Állami várólista helyett a magánegészségügyet választják a magyarok
Gazdaság

Állami várólista helyett a magánegészségügyet választják a magyarok

A koronavírus-járvány miatt elhalasztott beavatkozások miatt a műtéti várólisták jelentősen nőttek. Nem meglepő tehát, hogy a betegek egy része az állami ellátás helyett a magánegészségügyet választotta. A Dr. Rose Magánkórház idén januárban 100%-os növekedést tapasztalt az ortopédiai műtétek számát tekintve 2020. azonos időszakához képest, és a júniusi beavatkozások száma is több mint kétszer annyi volt, mint tavaly ilyenkor. Prof. Dr. Hangody László ortopéd-traumatológus szakorvos szerint ugyanakkor kérdés, hogy vajon megmarad-e ez a fokozott érdeklődés a magánszektor irányában, a Portfolio-nak úgy fogalmazott, valószínűnek tartja, hogy fél-egy év múlva a betegek egy része visszatér majd az állami ellátórendszerhez, ugyanakkor a magánszolgáltatókat választók aránya nagyobb lesz, mint a járvány előtt volt.

Mozgásszervi problémák a magyar lakosság jelentős részét érintik, a Dr. Rose Magánkórházban az ortopédiai műtét a második legkeresettebb műtéti típus, az elvégzett ortopédiai beavatkozások aránya a többi műtéthez képest folyamatosan nőtt az elmúlt két évben: 2019. szeptemberétől döntően térd- és csípőműtéteket végeztek, a 2021-ben tapasztalt nagy műtétszám-növekedést is a két műtéttípus iránti kereslet szignifikáns növekedése okozta. A magánkórháztól megtudtuk,

idén januárban 100%-os növekedést tapasztaltak az ortopédiai műtétek számát tekintve 2020. azonos időszakához képest,

és a júniusi beavatkozások száma is több mint kétszer annyi volt, mint tavaly ilyenkor. A jelentős növekedés hátterében az állhat, hogy járvány miatt elhalasztott beavatkozások az állami szektorban régóta csúsznak, ennek következtében pedig a műtéti várólisták is jelentősen nőttek.

DrRose-2101
Prof. Dr. Hangody László ortopéd-traumatológus szakorvos, Dr. Rose Magánkórház

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkező (NEAK) adatai szerint szeptember elején az átlagos tervezett várakozási idő egy térdprotézis műtétre 598 nap, a várakozók száma 8316, míg csípőprotézis műtétre 493 nap a tervezett várakozási idő, és jelenleg 7101-en várnak a beavatkozásra.

"A járvány előtti időszakban is már évek óta komoly küzdelem folyt azért, hogy a várólisták rövidebbek legyenek. Az endoprotetikai műtéteket - például csípő-, térd- és vállprotézis műtétek -illetően az volt a célkitűzés, hogy 3-4 hónapon belül sorra tudjon kerülni az, aki ilyen beavatkozásra szorul, de ezt nagyon nehéz megvalósítani az állami szektorban. Nálunk ugyanakkor nincs várólista” – mondta a Portfolio-nak Prof. Dr. Hangody László, a Dr. Rose Magánkórház ortopéd-traumatológus szakorvosa, aki szerint alapvetően három tényező játszik abban szerepet, hogy valaki a magánegészségügyi ellátás felé fordul: a szabad orvosválasztás, a várakozási idő, hiszen egy magánintézményben a beavatkozás pontos időpontja tervezhetőbb, ahogy maga a műtét módja, a kórházban tartózkodás időtartama is, ehhez kapcsolódóan pedig a kórházi körülmények sem elhanyagolhatóak.

A betegek nagyobb figyelmet kapnak az állami ellátáshoz képest, hiszen az ellátószemélyzet eleve kisebb számú beteggel foglalkozik

– tette hozzá a szakorvos.  Jellemzően az idősebb korosztály körében végeznek endoprotetikai beavatkozást.

IMG_2306
A Dr. Rose Magánkórházban nincs várólista.

"Amikor már a térd-, váll-, csípőízület olyan szintű kopást szenvedett el, hogy az ízületnek csak a teljes kicserélésével tudunk hatékony eredményt elérni, akkor jelent megoldást ez a műtét, amely jellemzően – beavatkozástól függően – néhány napos kórházi tartózkodással jár” – tudtuk meg Dr. Hangody Lászlótól. A középkorú és fiatalabb páciensek esetén az artroszkópos, vagyis ízületi tükrözéses műtét a legjellemzőbb, szalagpótlás, porcátültetés, tengelykorrekció, illetve a különböző szalagokon, inakon végzett műtéti beavatkozások a leggyakoribbak.

Az artroszkópos beavatkozások ára nagyjából 1 millió forint körül alakul, az endoprotetikai beavatkozások ennél drágábbak, közel 2 millió forintba kerülnek.

A Dr. Rose Magánkórházban jelentős számú külföldi páciens is megfordul, sokan érkeznek a környező országokból, például Romániából, Szlovákiából, Ukrajnából, vagy épp Ausztriából.

"Jelenleg Magyarországon érdemi kiegészítő biztosítás nincs, tehát aki a privát szektorban szeretne egy ilyen műtétet, annak vagy állnia kell a már említett magas költségeket, vagy pedig olyan speciális – akár nem is hazai – biztosítással kell rendelkeznie, ami átvállalja ezeket a költségeket. Mindezidáig nem volt jelentős azok száma, akik ezt be tudták vállalni. Most azonban egyre inkább azt látom, és ebbe a járvány és az egészségügyben történt változások is bele játszanak, hogy jelentősen megnőtt a magánszektort választók aránya” – mondta a szakorvos.

A cikk megjelenését a Dr. Rose Magánkórház támogatta.

Fotók: Dr. Rose Magánkórház

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Volodimir Zelenszkij orosz gaz azerbajdzsani gaz