Telibe találta az aszály a napraforgó és a kukorica virágzását
Gazdaság

Telibe találta az aszály a napraforgó és a kukorica virágzását

MTI
A tíz napja tartó forróságban többnyire csak elszórt jelleggel hoztak enyhülést záporok, de szerdán az Alföld szárazsággal küzdő területein többfelé voltak felhőszakadással is járó heves zivatarok, így ezeken a helyeken enyhült az aszály - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

A tájékoztatás szerint a következő napokban mérséklődik a hőség. A kánikula átmeneti megszűnése a jövő hét közepén várható,

számottevő csapadék azonban csak kevés helyen valószínű.

Kiemelték: az elmúlt tíz napban forró, száraz léghullámok alakították az időjárást, és bár minden nap előfordult csapadék valahol az országban, ezek elszórtak voltak, és kevés helyen esett tíz milliméternyinél több eső.

Szerdán viszont a Dunától keletre többfelé alakultak ki záporok, heves, helyenként felhőszakadással járó zivatarok, amelyekből már nagyobb területen hullott 10-20, helyenként 20-60 milliméternyi csapadék. Ezeken a helyeken mérséklődött az aszály, a Dunántúl nagy részén és a jelentősebb záporok által nem érintett alföldi tájakon azonban tovább fokozódott a szárazság - mutattak rá.

Hozzátették: a felső félméteres talajréteg nagy területen kritikusan száraz, a déli és a keleti országrészben

vannak olyan területek, ahol a felső egyméteres talajréteg nedvességtartalma sem éri el a 40 százalékot a növények számára hasznosítható víztartalom arányában.

A hőmérséklet 5-9 Celsius fokkal alakult magasabban az ilyenkor szokásosnál, csak a Dunántúl északnyugati, nyugati tájaira hoztak enyhülést hidegfrontok - jelezték.

Azt írták: a vegetáció, így az ültetett növények is két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. A búza aratása lassan befejeződik, erre a munkára az utolsó két hét száraz, meleg időjárása kedvező volt.

A napraforgó és a kukorica a virágzás vége felé jár, most igényelnék a legtöbb nedvességet, havi 100 milliméternyi eső lenne az ideális. Ezt azonban öntözés nélkül csak néhány, nagyobb felhőszakadás által érintett foltban kapják meg az országban. Nagy területen már csak a mélyebb talajrétegekben találnak nedvességet a növények.

A hőség az aszállyal párosulva rendkívül kedvezőtlen, a virágzás időszakát is lerövidítette, és ez a termésátlagokban is meg fog mutatkozni - áll az elemzésben.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
macron orbán