Portfolio signature

Ideje kimondani: A sírig tart a munka

Az emberek egyre tovább élnek, csakhogy az élet egyre drágább. Egyre tetemesebb összegre van szükség, hogy a megszokott színvonalon tervezhessük idős napjainkat. Lehet, hogy itt az ideje újragondolni a munkaerőpiacról való kilépés ütemezését? Talán nem fogunk 65 évesen nyugdíjba menni, de lesz olyan, aki 75 évesen sem.

Sokat nőtt a várható élettartam

A BlackRock befektetéskezelő vezérigazgatója, Larry Fink a közelmúltben óva intette azokat a munkavállalókat, akik abban reménykednek, hogy a hatvanas éveiket elérve végre kényelmesen és pénzügyi biztonságban nyugdíjba vonulhatnak. Fink szerint a várható élettartam növekedésével, a szociális védőháló szakadozásával és a megélhetési költségek növekedésével a 65 éves korban történő visszavonulás sokak, sőt, a legtöbb ember számára már nem lesz lehetséges. De mindez hogyan történhet meg?

2000 és 2019 között a várható élettartam világszerte 67 évről 73 évre nőtt. Az ENSZ várakozásai szerint 2050-re a Földön minden hatodik ember 65 éves vagy annál idősebb lesz. A népesség elöregedésével párhuzamosan pedig számos ország hamarosan eléri azt a pontot, amikor már több ember hagyja el a munkaerőpiacot, mint ahányan belépnek oda: az Egyesült Királyságban ez várhatóan 2029-ben, Brazíliában 2035-ben, Indiában 2048-ban, az Egyesült Államokban pedig 2053-ben következik be.

Hasonlóan más fejlett országokhoz, az átlagéletkor és a várható élettartam Magyarországon is jelentősen növekedett az elmúlt 30 évben.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Mi a gond a nyugdíjrendszerekkel?
  • Miért válnak fenntarthatatlanná?
  • Mi vár az idősekre a munkapiacon?

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés