Bocsánatot kért a német elnök a lengyelektől a második világháborús bűntettekért, az anyagi jóvátétel még nyitott kérdés
Globál

Bocsánatot kért a német elnök a lengyelektől a második világháborús bűntettekért, az anyagi jóvátétel még nyitott kérdés

MTI
Bocsánatot kért a második világháborús német bűntettekért Frank-Walter Steinmeier német elnök szerdán Varsóban, ahol Andrzej Duda lengyel államfővel együtt részt vett a varsói felkelés 80. évfordulója előestéjén rendezett megemlékezésen. Az anyagi jóvátétel még nyitott kérdés.

A második világháború után újjáépített óváros szélén, a Krasinski téren álló Varsói Felkelés emlékművénél tartott ünnepségen Steinmeier aláhúzta: a németek tudatában vannak történelmi felelősségüknek. "Nekünk, németeknek, nem szabad elfelejtenünk" - tette hozzá.

Azt kérem, éppen ma és éppen itt, hogy bocsássanak meg

- fogalmazott a német elnök.

Elmondta: a német és a lengyel kormány "szoros párbeszédet folytat" a berlini Német-Lengyel Ház tervéről, amely korábbi bejelentések szerint a második világháborús lengyel áldozatok emlékhelyeként épülne.

Folyamatban van több egyéb dolog is, a megszállás még élő áldozatai érdekében is

- fűzte hozzá Steinmeier.

Az előző, a Jog és Igazságosság által vezetett lengyel kormány 6,2 ezer milliárd zlotyra (570 ezer milliárd forint) becsülte a Németország által okozott háborús károkat, és jóvátételt követelt Berlintől.

Donald Tusk jelenlegi lengyel kormányfő februári berlini látogatásakor viszont úgy ítélte meg: "formális, jogi, nemzetközi szempontok szerint a jóvátétel ügye sok évvel ezelőtt lezárult, az erkölcsi, pénzügyi, anyagi elégtételre viszont soha nem került sor". Andrzej Duda elnök ezt követően aláhúzta: a Lengyelországnak járó második világháborús német jóvátétel ügye továbbra is nyitott kérdés.

A Steinmeier részvételével megtartott szerdai ünnepségen mondott beszédében Andrzej Duda - Lech Kaczynski néhai államfőt idézve - kijelentette: a varsói felkelés Lengyelország függetlenségének erkölcsi alapját jelenti.

"Ma, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, azért találkozunk itt, hogy soha többé ne történjen megszállás (.), nem fontos, német, szovjet vagy - ma - orosz megszállásról van-e szó" - fogalmazott Duda. Hozzátette: ezt a szabad világ azért sem engedi meg, mert emlékszik a varsói felkelők hősiességére.

A varsói felkelés

A varsói felkelés 1944. augusztus 1-jétől október 3-ig tartott. A német megszállók elleni felkelést a londoni emigrációs kormány kezdeményezte. A lakosság - az óriási veszteségek ellenére - támogatta a felkelőket, remélve, hogy a közeledő szovjet csapatok segítenek a németek elleni harcban. Sztálin azonban a felkelés hírére megállította a szovjet csapatokat, és abba sem egyezett bele, hogy a németeket támadó szövetséges repülőgépeket szovjet repülőterekről vessék be. Végül október 2-án a németek elfojtották a felkelést.

A hatvanhárom napig tartó véres küzdelemben mintegy 18 ezer felkelő elesett vagy eltűnt, 25 ezren megsebesültek, 15 ezren fogságba estek. A polgári áldozatok száma 180 ezer volt. A kapituláció után a nácik félmillió lakost telepítettek ki a fővárosból, Varsó nagy részét pedig - Hitler utasítására - a földdel tették egyenlővé.

Címlapkép forrása: Omar Marques/Getty Images

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
nápoly olaszország