Óriási nyomás nehezedik a nagyvállalatokra – Szorítóbb a digitalizációs verseny, mint korábban bármikor
Gazdaság

Óriási nyomás nehezedik a nagyvállalatokra – Szorítóbb a digitalizációs verseny, mint korábban bármikor

Portfolio
2020-ban a koronavírus okozta járványhelyzet rengeteg cég fejlesztési, beruházási terveit keresztülhúzta, a legtöbb vállalat idén  próbálja utolérni magát. A nagyvállalati megoldásokkal is foglalkozó Virgo szakértőjével azt jártuk körbe, jellemzően milyen projektekben kérik a segítségüket az utóbbi időben, és hogy mekkora a tétje annak, ha valaki tovább halogatná a korábban tervezett fejlesztéseket.

"A cégek a tavaly elhalasztott fejlesztéseket előveszik és folytatják, valamint az idei évre tervezett munkákat is meg akarják valósítani, mindenki utol akarja érni magát. Azt tapasztaljuk a magyarországi nagyvállalatoknál, hogy ma sokkal nagyobb nyomást jelent számukra a szolgáltatásaik digitalizációja és a digitalizációs verseny, mint korábban bármikor” – mondta a Portfolio-nak Tarnavölgyi Gábor, a 20 éve a magyar piacon jelen lévő Virgo üzletfejlesztési igazgatója. A nagyvállalati megoldásokkal is foglalkozó cég fejlesztette a DM ügyviteli rendszerét a marketing és beszerzési folyamatok támogatása, digitalizálása és automatizálása érdekében, részt vettek a DPD agilis tranzíciójában, de készítenek egyedi szoftver megoldásokat pénzintézeteknek, és a legnagyobb ügyfelük Magyarország egyik vezető távközlési szolgáltatója.

Tarnavölgyi elmondta, a nagyvállalatok jellemzően ritkán tudják levezényelni házon belül a szükséges nagyobb fejlesztéseket, ennek oka pedig elsődlegesen az, hogy a kialakított belső IT részleg kisebb létszámú, és inkább a már működő rendszerekhez kapcsolódó üzemeltetési és support feladatokat, kisebb fejlesztéseket végzi el. A másik ok pedig az, hogy az új fejlesztési projektekhez már modernebb technológiákat igényelnek az ügyfelek, és ehhez sok esetben nincs meg házon belül a szükséges erőforrás és kompetencia.

Mindennél fontosabb lett a költséghatékonyság, a gyorsaság, valamint a minőség. Ezt a három szempontot a legnehezebb egyszerre érvényesíteni

– jegyezte meg Tarnavölgyi, aki szerint ahhoz, hogy egy nagyobb ívű fejlesztési projekt gördülékenyen megvalósuljon, elengedhetetlen a felhasználói célcsoport, a felhasználói igények és szokások alapos ismerete. Ha ez elmarad, az megnehezíti nem csak a designerek, de a fejlesztők dolgát is, és lassítja a projekt megvalósítását, valamint megnöveli a termék sikertelenségének, bukásának kockázatát is.

"Ez fordítva is igaz: egy alaposan lekutatott, jól felmért projekt megtervezése könnyebb, gyorsabban halad a fejlesztés is, kevesebb a javítási, változtatási kérés, és végeredményben a termék is jobban használható, jobb eredményeket garantál" – mondta a szakember. A cég épp ezért egyedi, komplex megoldásokat szállít az üzleti probléma beazonosításától a tervezésen át a projekt megvalósításáig, üzemeltetésééig és az eredmények visszaméréséig.

A legnagyobb projekteket újabban a digitális csatornák kialakítása jelenti: például a személyes ügyfélkapcsolatot kiváltó internetbankok, a mobilbank fejlesztések, vagy az ügyfélszolgálatok automatizálását célzó projektek. Emellett az utóbbi időben a nagyvállalatok részéről felmerült az igény arra is, hogy bizonyos digitális folyamatokkal ki tudják váltani az emberi munkaerőt, automatizálják a logisztikai folyamatokat, reagáljanak a megváltozott ügyféligényekre. Utóbbira jó példa például a bankok részéről a digitalizált hiteligénylés vagy épp az online számlanyitás.

Tarnavölgyi elmondta, a fejlesztések iránti igény rohamos növekedése részben a tavaly a járványhelyzet okozta bizonytalanság miatt leállított projektek újraindításának, folytatásának tudható be, ugyanakkor szerepe van benne a digitalizáció felgyorsulásának, a kiélezett versenynek és nem utolsó sorban a változó ügyféligények is hozzájárulnak.

A cikk megjelenését a Virgo támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Holdblog

Ezért nem omlott még össze a forint

Szabó Lászlóval, a HOLD Alapkezelő alapítójával és jelenleg felügyelőbizottsági elnökével készített podcastot a Klasszis. Az augusztus elejei mini tőzsdepánik apropóján Csabai Károly, a

RSM Blog

Cégérték számítás: tények, tévhitek

Egy cég valós piaci cégértékének számítása nem csupán számok és pénzügyi mutatók összegzése, hanem egy összetett elemzési folyamat, amely számos tényezőt vesz figyelembe. Mégis, gyak

Holdblog

Kinek fáj az olcsó autó?

Vannak, teszem azt, a nagy német autógyártók. Akiknél - ha Elon Musk nem rúgja rájuk az ajtót a Teslával - lehet, hogy a mai napig... The post Kinek fáj az olcsó autó? appeared first on HOLDBLO

Holdblog

A Fed igyekezne, de könnyen lemaradhat

Végre elérkezett a kamatcsökkentés gondolatához a Fed, ami nagy előrelépés a pár hónappal ezelőtti kommunikációhoz képest. Eddig fokozatosan hűlt a munkaerőpiac, de nemrég hiba csúszott..

MNB Intézet

Equity hozamok, a reálgazdaság tükrei

A kötvényhozamok mellett a kevésbé ismert equity hozamok is nagyon értékes információval szolgálhatnak a gazdasági folyamatokkal összefüggő várakozásokkal kapcsolatban. The post Equity hoza

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Óriási béremelések jönnek Magyarországon? Látótávolságban a 400 ezer forintos minimálbér!
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
napenergia napelem