Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon
Gazdaság

Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Portfolio
Június 17. és 23. között 20 új szamárköhögés-gyanús esetet azonosítottak Magyarországon, amivel a kumulált esetszám idén az első 25 hétben 96 főre emelkedett - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ frissen közölt adataiból. Ez azt jelzi, hogy a rendkívül fertőző betegség terjedési sebessége nem állt meg: egyetlen hét alatt annyi új gyanús esetet jelentettek, mint korábban egész évek során. Az elmúlt napok kedvezőtlen fejleményei után azonban van egy jó hírünk: van elérhető vakcina a gyógyszertárakban, már most is.

A 25. héten 20 új szamárköhögés gyanús esetet diagnosztizáltak a háziorvosok idehaza. Ez a szám nem tűnik kiugrónak, viszont ezzel az idei kumulált esetszám már 96 főnél jár. Ez pedig kimagasló érték annak fényében, hogy az elmúlt években jellemzően 0 és 15 fő között szóródott az éves esetszám. Ez a mostani heti adat egyúttal rekord mértékűnek számít idén, és jól mutatja a 2024-es szamárköhögés-helyzet súlyosságát, hogy

a korábbi években egész évben nem jelentettek annyi betegség-gyanús esetet, mint most egyetlen hét alatt.

Az alábbi ábra kísértetiesen hasonlít egy járványszerűen terjedő fertőzési helyzetre.

Éves összevetésben is jól látható, hogy idén teljesen más a helyzet, mint a korábbi években, a már egyszer - azt hittük tartósan - háttérbe szorított fertőző betegség terén.

A pertussis bejelentések a fővárosból, és 6 vármegyéből érkeztek (Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, KomáromEsztergom, Pest) - részletezi az NNGYK heti jelentése.

Az elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok 16 fő esetében alátámasztották, egy betegnél pedig nem támasztották alá a klinikai diagnózist - teszik hozzá. Azt is megjegyzik, hogy három betegnél a diagnosztikus vizsgálatok még folyamatban vannak.

Egy esetben a megbetegedés importált eredetű (Ausztria) volt

- olvasható a jelentésben. Ezzel közvetve a járványügyi hatóság azt is elismerte, hogy már az országon belül terjed a fertőzés.

Miért is veszélyes ez a betegség?

Elsőként a magyar sajtóban a Portfolio foglalkozott a járványhoz hasonló felfutást produkáló betegség terjedésével alaposabban, ebben a cikkünkben részletesen bemutattuk, hogy egy ilyen helyzetben kinek mi a feladata és felelőssége, hogyan érdemes a betegséggel szemben védekezni és erre milyen lehetőségeink vannak. Cikkünkből az is kiderült, hogy a betegség az oltatlan (2-3 hónapnál fiatalabb) csecsemőkre a legveszélyesebb, ezért rájuk kell nagyon vigyázni. Védőoltások nélkül olyan köhögési rohamok tudnak kialakulni a betegség során, amelynek a végén légzésszünet vagy légzésleállás is előfordulhat.

Az NNGYK heti jelentésében szereplő kormegoszlási adatok alapján frissítettük gyűjtésünket, ami megerősíti, hogy a fertőzést leginkább a csecsemőknél azonosítják.

A Népszava legutóbbi cikkében arra hívta fel a figyelmet, hogy a szamárköhögés rendkívül fertőző betegség, amelynek a fogékonysági indexe 90 százalékos. Ez a mutató azt jelzi, hogy 100 emberből, akinek nincs védettsége, például oltással vagy egy korábbi szamárköhögés átvészelésével, mennyien lesznek betegek, ha találkoznak a kórokozóval.

Fontos tehát odafigyelni a legfiatalabbakra, ezért is vert nagy hullámokat az a múlt heti, szintén a Népszava által megírt értesülés, miszerint köhögött, mégis maszk nélkül végzett járványügyi ellenőrzést a napokban a fővárosi kormányhivatal munkatársa az országos kardiológiai intézet (GOKVI) gyermekintenzív osztályán. Majd két nap múlva maga jelentette: beteg, szamárköhögéssel kezelik. Hétfőn pedig a Magyar Hangnak a Budapesti Rendőr-főkapitányság azt írta az esettel kapcsolatban, hogy azzal összefüggésben feljelentés nem érkezett, a sajtóban megjelent eset körülményeit a Budapesti Rendőr-főkapitányság vizsgálja.

Lehet ellene védekezni védőoltással

Legutóbbi cikkünkben arról írtunk, hogy az eddig alkalmazott, felnőtteknek szóló szamárköhögés elleni vakcina (Boostrix Polio) országos hiánycikk.

Időközben azt az információt kaptuk a piaci szereplőktől, hogy a felnőtteknek szóló emlékeztető védőoltásra van helyettesítő készítmény (Adacel Polio), amely jelenleg is rendelkezésre áll a gyógyszertárakban.

Fontos leszögezni, hogy a kötelező védőoltási programban szükséges vakcinák elérhetőek (a csecsemők 2 hónaposan kapják meg először ezt az oltást, majd 6 évesen és 11 évesen az emlékeztető oltást).

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Orban Viktor Herbert Kickl Andrej Babis