Recesszióban az USA? Csúnyán büntetik az amerikai részvényeket
Üzlet

Recesszióban az USA? Csúnyán büntetik az amerikai részvényeket

Portfolio
Megint elromlott a hangulat a tőzsdéken, tegnap az USA-ból gyenge makroadatok érkeztek a feldolgozóiparból, így feléledtek az amerikai recesszióval kapcsolatos félelmek, amelyekre ma rátettek egy lapáttal a vártnál jóval gyengébb munkaerőpiaci adatok. A befektetők elkezdték árazni, hogy az amerikai jegybank talán túl későn kezdheti el a kamatcsökkentést, és aktiválódott a rettegett Sahm-szabály is. Mindeközben a tőzsdék jelentős mínuszban vannak, a japán tőzsde ma beszakadt, Európában egész nap esett a piac, és az USA-ban is komoly mínuszok láthatók.
Megosztás

Esik Amerika

Csúnya mínuszokat látunk az Egyesült Államokban, miután az európai indexek is 1,5-2% körüli mínuszban vannak. A Nasdaq ma 2,4%-ot esett, az S&P500 kereken 2% mínuszban van, és a Downak sem kegyelmeznek, az ipari átlag 1,8%-kal került lejjebb.

Valami ilyesmire lehetett számítani attól, amikor a piacok rádöbbennek arra, hogy a Fed végül mégiscsak recessziót csinál.

Legalábbis most ez a narratíva van kialakulóban, ne siessünk el semmit.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.
Megosztás

Most jelzett be a mutató, ami sosem tévedett: eszerint az USA máris recesszióban van!

Az Egyesült Államokban a mai munkaerőpiaci adatközlés után aktiválódott az úgynevezett Sahm-szabály. A múltban amikor ez megtörtént, az mindig azt jelentette, hogy az Egyesült Államok gazdasága már recesszióban volt. Ettől még nem biztos, hogy az indikátor tévedhetetlen, csakhogy a recesszió nem lenne meglepő forgatókönyv, látva az aktivitás gyors romlását.

Most jelzett be a mutató, ami sosem tévedett: eszerint az USA máris recesszióban van!
Megosztás

Csúnya lett a vége a magyar tőzsdén, nagyot esett az OTP

Jelentős esés volt ma megfigyelhető a nemzetközi piacokon, és ez a magyar tőzsdét sem kerülte el, a hazai blue chipek közül az és a Richter is nagyot esett.

Csúnya lett a vége a magyar tőzsdén, nagyot esett az OTP
Megosztás

Csúnya esés az USA-ban

Eséssel indult a kereskedés az amerikai tőzsdéken, a Dow 1,2 százalékkal került lejjebb, míg az S&P 500 1,6 százalékot gyengült, a Nasdaq pedig 2,6 százalékot szakadt. A rossz hangulatra rátett egy lapáttal, hogy a vártnál jóval gyengébb júliusi foglalkoztatási jelentés felerősítette az aggodalmakat, hogy a gazdaság recesszióba kerülhet. A vezető részvények közül az Amazon közel 10 százalékot zuhant, miután a második negyedéves bevételek tekintetében elmaradt az várakozásoktól, és csalódást keltő előrejelzést adott ki. Intel közel 24 százalékot zuhant, miután gyenge előrejelzés adott és elbocsátásokat jelentett be. Az Apple ezzel szemben 0,9 százalékot emelkedett, miután az iPhone-gyártó megverte az elemzői várakozásokat a második negyedévben.

spx0802
Megosztás

Nagy izgalmak jöhetnek a magyar tőzsde sztárpapírjánál!

Ugyan az elmúlt két hónapban alábbhagyott a lendület, ennek ellenére továbbra is az év egyik legnagyobb hazai tőzsdei sztorija az Állami Nyomda részvényeinek emelkedése. A befektetőknek új impulzust adhat a vállalat két hét múlva érkező gyorsjelentése, ráadásul most kifejezetten izgalmas szinten mozog a cég részvényárfolyama, hamarosan pedig jöhet a kitörés és az újabb felfelé kör a Nyomda részvényeiben.

Nagy izgalmak jöhetnek a magyar tőzsde sztárpapírjánál!
Megosztás

Itt a hét legfontosabb adata

Megérkezett a hét legjobban várt adata, az Egyesült Államokban júliusban a vártnál jóval kevesebb, összesen 114 ezerrel nőtt a munkahelyek száma, a munkanélküliségi ráta pedig 4,3 százalékra emelkedett. Sokáig szerette a piac a vártnál rosszabb munkanélküliségi adatokat, de most, hogy a Fed szeptemberi kamatcsökkentése már szinte borítékolható, az adat inkább az egyre erősödő recessziós félelmekhez járult hozzá. Ennek megfelelően lejjebb kerültek az amerikai határidős indexek, így eséssel indulhat majd a kereskedés az USA-ban.

