Megszólalt Lagarde az EKB kamatdöntése után
Gazdaság

Megszólalt Lagarde az EKB kamatdöntése után

Portfolio
Az Európai Központi Bank ma 14:15-kor tette közzé kamatdöntő üléséről szóló közleményét, amelyből kiderült, hogy a jegybank szinten tartja a kamatokat. Christine Lagarde elnök a sajtótájékoztatón nagyon óvatosan kerülte mindenféle előretekintő iránymutatást, de azért egy alkalommal elmondta, hogy szeptemberben már jobban fogja látni a helyzetet a jegybank.
Megosztás

Nem lehet figyelembe venni az egyes tagállamok folyamatait

Az egyes országokban már 1% alatt van az infláció, más helyeken magasabb, hogy tudja ezt figyelembe venni az EKB? – kapta meg a kérdést Lagarde. Elmondta, hogy ez a realitás, és ezt el kell fogadni. Amikor az egyes jegybankárok beülnek a Kormányzótanácsba, ők az eurózónát képviselik, nem a saját országukat, és tudják, hogy nem a nemzeti folyamatok alapján kell döntéseket hozniuk.

Ezzel véget ért az esemény, legközelebb szeptember 12-én ülnek össze a jegybankárok.

Megosztás

Az inflációs cél marad

Amíg én vezetem a jegybankot, addig nem fogja az EKB felülvizsgálni az inflációs célt – mondta.

Megosztás

Kivár a jegybank

Szeptemberig nagyon sok adatot fogunk még kapni, és az adatok összességét fogja a jegybank figyelembe venni a döntés során – válaszolta a kérdésre, hogy miért nem vágott most kamatot az EKB.

Megosztás

Mit szólna egy esetleges Trump-győzelemhez az EKB?

A kérdésre, hogy mit szól ahhoz, hogy az USA-ban minden bizonnyal Donald Trump lesz az elnök, elmondta, hogy a politikai folyamatokat nem kommentálja, de a külkereskedelmi kapcsolatok romlásával számolni kell.

Arra a kérdésre, hogy az EKB mennyiben érzi szükségesnek a gazdaság lassítását, elmondta: ha a béremelkedés nem mérséklődik, akkor erre szükség lesz. Ha valamit elrontunk, akkor az adatok hatására újraértékeljük a helyzetet, ha kell, akkor szigorítunk, de végeredményben idővel el fogjuk érni az inflációs célt.

Megosztás

Gratulált von der Leyen kinevezéséhez

Lagarde gratulált von der Leyen újraválasztásának, de a politikai folyamatokat nem kommentálta. Arra a kérdésre, hogy mit szól a felmérés adataihoz, amely szerint az EKB dolgozóinak egy része kiégéstől szenved, Lagarde elmondta, hogy a dolgozók döntőp része motivált, ő maga pedig nagyon hálás a munkájukért, és megtisztelőnek érzi, hogy vezetheti az intézményt.

Megosztás

Mindenki támogatta a mai döntést

Arra a kérdésre, hogy szóba került-e ma egyáltalán a kamatcsökkentés, Lagarde elmondta, hogy a mai döntést a Kormányzótanács minden tagja támogatta, és egyetértettek abban, hogy a jegybank a beérkező adatok fényében ülésről-ülsére dönt majd.

Megosztás

A külkereskedelmi kapcsolatok fontosak

A külkereskedelmi kapcsolatok fontosak, leginkább az eurózóna exportja szempontjából, ennélfogva reméli, hogy a külkereskedelmi kapcsolatok zavartalanok lesznek a jövőben, attól függetlenül, hogy ki lesz hivatalban a tengerentúlon – mondta Lagarde.

Megosztás

Mit is jelent az adatvezérelt jelleg?

Az adatvezéreltség nem azt jelenti, hogy minden egyes adatközlésre reagálni fog a jegybank – mondta.

Megosztás

A béremelkedés mértéke csökkenni fog

A megemelkedett bérnyomás nem okozott meglepetést, már a júniusi makrogazdasági előrejelzések is azzal számoltak – mondta Lagarde. A friss felmérések szerint viszont a bérnövekedés mértéke jóval alacsonyabb lehet jövőre – ismételte meg egy kérdésre. A termelékenység nagyon csekély mértékbe javul csak messze az elvárásoktól, az EKB szerint a gazdasági helyreállás javul majd a fogyasztás felpattanásával, ez segíti majd a termelékenységet is – mondta. A vállalatok profitmutatói csökkennek, ami azt jelenti, hogy a vállalatok benyelik a magasabb bérköltségeket, nem hárítják át azokat.

