Nagyon gyorsan terjed a fertőző betegség Magyarországon, megszólalt a hatóság a felnőtteknek szánt vakcináról
Gazdaság

Nagyon gyorsan terjed a fertőző betegség Magyarországon, megszólalt a hatóság a felnőtteknek szánt vakcináról

Gyors ütemben terjed Magyarországon is a szamárköhögés, több más európai országhoz hasonlóan. A csecsemők (2 hónaposan) és gyerekek (6 éves és 11 éves korban emlékeztető oltásként) a fertőzés megelőzése érdekében a kötelező védőoltási programok keretében kapják meg a vakcinát. A legújabb javaslatok szerint érdemes bizonyos felnőtteknek is felvenni az oltást, azonban információink szerint országos hiánycikk a megfelelő vakcina. Érdeklődésünkre a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz (NNGYK) azt közölte, hogy már felvették a kapcsolatot az érintett gyártókkal, hogy a  kötelező oltásokhoz biztosított oltóanyag mellett a gyógyszertárakban is legyen vakcina, amely receptre felírva megvásárolható.
Jön a Portfolio egészségügyi konferenciája: kiterítjük az ágazat legfontosabb témáit, megválaszoljuk a legégetőbb kérdéseit! Most érdemes regisztrálni:

Múlt pénteken számoltunk be részletes elemzésünkben arról, hogy járványszerű terjedést és felfutást produkál Magyarországon is a szamárköhögés, ami első hallásra azért furcsa, mert az elmúlt évtizedekben a kötelező védőoltási programoknak köszönhetően sikeresen kiszorítottuk ezt a fertőző betegséget és hazánkban rendkívül magas, 98%-os az átoltottság. Cikkünkben bemutattuk a betegség tipikus tüneteit, és hogy az egyes szereplőknek (szülők, háziorvosok, stb) mi a feladatuk és felelősségük. Már ebben az írásunkban felvetődött az a védekezési lehetőség, hogy a felnőttek is vegyék fel a védőoltást.

FRISSÍTÉS: időközben megérkeztek a legfrissebb heti fertőzöttségi adatok, amelyek nem jeleznek előre túl sok jót, a helyzet nem javul:

Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos lapunknak akkor úgy fogalmazott, hogy ezen fertőzés esetén is az idősek és a krónikus betegségben szenvedők a veszélyeztetettek. Szerinte az esetszám növekedésével párhuzamosan figyelmet kell fordítanunk a felnőttekre is, itt is lehetőség van felnőtt korban egy ismétlő védőoltás beadására is. Különösen ha valaki veszélyeztetett csoportba tartozik, vagy nagyon ki van téve a megfertőződésnek. Rósa Ágnes házi gyerekorvos szintén azt tanácsolta, hogy aki a megelőzésben gondolkodik, annak ajánlott a védőoltás megismétlése. 18 év felett egyébként is érdemes megismételni a torokgyík, a szamárköhögés és a tetanusz elleni védőoltás beadását 10 évente – tette hozzá. Aki pedig gyerekvállalás előtt áll, annak mindenképpen 5 évente érdemes megismételni ezeknek az oltásoknak a felvételét, mert idővel csökken a védettség. Azt a várandós anyukát pedig, aki 5 éven belül nem volt oltva és a harmadik trimeszterben jár, szintén ajánlott oltani. Mészner Zsófia a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet módszertani igazgatója múlt héten azt mondta lapunknak, hogy a baktériumhordozást ugyanakkor nem sikerült megelőzni. A felnőttkorban így előfordulhat a kórokozó baktérium hordozása, és az illető csak azt veszi észre, hogy tartósan köhög, de nem jön ki rajta a tipikus szamárhanggal járó köhögés, ezért a fertőzést nem is ismerik fel. Eközben viszont ők a fertőzés terjesztőivé válnak, ezért gyakran az a megfigyelés, hogy a szamárköhögésben megbetegedő kis csecsemők családjában kimutatható egy köhögő szülő vagy nagyszülő, akiktől a gyermek elkapja a betegséget.

Cikkünk megjelenése után viszont olyan olvasói leveleket kaptunk, miszerint a felnőtteknek szánt, szamárköhögés elleni ismétlő oltás nem elérhető a patikákban, országos hiánycikk és nem is rendelhető. Olvasóink egyedi patikákból származó információit

a napokban nekünk is megerősítették piaci szereplők, vagyis tényleg országos hiányról beszélünk.