A részvényindexek esésével együtt esni kezdett a dollár, és felpattant az arany.

xau0802
Megosztás

Óriási meglepetés az amerikai munkaerőpiaci adatoknál

A vártnál sokkal rosszabbak lettek az amerikai munkaerőpiaci adatok. Nagyot nőtt a munkanélküliségi ráta, alig haladta meg a 100 ezret a foglalkoztatottság bővülése és a munkabérek is a vártnál lassabban nőttek.

Óriási meglepetés az amerikai munkaerőpiaci adatoknál
Megosztás

Lapinformációk szerint vizsgálatot indított az Nvidia ellen az amerikai igazságügyi minisztérium

Az amerikai igazságügyi minisztérium (DOJ) vizsgálatot indított az Nvidia ellen, miután versenytársak panaszai szerint a vállalat visszaélhetett piaci erőfölényével a mesterséges intelligencia chipek értékesítésében. A The Information csütörtöki jelentése szerint a DOJ nyomozói azt vizsgálják, hogy az Nvidia nyomást gyakorolt-e a felhőszolgáltatókra, hogy több Nvidia-terméket vásároljanak.

Lapinformációk szerint vizsgálatot indított az Nvidia ellen az amerikai igazságügyi minisztérium
Megosztás

Nagy esésben a DAX

Nem enyhül a nyomás az európai tőzsdéken, a német DAX már 1,7 százalékos mínuszban van, napi mélypontja közelében. Az eséshez hozzájárult, hogy a 18 000 pontos szint alá került ma az árfolyam és már közelít a 17 750 pontos szinthez, amely az "utolsó bástya" lehet a további esés előtt. Igazán erős szinten ezen túl csak 17 000 pont közelében látunk.

dax0802asd
Megosztás

Komoly gondok vannak a Nintendónál, lefeleződött a bevétel és a profit

A Nintendo pénteken közzétett jelentése szerint a vállalat negyedéves bevétele és profitja is a felére zuhant. Ennek fő oka a kiöregedő Switch konzol eladásainak csökkenése - számolt be a CNBC.

Komoly gondok vannak a Nintendónál, lefeleződött a bevétel és a profit
Megosztás

Esik Európa

Továbbra is jelentős esés figyelhető meg az európai részvénypiacokon, a magyar tőzsde 1 százalékos mínuszban van. A hangulatra rányomta a bélyegét, hogy több technológiai cég gyenge gyorsjelentést tett közzé, miközben a gazdasági növekedés miatti aggodalmak is felerősödtek. A technológiai szektor Európában is gyengélkedik, élen a chiprészvényekkel, miután az Intel a vártnál jóval gyengébb számokat közölt, amire 20 százalékot szakadhat ma a papír. A bankok szintén gyengén szerepelnek a mai kereskedében.

euindexek0802
Megosztás

400 millió forintért vett saját részvényeket az OTP

Augusztus 1-én közel 400 millió forint értékben vett saját részvényeket az OTP.

400 millió forintért vett saját részvényeket az OTP
Megosztás

Vérfürdő a japán tőzsdén

Világszerte elromlott a hangulat a tőzsdéken, de a japán részvénypiacon különösen nagy volt az esés, a folyamatosan erősödő jen miatt a befektetők elkezdtek árazni egy új narratívát.

Vérfürdő a japán tőzsdén
Megosztás

Folytatódik az esés

Folytatódik az esés az európai tőzsdéken, a DAX 1,3 százalékkal került lejjebb, míg a CAC 0,6 százalékot gyengült, a FTSE 100 pedig 0,3 százalékos mínuszban van. A milánói börze is lejjebb került 1,8 százalékkal, míg a spanyol piac 0,8 százalékot esett.

dax0802
Megosztás

Jó híreket hozott az Apple, hamarosan beköltözik a mesterséges intelligencia az iPhone-okba

Az Apple csütörtökön a Wall Street várakozásait felülmúló negyedéves eredményről számolt be, miután az iPhone eladások a vártnál jobban alakultak, még a kínai piacon tapasztalt gyengélkedése ellenére is. A cég további növekedést prognosztizált a folyó negyedévre, amelyet már a mesterséges intelligenca funkciók integrálása is segíthet, hiszen várhatóan szeptemberben fogja kiadni az ezekhez tartozó szoftverfrissítést, amely iPhone 15 Pro-val is működni fog.

