Portfolio signature

Sosem műveltek még ilyet a profi magyar befektetők: mi lesz ennek a vége?

Bár radikalizálódik a politika és erősek a geopolitikai kockázatok, a befektetőket mintha ez nem érdekelné: kifejezetten erős hónapot tudhat maga mögött a piac, igaz, Európában az EP-választások hoztak izgalmakat a tőzsdéken. A befektetési alapokat kezelő hazai portfóliómenedzserek úgy tűnik, egyelőre nem fékeznek: két éve nem látott szintre emelkedett a részvénybefektetések súlya, miközben a pénzpiaci eszközök még sosem voltak ilyen alacsony szinten.

A "Portfólióajánló-sorozatunk" keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló modellportfóliót. Az ajánlók a júniusi helyzetnek megfelelően készültek el, a felmérésünkben tíz alapkezelő szerepeltette magát. A portfólió-ajánlókat a következő cégek bocsátották rendelkezésünkre: Accorde Alapkezelő, Apelso Capital Alapkezelő, Equilor Alapkezelő, Gránit Alapkezelő, Hold Alapkezelő, K&H Alapkezelő, MBH Alapkezelő, Raiffeisen Alapkezelő, OTP Alapkezelő, VIG Alapkezelő.

Hidegen hagyják a befektetőket a politikai történések?

Leglátványosabban az idei globális részvénypiaci emelkedés mutatja meg, mennyire figyelmen kívül hagyták a befektetők 2024 első öt hónapjában a politikai radikalizációs trendeket, és a gazdasági befelé fordulás erősödését – írja e havi ajánlójában az egyik portfóliómenedzser. Szerinte az európai parlamenti választások eredményének nyomán most érkezhet el a kockázatok újragondolásának ideje a piacokon: az európai fejlett piaci részvényeknél már elkezdődött egy korrekció, ami magával ránthatja a továbbra is viszonylag alacsony értékeltségű fejlődő európai piacokat is.

Van, aki azt emelte ki, hogy szezonalitáshoz képest kifejezetten erős júniust tudhat maga mögött a piac, a tovább invertálódó amerikai hozamgörbe kedvezett a technológiai papíroknak. Az Nvidia a splitet követően is tudott emelkedni a hónap végi esést megelőzően, de a kissé lemaradó Apple is nagyot pattant. Szinte teljesen beárazták a Trump győzelmet novemberre, ami a személyéből adódóan piacbarát gazdaságpolitikát hozhat; ezért - és valószínűleg nagyobb részben az idei jó teljesítmény miatt – a nagy befektetési bankoktól sorra érkeztek az S&P 500 céláremelések a hónapban.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés