökkentés szeptemberben?

Nem gondolkoznak ebben, de természetesen még semmi mellett sem kötelezték el magukat.

Az eddig elmondottak alapján nagyon kevés ennek az esélye, hogy ez realitás legyen szeptemberben.

Megosztás

A szeptemberi kamatcsökkentés ellentmondana Donald Trump elnökjelölt kérésének?

Donald Trump elnökjelölt korábban azt mondta, hogy nem lenne fair, ha a jegybank a választások előtt kamatot csökkentene. Erről érkezett most kérdés.

Powell elmondja, hogy csak az adatok alapján döntenek és kizárólag a mandátumokra koncentrálnak. Emiatt sem az elnökválasztást, sem más eseményeket nem vesznek figyelembe. A megközelítésük változatlan, az inflációs és a munkaerőpiaci kilátások alapján döntenek.

Sosem fogják politikai célra használni az eszköztárukat. Csak és kizárólag a kettős cél elérése a fontos.

A kamatpolitika alakulása során nem veszik figyelembe, hogy ki nyeri az elnökválasztást.

Megosztás

Nem fél a jegybank attól, hogy túl gyorsan romlik a munkaerőpiac?

A jegybank folyamatosan figyeli, hogy nem-e gyorsul a munkaerőpiac romlása. Egyelőre ennek nem látják a nyomát, hiszen a foglalkoztatottság lassul, de nem túl gyorsan. Ez igaz a bérekre is. A munkanélküliségi ráta emelkedik, de csak fokozatosan, és még mindig alacsony a munkanélküliségi ráta.

De ennek ellenére sosem lehet kizárni semmit, még akkor sem, ha most a gazdaság és a munkapiac másképpen viselkedik, mint a korábbi kamatemeléseknél viselkedett. Példának a negatív meredekségű hozamgörbét hozza fel, amely historikusan jól jelezte előre a gazdasági kilátások romlását, de most, egy ideje nem működik.

A Bézs-könyv alapján azonban olyan anekdotikus információk látszanak, hogy egyes régiókban gyorsabb lehet a munkapiac romlása. De összességében, országos szinten még egyensúlyban van a munkapiac. Ennek ellenére nagy figyelmet fordítanak az anekdotikus információkra is.

Megosztás

Powell elégedett azzal, ahol tartanak

Az infláció szépen jön le, a gazdaság erős, de nem túlfűtött. Ráadásul a mostani kamatszintek sok lehetőséged adnak a Fed-nek, hogy reagáljon a bejövő adatokra, eseményekre.

Megosztás

Már elkésett a jegybank a kamatcsökkentéssel?

A Fed is tisztában van azzal, hogy fennáll a veszélye, hogy túl későn, vagy túl korán csökkentenek kamatot. De egyelőre a bejövő adatok alapján nem látják, hogy elkéstek volna. A mai ülésen egyhangú döntés született és erős egyetértés volt abban, hogy még nem volt itt az ideje a kamatcsökkentésnek.

A kamatemelési ciklus során elhangzott, hogy a monetáris politika a vártnál lassabban hat a gazdaságra. Ez az ellenkező irányba is igaz lehet, ezért a kamatcsökkentések majd csak később éreztetik a hatásukat.

Megosztás

A jegybanki célokról érkezett kérdés

A jegybank folyamatosan a foglalkoztatottság és az infláció között egyensúlyoz. Mindig arra koncentrál jobban, amelyiknek az elérése messzebb van.

Az elmúlt években a munkaerőpiac túlfűtött volt az infláció pedig magas. Ezért elsősorban az infláció csökkentésére fókuszáltak. Mára azonban kiegyensúlyozottabb lett a helyzet. A munkapiac egyensúlyi állapotba került, az infláció pedig szépen csökken le.

Emiatt a jegybank fókusza is változik és az infláció mellett, a foglalkoztatottsági cél is már azonos fontosságot képvisel.

Megosztás

Az infláció javulásáról beszél a jegybank elnöke

Az infláció csökkenése nem csak a termékinfláció esésének köszönhető, hanem széleskörű. Ez magabiztosságot ad a jegybanknak. Ugyanakkor a szolgáltatószektorban csak az utóbbi időben látnak érdemi javulást, ezért az óvatosság.

Megosztás

Egy, vagy több kamatcsökkentésben gondolkozik a jegybank?

Ismét a munkapiaccal és az inflációval kapcsolatos üzeneteket mondja el Powell. Véleménye szerint hamarosan itt az idő a kamatcsökkentésre, hiszen az infláció már érdemben csökkent, miközben a munkapiac erős maradt.