Jó híreket hozott az Apple, hamarosan beköltözik a mesterséges intelligencia az iPhone-okba
Megosztás

A magyar tőzsdét sem ereszti a rossz hangulat

Jelentős hangulatromlás figyelhető meg a világ tőzsdéin, ez alól a magyar piac sem kivétel, bár a BUX relatíve mérsékeltnek mondható mínuszban van ma reggel.

A magyar tőzsdét sem ereszti a rossz hangulat
Megosztás

Amazon: az olimpia meg Trump miatt nem vásárolnak eleget az emberek

Várnál gyengébb lett az Amazon bevétele, és a következő hónapok is a vártnál gyengébbek lehetnek, a cég szerint például azért, mert a hírek elvonják az emberek figyelmét a vásárlásról.

Amazon: az olimpia meg Trump miatt nem vásárolnak eleget az emberek
Megosztás

Brutális hírek az Inteltől, szakad az árfolyam

Amilyen jól megy mostanában az Nvidiának, olyan rosszul a chipgyártó iparág másik nagyágyújának, az Intelnek, ami most olyan rossz híreket közölt, ami miatt könnyen egy évtizedes mélypontra eshet az árfolyam.

Brutális hírek az Inteltől, szakad az árfolyam
Megosztás

Folytatódhat az esés

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 1,2 százalékkal került lejjebb, a S&P 500 1,4 százalék mínuszban zárt, míg a Nasdaq 2,4 százalék mínuszban fejezte be a napot.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel jelentős esés látszik, a Nikkei 5,83 százalékos mínuszban áll, a Hang Seng 2,31 százalékos mínuszban van.
  • Kedvezőtlen nyitást jeleznek előre az európai határidős részvényindexek, a DAX 0,14 százalékkal kerülhet lejjebb, a CAC 0,64 százalék mínuszban nyithat, míg a FTSE 0,39 százalékot eshet.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,52 százalékkal kerülhet lejjebb, a S&P 500 0,78 százalék mínuszban nyithat, míg a Nasdaq 1,37 százalékot eshet.

Mi várható makro fronton?

Mára is maradnak nagyon fontos adatok: érkezik a júliusi amerikai munkaerőpiaci adat, amely a Fed kamatdöntése után rögtön újabb fordulatot hozhat a piacokon, ha a számok nagyon eltérnek a várakozásoktól.

2024. július 29. – augusztus 4. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
július 30. kedd 8:30 KSH GDP első becslés Q2
július 30. kedd 8:30 KSH Szálláshelyek forgalma jún.
július 30. kedd 11:00 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
július 31. szerda 8:30 MNB Kamatstatisztikák jún.
július 31. szerda 8:30 KSH Ipari termelői árak jún.
július 31. szerda 8:30 KSH Lakásépítési engedélyek H1
augusztus 1. csütörtök 8:30 KSH Külkereskedelem (második becslés) máj.
Nemzetközi makrogazdaság
július 29. hétfő 8:00 Németo. Kiskereskedelem máj.
július 30. kedd 7:30 Franciao. GDP (előzetes) Q2
július 30. kedd 10:00 Németo. GDP (előzetes) Q2
július 30. kedd 11:00 EU GDP (előzetes) Q2
július 30. kedd 14:00 Németo. Infláció júl.
július 30. kedd 16:00 USA Nyitott álláshelyek jún.
július 30. kedd 16:00 USA CB hangulatindex júl.
július 31. szerda 1:50 Japán Kiskereskedelem jún.
július 31. szerda 3:30 Kína NBS BMI júl.
július 31. szerda   Japán Bank of Japan kamatdöntés  
július 31. szerda 8:45 Franciao. Infláció júl.
július 31. szerda 9:55 Németo. Munkanélküliség júl.
július 31. szerda 11:00 EU Infláció júl.
július 31. szerda 14:15 USA ADP munkanélküliség júl.
július 31. szerda 14:30 USA Folyamatban levő lakáseladások jún.
július 31. szerda 20:00 USA Fed kamatdöntés  
július 31. szerda 20:30 USA Jerome Powell sajtótájékoztatója  
augusztus 1. csütörtök 3:45 Kína Caixin BMI (feldolg.) júl.
augusztus 1. csütörtök 11:00 EU Munkanélküliség jún.
augusztus 1. csütörtök 13:00 UK BoE kamatdöntés  
augusztus 1. csütörtök 13:30 USA Elbocsátások júl.
augusztus 1. csütörtök 14:30 USA Munkaerőköltség&termelékenység Q2
augusztus 1. csütörtök 16:00 USA ISM BMI (feldolgozóipar) júl.
augusztus 2. péntek 14:30 USA Munkanélküliség júl.
augusztus 2. péntek 16:00 USA Gyáripari megrendelések jún.
Forrás: Portfolio-gyűjtés