Az aktuális hiányt megerősíti egyébként az NNGYK gyógyszerkereső adatbázisa is.

boostrix polio
Forrás: NNGYK

A felnőtteknek adható ismétlő védőoltás elérhetőségével kapcsolatban ezért megkerestük a kérdésben illetékes Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot. A járványügyi hatóság válaszában kiemelte: "a világ többi országához hasonlóan a hazai Nemzeti Immunizációs Program is tartalmazza a szamárköhögés elleni alapimmunizálást és az újraoltásokat".

"Az utóbbi években a lakosság részéről minimális igény mutatkozott a pertussis komponenst tartalmazó oltóanyagok iránt, emiatt a legtöbb gyógyszertár nem tartott készleten ilyen vakcinákat" - magyarázza a jelenlegi hiány okát az NNGYK, amely pénteki közleményéhez hasonlóan ezúttal is hangsúlyozta: "az EU számos országához hasonlóan 2024-ben hazánkban is megemelkedett a jelentett szamárköhögéses esetek száma, de országos járvány nincs".

Azt ugyanakkor hozzátették: "a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) folyamatosan monitorozza a fertőző megbetegedéseket, a lakosság körében cirkuláló kórokozókat, nyomon követi a szamárköhögéses megbetegedések hazai és nemzetközi alakulását, és

indokolt esetben javaslatot tesz a szükséges járványügyi intézkedésekre.

Miközben válaszában leszögezte, hogy nincs országos járvány, a másik oldalról elismeri, hogy "mivel járványügyi érdekből szükséges lehet egyes személyek, lakosságcsoportok emlékeztető oltása, ezért a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ felvette a kapcsolatot a pertussis tartalmú vakcinák gyártóival, hogy a  kötelező oltásokhoz biztosított oltóanyag mellett a gyógyszertárakban is legyen vakcina, amely receptre felírva megvásárolható".

A gyártóktól az a visszajelzés érkezett, hogy napokon belül nagyobb mennyiségben lesz elérhető a gyógyszertárakban a szamárköhögés elleni oltóanyag

- zárul az NNGYK válasza.

A piacról származó információink szerint az Adacel Polio nevű készítmény lesz helyettesítő termékként elérhető a közforgalomban.  

Jön a Portfolio egészségügyi konferenciája: kiterítjük az ágazat legfontosabb témáit, megválaszoljuk a legégetőbb kérdéseit! Most érdemes regisztrálni:

Nem tervezik az egészségügyi dolgozók ismétlő oltását

A Népszava is megkereste a hatóságot azok után, hogy maszk nélkül töltött hosszabb időt a gyermekkardiológiai intenzíven újszülöttek között egy járványügyes, akiről később kiderült, hogy szamárköhögése van.

Nem tervezik az egészségügyben dolgozók ismétlő oltását szamárköhögés elleni szérummal

– közölte a lap kérdésére a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

Nem ismert olyan tudományos adat, amely azt bizonyítaná, hogy az egészségügyi dolgozók széleskörű oltása hatékony védelmet nyújtana a betegség terjedése ellen, illetve, hogy mindez milyen mértékű védelmet biztosítana az újszülöttek, csecsemők fertőzésének megelőzésére - tette hozzá a hatóság.

Az tudományosan igazolt, hogy a felnőttkori ismétlő oltás kiváltotta védelem gyorsan csökken. Az ismételt újraoltások esetén ez a csökkenés még kifejezettebb, azaz az újraoltás viszonylag rövid távú védettséget ad. Ezért az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása nem tervezett. Ám ha mégis indokolt, akkor a dolgozók oltásáról az intézmények egyedileg intézkedhetnek - írta a hivatal.

Több kórházban is érdeklődött a lap, tervezik-e dolgozóik szamárköhögés elleni újraoltását, ám mindenütt azt mondták: erre nincs forrásuk, amúgy is költségvetési felügyelő „segíti” a gazdálkodásukat.

Miért veszélyes ez a betegség?
A vakcina betegtájékoztatója alapos leírást ad erről a fertőző betegségről. A szamárköhögés erősen fertőző betegség. A betegség megtámadja a légutakat, súlyos köhögési rohamokat okozva, mely a normál légzést is befolyásolja. A köhögést gyakran egy jellegzetes „húzó” hang kíséri, amely után népies nevét kapta: szamárköhögés. A köhögés egy két hónapig, vagy még hosszabb ideig is tarthat. A pertusszisz fülfertőzéseket, hosszú ideig tartó hörghurutot, tüdőgyulladást, görcsöket, agykárosodást, sőt halált is okozhat.

Címlapkép forrása: Portfolio

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
erdotuz-forrosag-hoseg-gorogorszag-gorog-fovaros-athen-tuzoltas