A jegybank legfontosabb célja, hogy ezeket az eredményeket megtartsa az infláció javulása mellett. Az alappálya az, hogy innen már csökkennek a kamatokat, de ennek időzítéséről és mértékéről nem akar nyilatkozni.

Megosztás

Miért nem vág a jegybank még azelőtt, hogy baj lenne?

A jegybank folyamatosan egyensúlyozni próbál az infláció és a reálgazdaság között. Egyelőre a bejövő adatok nem támogatják a túl korai kamatcsökkentést.

A legutóbbi JOLTS munkapiaci adatokról kérdezik Powellt: értékelése szerint ez az adat is beleillik a munkapiac normalizálódásába. Az adatok lassulása éppen az amit a jegybank akar látni, hiszen ez az egyensúlyi állapot elérését jelenti. Azonban figyelni kell, hogy ne romoljanak túl gyorsan az adatok.

Megosztás

Ha egyensúlyban a munkapiac, miért kellenek a magas kamatok?

Amikor a munkapiacról gondolkoznak, akkor az adatok széles körét veszik figyelembe. Ugyan a munkapiac közel áll a 2019-es állapotokhoz, azonban az infláció magasabb.

Ugyanakkor Powell azt gondolja, hogy a munkapiac oldaláról nem érkezik már inflációs nyomás. Ennek köszönhetően csökken az infláció. Ugyanakkor még kivárnak egyelőre.

Megosztás

Nincs jobb előretekintő iránymutatás, mint a bejövő adatok

Minden kérdés más oldalról kérdezi ugyanazt. Lesz szeptemberben kamatcsökkentés?

Powell azonban hajthatatlan. Elmondása szerint az adatokra figyelnek.

Megosztás

A kamatcsökkentés időzítéséről beszél Powell

Ha a munkaerőpiac a mostani trendeknek változik, akkor reális a szeptemberi kamatcsökkentés. De ha az inflációs adatokban nem történik további javulás, akkor viszont lehet marad a konzervatív megközelítés. Az adatok összessége alapján dönt majd a jegybank.

A második negyedévben bejövő adatokkal, beleértve az inflációs és munkanélküliségi adatokat is elégedettek, de a trendnek folytatódnia kell ahhoz, hogy teljesen biztos lehessen a dolgában a jegybank.

Megosztás

A szeptemberi kamatcsökkentésről érkezik kérdés

A mai ülésen nem beszéltek a szeptemberi kamatcsökkentésről, de jelenleg olyan adatok jönnek, amelyek kedvezőek. Ugyanakkor nem egy, vagy két adat alapján hoznak döntéseket, hanem a több hónapos trendekre figyelnek.

Arról is kérdezték, hogy miért nem ma csökkentettek kamatot. A válasz az volt, hogy javulnak az adatok, de még korai lett volna.

Megosztás

Változik a kommunikáció, már a munkapiacra is jobban figyel a Fed

A munkaerőpiac lassulásával és az infláció csökkenésével már nem csak az infláció az egyetlen szempont amire koncentrálni kell.

Továbbra is adatvezérelt üzemmódban van a jegybank, de az elmúlt hónapok adatai kedvezőek. Ahogy a bejövő adatok változnak, a jegybank is úgy alkalmazkodik. Ha a munkaerőpiac a vártnál jobban lassulna, akkor a jegybank kamatot csökkenthet, de ha ismét előtörnek az inflációs kockázatok, akkor marad a szigorú monetáris politika.

Megosztás

Kezdődik a sajtótájékoztató

A jegybank teljesen elkötelezett amellett, hogy mindkét mandátumát teljesítse, azaz a maximum foglalkoztatottság elérését és a 2%-os inflációs célt.

Nem változtattak ma a kamatokon és a QT is folytatódik, annak érdekében, hogy tovább csökkenjen az infláció.

A növekedés továbbra is erős, 2,5%-kal nőtt a második negyedévben. A belső fogyasztás is erős maradt. Azonban az ingatlanpiacon tetten érhető a lassulás. A munkaerőpiac közelebb mozdult az egyensúlyi állapothoz. A második negyedévben lassult már a foglalkoztatottság bővülése a bérek is moderálódtak valamelyest. A munkaerőpiac jelenleg ugyanott van, ahol a koronavírus előtt. Erős, de nem túlhevült.

Az inflációs kilátások javultak, a PCE maginfláció jelenleg 2,6%. Az inflációs várakozások továbbra is horgonyzottak.