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 21,3 százalékos elmozdulással a BUX index áll az élen, a sereghajtó 2,3 százalékos eséssel a CAC index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 59,2 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Mol papírja áll 0,2 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 18,4 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 40 347,97 -1,2% 1,0% 3,0% 7,1% 13,2% 51,8%
S&P 500 5 446,68 -1,4% 0,9% -0,5% 14,2% 19,0% 84,4%
Nasdaq 18 890,39 -2,4% 0,3% -4,7% 12,3% 20,2% 142,1%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 38 126,33 -2,5% 0,7% -3,8% 13,9% 13,9% 77,0%
Hang Seng 17 304,96 -0,2% 1,8% -2,3% 1,5% -13,5% -37,2%
CSI 300 3 419,27 -0,7% 0,6% -1,7% -0,3% -14,5% -10,1%
Európai részvényindexek              
DAX 18 083,05 -2,3% -1,2% -1,1% 7,9% 11,3% 47,6%
CAC 7 370,45 -2,1% -0,8% -2,5% -2,3% -0,5% 32,6%
FTSE 8 283,36 -1,0% 1,2% 1,4% 7,1% 8,0% 9,2%
FTSE MIB 32 857,43 -2,7% -2,7% -2,5% 8,3% 11,9% 52,4%
IBEX 10 854,3 -1,9% -2,6% -1,8% 7,4% 14,2% 20,1%
Régiós részvényindexek              
BUX 73 550,81 -0,7% 1,1% 1,7% 21,3% 36,7% 81,7%
ATX 3 644,6 -1,5% -0,7% -0,1% 6,1% 12,9% 23,1%
PX 1 592,98 -1,1% -0,5% 2,4% 12,7% 17,1% 52,1%
WIG20 82 920,88 -1,7% -1,2% -6,2% 5,7% 15,0% 40,9%
Magyar blue chipek              
OTP 18 560 -0,5% 1,1% 1,7% 17,5% 42,8% 53,6%
Mol 2 820 -0,6% 0,4% -2,8% -0,2% 1,0% -6,1%
Richter 10 230 -1,4% 2,9% 5,6% 16,9% 14,5% 98,3%
Magyar Telekom 1 086 -0,4% -0,9% 4,4% 59,2% 156,7% 153,1%
Nyersanyagok              
WTI 77,74 -2,0% -2,1% -8,2% 8,1% -4,5% 44,1%
Brent 80,36 -0,3% -1,6% -6,8% 3,4% -5,4% 26,4%
Arany 2 446,35 1,0% 3,4% 5,1% 18,4% 25,9% 73,0%
Ezüst 28,46 -1,2% 1,9% -2,8% 17,4% 17,6% 76,2%
Devizák              
EURHUF 396,1250 0,5% 0,9% 0,4% 3,6% 1,9% 21,0%
USDHUF 367,0373 0,8% 1,5% -0,2% 6,1% 3,6% 24,0%
GBPHUF 467,8 0,0% 0,6% 0,6% 6,0% 3,5% 30,5%
EURUSD 1,0793 -0,3% -0,6% 0,6% -2,3% -1,7% -2,4%
USDJPY 150,4400 0,0% -2,1% -6,9% 6,7% 5,0% 39,1%
GBPUSD 1,2793 -0,4% -0,7% 1,2% 0,3% 0,2% 5,3%
Kriptovaluták              
Bitcoin 65 293 1,1% -0,8% 3,9% 47,8% 119,9% 527,4%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,99 -1,6% -6,2% -10,9% 3,1% -1,2% 110,9%
10 éves német állampapírhozam 2,19 -2,5% -7,1% -15,2% 7,9% -13,4% -585,4%
10 éves magyar állampapírhozam 6,43 -0,5% -2,1% -7,1% 8,4% -14,3% 176,0%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Yuichiro Chino

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Holdblog

Mindent a családtámogatási rendszerről

Milyen állami támogatás és kedvezményes hitel érhető el gyermekvállalás előtt álló párok számára? Hogyan kombinálhatók a támogatások és hitelek? Milyen juttatásokkal élhetnek a munká

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem fogsz hinni a szemednek: mi történt a horvát árakkal?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Ez is érdekelhet
bét