Megosztás

Elkötelezettek vagyunk a cél mellett

A monetáris politika addig marad kellően szigorú, amíg biztos nem lesz az EKB benne, hogy az infláció visszatér a célhoz. A jegybank ülésről-ülésre dönt majd, és kész mindent eszközt bevetni, hogy az inflációs célt elérje, és hogy a transzmisszió zavartalan legyen – mondta.

Jönnek a kérdések.

Megosztás

A hitelezésre továbbra is nyomás helyezedik

A hitelfelvételi költségek még mindig magasak, a második negyedévben a vállalati hitelfeltételek szigorodtak, a lakáshitelek feltételei enyhültek. A kihelyezések gyengék, a hiteldinamika nem élénkül.

Megosztás

Az infláció nagyon lassan csökken

Májusban láttunk átmeneti felpattanást az inflációban, de a legtöbb inflációs mutató az árnyomás enyhülésének irányába mutat. A belföldi infláció továbbra is erős – mondta. A munkaerőköltségek várhatóan magasak maradnak a közeljövőben, a legfrissebb indikátorok szerint a munkabér-emelkedés mérséklődik jövőre, ez segít csökkenteni a bérnyomás inflációs hatását – mondta.

Az infláció fluktuálni fog az idei évben a jelenlegi szint környékén, majd a következő év második felében fog a jegybank céljához csökkenni a jegybank várakozása szerint, elsősorban a munkabérek növekedésének enyhülése miatt – mondta. Az inflációs várakozások megfelelőek.

Felfelé és lefelé mutató kockázatok mindkét irányban vannak – mondta Lagarde, majd felsorolta ezeket: romló külkereskedelmi kapcsolatok, klímaváltozás, erős kereslet (felfelé mutató kockázatok); erőteljes monetáris politikai hatás, gazdasági lassulás (lefelé mutató kockázatok).

Megosztás

A gazdaság mérsékelt javulást mutat

A gazdaság a második negyedévben enyhe növekedést mutathatott, ám összességében a bizonytalanság nőtt. Előretekitve azt lehet várni, hogy a növekedést a fogyasztás helyreállása támogatja majd a reálbérek növekedése miatt. Az exportkörnyezet is javulni fog, és várhatóan a kamatok sem fogják madj vissza olyan mértékben a gazdaságot.

A munkanélküliség továbbra is alacsony, a foglalkoztatottság valószínűleg a szolgáltatószektorban nőtt a leginkább a második negyedévben. Középtávon elvárható, hogy a termelékenység nőjön az eurózónában, de szükség lenne a közös piac mélyítésére, a tőkepiaci- és bankunió befejezésére, a NextGenerationEU forrásainak hatékony felhasználására – mondta Lagarde. Az EKB üdvözli, hogy a Bizottság a költségvetési keretrendszerek szabályainak betartására kérte a kormányokat.

Megosztás

Elkezdte

Lagarde a közlemény szövegét ismerteti ezekben a percekben (lásd lentebb).

Megosztás

Azonnal kezd Lagarde

A sajtótájékoztató legfontosabb üezenteit mi is közvetítjük, de aki szeretné maga figyelni, itt tudja megtenni:

Megosztás

Minden eszközt készek bevetni az inflációs cél eléréséért

"A Kormányzótanács megbízatásának keretén belül készen áll valamennyi eszközének a kiigazítására annak érdekében, hogy az infláció középtávon visszatérjen a 2%-os céljához, és hogy megőrizze a monetáris politikai transzmisszió zökkenőmentes működését. Emellett a transzmisszióvédelmi eszköz is rendelkezésre áll az olyan indokolatlan, rendezetlen piaci dinamika elhárításához, ami komolyan fenyegeti a monetáris politikának az összes euroövezeti országban való transzmisszióját, lehetővé téve így a Kormányzótanács árstabilitási megbízatásának hatékonyabb teljesítését" – zárul a közlemény.

Megosztás

Rövid értékelés

Ahogy az várható volt, a jegybank nem módosította ma az irányadó kamatot, és a közleményben nem fogalmaztak meg határozott előretekintő iránymutatást. Az EKB júniubsan egyszer már vágott, az elemzők szerint legközelebb szeptemberben fog, de a zavaros reálgazdasági kép (stabilan magas infláció és erős bérnyomás mellett lassuló gazdaság) nehéz megmondani, hogy a monetáris politika miképp alakult. Az EKB ezért ma azt hangsúlyozta a közleményben, hogy a beérkező adatok fényében ülésről ülésre döntenek majd.