Megosztás

Nem változtatott a jegybank a mennyiségi korlátozáson (QT)

A bizottság folytatja a kincstári értékpapírok és az intézményi adósságok és a jelzálogfedezetű értékpapírok állományának csökkentését. A bizottság határozottan elkötelezett amellett, hogy az infláció visszatérjen a 2 százalékos célkitűzéshez" – írják.

Megosztás

Mit jelent a közleményben a változás?

Az elmúlt időszakban a munkapiaci adatok lassulást mutatnak, a munkanélküliségi ráta emelkedik. Eközben viszont az inflációs kép javul.

A Fed elnöke az elmúlt hetekben többször is kiemelte, hogy a legfontosabb, hogy ne túl korán szigorítsanak, mert akkor az infláció újraéledhet. De emellett az is kockázat, ha túl későn lazítanak, hiszen ekkor felesleges reálgazdasági áldozatokkal jár az infláció elleni küzdelem. A kanadai jegybank például éppen ebbe a hibába esett bele.

Megosztás

Itt a bizonyíték, hogy van esély a szeptemberi kamatcsökkentésre

A közlemény alapján a bejövő gazdasági adatok az inflációs cél elérése irányába mutatnak, de további adatokra van szükség a teljes bizonyossághoz.

A legfontosabb változtatás a közleményben: A gazdasági kilátások továbbra is bizonytalanok, de a jegybank mindkét mandátumát figyelembe véve nyitott mindkét irányú kockázatokra.

A korábbi közleményben még csak az inflációs kockázatokat hangsúlyozta ki a jegybank.

Megosztás

Nem változtatott a kamatokon a jegybank

A várakozásoknak megfelelően 5,25-5,5% maradt az amerikai alapkamat.

Megosztás

A mai ülésen nem csak a szeptemberi kamatdöntés a nagy kérdés

Bár a piac már biztosra veszi a szeptemberi kamatcsökkentést, a piaci árazásokból az is látszik, hogy a Fed júniusi előrejelzéséhez képest sokkal agresszívebb kamatcsökkentést áraz a piac.

Ilyet láttunk már 2023 év végén is, amikor is az idei évre négy kamatcsökkentést várt a piac. Akkor csalódás lett a vége, kérdés, hogy most máshogy alakul-e.

Megosztás

Percekkel a döntés előtt gyengül a dollár

Egyelőre kismértékben gyengül a dollár az euróval szemben.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

A japán jen viszont gyengül a dollárral szemben röviddel a kamatdöntés előtt.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader
Megosztás

Hamarosan itt a Fed kamatdöntés

A Fed ma várhatóan szinten tartja az 5,25-5,5%-os irányadó kamatot, sokkal érdekesebb viszont, hogy milyen jeleket küld a jegybank a jövőre vonatkozóan - különösen annak fényében, hogy a piac már lényegében biztosra veszi a szeptemberi kamatcsökkentést.

Cikkünk 8 óra után percről percre frissül, a devizapiaci és részvénypiaci hatásokkal két külön cikkben foglalkozunk. Ezeket – felvezető elemzésünkkel együtt – belinkeljük a cikkfolyamba.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Megosztás

Egy lépésre lehetünk a történelmi amerikai kamatdöntéstől

Az amerikai gazdaság az infláció csökkenésével párhuzamosan óvatosan lassuló pályára állt. A Fed legnagyobb dilemmája, hogy elkezdje-e a kamatcsökkentést, ezzel kockáztatva az infláció újraindulását, vagy pedig tartsa magasan a kamatokat, ezzel akár recesszióba taszítva az amerikai gazdaságot. Egyelőre úgy tűnik, hogy a mai ülésen a szeptemberi kamatcsökkentést készítheti elő a Fed, de ahogy korábban is előfordult már, benne van a pakliban, hogy a kommunikációban konzervatív marad a jegybank.

Egy lépésre lehetünk a történelmi amerikai kamatdöntéstől
Megosztás

Kritikus hét jön a tőzsdéken - Öveket becsatolni!

Eljött a jegybankok nagy hete, kamatdöntő ülést tart az amerikai, a brit és a japán jegybank is, a Fednél borítékolható a kamatdöntés kimenetele, így inkább a kilátások lehetnek érdekesek, a Bank of Japan és a Bank of England kamatdöntése azonban nehezen előre jelezhető. Jöhetnek nagy piaci mozgások.

Kritikus hét jön a tőzsdéken - Öveket becsatolni!
Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Donald Trump Elon Musk