Lecsap a kormányhivatal a késő légijáratokra - Máris reagált a Wizz Air
Gazdaság

Lecsap a kormányhivatal a késő légijáratokra - Máris reagált a Wizz Air

Portfolio
Budapest Főváros Kormányhivatala hivatalból hatósági ellenőrzést indított a Ryanair, a Wizz Air, a SunExpress és a Eurowings légitársaságokkal szemben az utóbbi napokban tapasztalt jelentős járatkésesek kapcsán. Elsőként a Wizz Air reagált a kormányhivatal bejelentésére.

A közlemény szerint "a hatósági ellenőrzés arra irányul, hogy a légitársaságok betartották-e a vonatkozó uniós rendelet előírásait az utasok tájékoztatását, valamint a nekik nyújtandó segítséget illetően". Amennyiben az ellenőrzés során jogsértésgyanúja merül fel, a szükséges eljárásokat a kormányhivatal megindítja az érintett légitársasággal szemben - hívja fel a figyelmet.

Emlékeztetnek arra, hogy "a kormányhivatal az idegenforgalmi főszezon alatt kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy fellépjen azon légitársaságokkal szemben, amelyek nem tartják be a jogszabályi előírásokat,

veszélyeztetve ezáltal az utazók nyugodt családi kikapcsolódását.

"Kérjük az utasokat, a légi utazással kapcsolatban tapasztalt érdeksérelem esetén forduljanak bizalommal a kormányhivatalhoz" - tették hozzá.

Reagált a Wizz Air

Cikkünk megjelenése után tájékoztatást adott ki a Wizz Air.

„A Wizz Air, amennyiben valamely járata késik, vagy járatot törölni kényszerül, minden esetben tájékoztatja az utasokat a foglalásnál megadott e-mail címen és SMS-ben arról, mi történik a járatukkal. Szintén tájékoztatja az utasokat arról, hogy milyen módon foglalhatnák át utazásukat másik járatra, vagy igényelhetik vissza a teljes jegyárat vagy annak 120%-os megtérítését WIZZ-pontokban. Azok esetében azonban, akik nem közvetlenül a Wizz Air applikációján vagy a légitársaság weboldalán vásárolták meg a repülőjegyüket, hanem utazási irodán vagy online közvetítőn keresztül, közvetlen elérhetőség hiányában a foglalást intéző irodának küldi meg a légitársaság ezeket az információkat. Így ezek az utasok – attól függetlenül, hogy a Wizz Air eleget tesz tájékoztatási kötelezettségeinek – lehetséges, hogy nem, vagy csak késve kapnak tájékoztatást.

A légitársaság mindenben segíti Budapest Főváros Kormányhivatalának munkáját az eljárás sikeres lefolytatása érdekében.”

Milyen járatok is érintettek?

Az elmúlt napokban valóban megszaporodtak a hírek a késő légijáratokkal kapcsolatban.

  • A Ryanair gépe több mint 24 órás késéssel érkezhet meg Barcelonából Budapestre.
  • A Wizz Air eredetileg szombat este, Rómából induló járata szenvedett jelentős késést, és ezzel együtt annak 200 utasa.
  • Vasárnap a Budapestről 16:15-ös indulással tervező Eurowings járat nem indult el időben Stuttgartba, ezzel az érintett szurkolók lekésték a skót-magyar meccset.
  • Múlt pénteken pedig a déli indulás helyett csak másnap reggel szállt fel Budapestről a SunExpress járata Törökország irányába.

A Portfolio Checklist hétfői podcastadásában külön foglalkoztunk a foci Eb-re igyekvő szurkolók szerencsétlen történetével és annak hátterével Pető György pilótával. A szakember részletesen bemutatta, hogy milyen folyamatok vezethetnek egy-egy gép késéséhez.

KÖVESS MINKET

Fontos látni azt is, hogy a fociszurkolók nem feltétlenül azért hagyják az utolsó pillanatra az utazást és a járatfoglalást, mert "nem volt kedvük előbb foglalni", hanem például azért, mert az UEFA gyakran a meccsek előtti napokban vagy órákban ajánl fel a szurkolóknak egyedi, rövid ideig megvásárolható jegyeket üzenetben, amelyekről azonnal kell dönteni. A 16 közé jutott csapatok esetében a nem semleges szurkolói jegyeket ráadásul most osztják csak ki, ha Magyarország továbbjutna, sok ezer magyar szurkolónak kell újra megoldania az utazást. Ha valaki hirtelen ilyen lehetőséghez jut, de nincs autója vagy nem akar 1000 kilométert vezetni, könnyen a kicentizett repülést választhatja.

Címlapkép forrása: Portfolio

Kiszámoló

Új vállalkozói számla: Binx

A Számlázz.hu csapata egy új pénzügyi szolgáltatást indított vállalkozásoknak. Online nyithatsz vállalkozói bankszámlát, indulásnak szinte költségmentesen, egyedül a Binxen kívüli utal

RSM Blog

VIDA - egyelőre nincs megállapodás

A ViDA csomag (VAT in the Digital Age, azaz Áfa a Digitális Korban) tárgyalásának legfrissebb fejleménye, hogy az ECOFIN 2024. június 21-i ülésén Észtország nem értett egyet a Digitális Kor H

Holdblog

Hová tegyük a pénzt a szocho elől?

Tartós marad az átmenetiként bevezetett 13 százalékos szocho a kamatjövedelmekre. Persze mint minden alól, ez alól is létezik kivétel, erről kérdezték a HOLD szakemberét. A... The post Hová

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Felújítják a metrópótló buszok által lepusztított Váci utat