Christine Lagarde elnök 14:45-kor tart sajtótájékoztatót, amelyen biztosan kap majd kérdéseket a jegybankelnök a monetáris politikai kilátásokról.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader
Megosztás

Adatvezérelt üzemmód

"A Kormányzótanács eltökélt szándéka, hogy biztosítsa az infláció időben való visszatérését a középtávú 2%-os céljához. Az irányadó kamatlábakat megfelelően restriktív szinten tartja mindaddig, ameddig csak szükséges a cél eléréséhez. A Kormányzótanács továbbra is adatfüggő és értekezletről értekezletre való megközelítést követ majd, amikor meghatározza a restrikció megfelelő szintjét és időtartamát. Kamatdöntései konkrétan az inflációs kilátásokra vonatkozó értékelésén alapulnak majd a kapott gazdasági és pénzügyi adatok, az inflációs alapfolyamat dinamikája és a monetáris politikai transzmisszió erőssége fényében. A Kormányzótanács előzetesen nem köteleződik el egy bizonyos kamatpálya mellett" – írják.

Az üzenet nem okozott meglepetést, számítani lehetett rá, hogy a jegybank nem közöl ma konrkétumokat a további lépésekkel kapcsolatban.

Megosztás

Az infláció többnyirer kedvezően alakul, de vannak aggasztó jelek

"A kapott információk általánosságban alátámasztják a Kormányzótanács középtávú inflációs kilátásokról alkotott előző értékelését. Miközben az inflációs alapfolyamat néhány mérőszáma májusban egyszeri tényezők miatt csekély mértékben megemelkedett, a legtöbb mérőszám júniusban vagy állandó maradt, vagy kissé csökkent. A várakozásokkal összhangban a magas bérnövekedés inflációs hatásait tompították a nyereségek. A monetáris politika a finanszírozási feltételeket restriktíven tartja. Ugyanakkor a belföldi ároldali nyomás továbbra is magas, a szolgáltatások inflációja megemelkedett szinten van, a teljes infláció pedig valószínűleg a jövő év jó részében is a cél felett marad" – áll a közleményben.

Megosztás

Itt a döntés: nem változik a kamat

A Kormányzótanács a mai napon úgy határozott, hogy az EKB három irányadó kamatlábát változatlanul hagyja – áll a jegybank közleményében.

Változatlan marad az irányadó refinanszírozási műveletek 4,25%-os kamatlába, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábainak 4,50%-os, illetve 3,75%-os szintje.

Megosztás

Öthetes csúcsra ugrott a forint - Itt a menetelés vége?

Csütörtökön is folytatódott a forint trendszerű erősödése a viszonylag kedvező nemzetközi befektetői hangulatban, a dollár gyengélkedése mellett, így már a délelőtti órákban a 390-es szint alá jutott az euróval szemben, azaz öthetes csúcsra ért a magyar fizetőeszköz. A dollár négyhavi csúcsra bukott az euróval szemben Donald Trump újraválasztási esélyeinek növekedése mellett, így a zöldhasúval szemben szintén öthetes csúcsra ért a forint 356 közelében, igaz itt egy nagyon fontos technikai szint húzódik, ami akár meg is állíthatja a forint mentelését. Ma tart kamatdöntő ülést az Európai Központi Bank, leginkább ez az esemény hozhat mozgást a piacokon. Az irányadó ráta várhatóan 3,75%-on marad, így a háromnegyed 3-kor kezdődő sajtótájékoztató üzeneteire kell majd nagyon figyelni.

Öthetes csúcsra ugrott a forint - Itt a menetelés vége?
Megosztás

Perceken belól jön az EKB kamatdöntése

A várakozások szerint az EKB ma nem csökkenti tovább az irányadó kamatot a júniusi vágás után, ám az üzenetre ezúttal is figyelni kell. Előrejelzéseket most nem közöl a jegybank, ám a friss gazdasági fejleményeket értékelni fogják.

Az eseményt élőben követjük, cikkünk 14:15 után folyamatosan frissül. A deviza- és részvénypiaci fejleményeket két külön cikkben követjük, ezeket belinkeljük a cikkfolyamba.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Megosztás

Az EKB kamatdöntését várják a befektetők

Jelentős esést szenvedtek el tegnap az amerikai tőzsdék, egyrészt folytatódott a nagy tech részvények felől a piac lemaradóbb részei felé történő rotáció, másrészt pedig csúnyán beleadtak a chipgyártók részvényeibe, miután arról szólóan jelentek meg hírek, hogy az Egyesült Államok szigorítaná az exportkorlátozásokat ezen termékek esetében. Ezek után az ázsiai tőzsdéken szintén jelentős esést lehetett megfigyelni, főleg a chipgyártáshoz kapcsolódó papírok esetében, ami pedig Európát illeti, itt már hangulatjavulás látszik a globális képhez képest.

Az EKB kamatdöntését várják a befektetők
Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
idojaras-forrosag-nyar-napozas-nyaralas-utazas-meleg-homerseklet-napsutes-uv-sugarzas