Rengeteg magyar család retteghet a téltől: mi lesz velük, ha kijönnek a horrorcsekkek?
Gazdaság

Rengeteg magyar család retteghet a téltől: mi lesz velük, ha kijönnek a horrorcsekkek?

Portfolio
Egekbe emelkedtek az energiaárak egész Európában, ami a magyar kormány júliusi bejelentését követően - miszerint csak egy bizonyos átlagfogyasztásig jár mindenkinek a kedvezményes gáz- és árammennyiség - minket is húsbavágóan érint. És a fűtési szezon közeledtével ez egyre fájdalmasabb lesz. Most a Portfolio csoporthoz tartozó Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indít, ebben többek között arról szeretnénk pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban várjuk a telet.

Az orosz-ukrán háború kitörése óta az energiaárak egész Európában az egekbe szöktek, és csak mostanában kezdtek mérséklődni. Azonban az, hogy a gáz világpiaci ára jelentősen csökkent az elmúlt pár hétben, még sokára fog meglátszódni a rezsiszámlánkon, ha egyáltalán tartós marad az áresés. Csak emlékeztetőül, idehaza decemberben vizsgálják felül, milyen áron számolják majd el a háztartásoknak az átlagfogyasztásuk feletti fogyasztásra vonatkozó gáz és áram mennyiségét.

Az energiaárak drasztikus növekedése (és természetesen az infláció) miatt pedig mindenki próbál – a pénztárcájához mérten – megoldásokat találni arra, hogy a kormány által meghatározott kereten belül maradjon a fogyasztás, és ne kelljen az eddigi rezsi sokszorosát kifizetni. Vannak, akik filléres trükkökkel próbálják lefaragni a havi fogyasztásukat, míg mások komplex megoldásban gondolkodnak.

Az energetikai korszerűsítésre irányuló munkálatok azonban sokszor nem várt akadályokba ütköznek: a hőszigetelést már csak pár hétig lehet megcsináltatni, hiszen száraz idő szükséges hozzá, a hőmérséklet pedig nem mehet fagypont alá, a napelemek megtérülési ideje pedig a sokszorosára növekedik a szaldós elszámolás kivezetésével, de a nyílászárócserére is gyakoriak már a fél-egy éves előjegyzések.

A fentiek miatt döntött úgy a Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem, hogy egy közös felmérés keretében megvizsgálja, miként változott a magyar lakosság energiatudatossága, illetve szeretnénk pontosabb képet kapni a hazai ingatlanokról is. Azt is szeretnénk megtudni, hogy energetikai szempontból milyen állapotban vannak a lakásaink, házaink, és megkérdezzük azt is, mi a véleménye az embereknek az energiavállságról, hogyan próbálják azt kezelni, milyen megoldásokkal szeretnének élni a közeljövőben. Kérjük, segítsd a Pénzcentrum munkáját, töltsd ki az alábbi kérdőívet. Köszönjük!

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
napszemüveg