Kőkemény üzenet jött Kijevből Budapestnek is: marad a Lukoil-szankció, fel kell adni az orosz olajat, amennyire lehet
Gazdaság

Kőkemény üzenet jött Kijevből Budapestnek is: marad a Lukoil-szankció, fel kell adni az orosz olajat, amennyire lehet

A Lukoil elleni ukrán olajszankció eltörléséről szó sem lehet, hiszen az ukrán lépés nem veszélyezteti Szlovákia, és az EU energiabiztonságát, ezért a lépésünket "teljesen megérti" Brüsszel is, egyébként pedig "amennyire csak lehetséges, fel kell adni az orosz olajat" – gyakorlatilag ezt a kőkemény üzenetet írta le a Telegramon szerdán délután Denisz Smihal.

Az ukrán miniszterelnök a hat pontba foglalt mondanivalóját azután fogalmazta meg, hogy az elmúlt hetekben többször is beszélt telefonon Robert Ficó szlovák kormányfővel, aki hétfőn válaszcsapással, a szlovák dízelexport blokkolásával, fenyegette meg Ukrajnát, ha nem lesz zavartalan az orosz olajszállítás. Ez az ukrán dízelfelhasználás mintegy 10%-át jelentené, amely már érzékeny kiesés lehetne, de Smihal visszautasította posztjában, hogy ilyesmivel (vagy esetleg az áramexport korlátozásával) zsaroljanak a szlovákok.

Smihal rámutatott, hogy

szó sem lehet a Lukoil elleni szankció eltörléséről, mivel az ukrán lépés egyáltalán nem veszélyezteti a szlovák energiaellátást, ezért ezt a lépésüket "teljesen megérti" az Európai Bizottság is.

Az üzenet a magyar kormánynak is nagyon kemény még azzal együtt is, hogy egyáltalán nem említi Magyarországot, illetve a magyar olajellátási helyzetet a poszt. Közben viszont azt felemlegeti az ukrán kormányfő, hogy volt két év az orosz vezetékes olajellátás diverzifikálására a 2022-ben kapott mentesség óta Magyarországnak és Szlovákiának. Azt is rögzítette az ukrán miniszterelnök, egyfajta folyamatos nyomásgyakorlásnak megágyazva a magyar kormány felé az energiaszállítások terén, hogy azon ország felé lesz stabil az ukrajnai tranzit, "amely értékeli a szabadságot és a jogállamiságot".

Ezzel együtt azonban azt is jelzi Smihal, hogy betartják az EU-Ukrajna társulási megállapodásban rögzített feltételeket, amellyel arra utalhatott, hogy az energiaszállításokat nem szakítják meg teljesen. Az ukrán kormányfő egyúttal lesöpörte azt a magyar és szlovák érvet, amit Brüsszelben hangoztatnak az Európai Bizottság felé, hogy megsértették volna az ukránok az EU-Ukrajna társulási megállapodásban rögzített feltételeket.

A Telegramon megjelent üzenetet szó szerinti Google-fordításban teljes egészében bemutatjuk az alábbiakban, mert ezek nagyon fontos, és erős üzenetek a hetek óta tartó, eldurvult üzengetések mellett, amelyekben az ukrán fél eddig névvel nem szólalt meg:

"Az elmúlt hetekben számos beszélgetést folytattam Szlovákia miniszterelnökével, Robert Ficóval. Mindegyik az új pragmatizmus közös politikájának szellemében szólt, és mindegyik országaink energiabiztonságáról szólt. Amit fontos megérteni:"

  • "Első. Ukrajna ragaszkodott és ragaszkodik ahhoz, hogy amennyire csak lehetséges, fel kell adni az orosz olajat. Mert Oroszország és az energiabiztonság nem összeegyeztethető dolgok. Minden ország megérti ezt, és a legtöbb cselekszik. Az EU azzal a feltétellel engedélyezte Szlovákiának és számos más országnak az orosz olaj felhasználását, ha az országok aktívan fejlesztenek alternatív ellátási csatornákat. A többség épít."
  • "Második. Ukrajna továbbra is megbízható tranzitpont marad minden olyan ország számára, amely értékeli a szabadságot és a jogállamiságot. Az EU-val kötött társulási megállapodást vitathatatlanul teljesítjük. Ez továbbra is így lesz."
  • "A harmadik. Az Ukrajna Nemzetbiztonsági Tanácsa által bevezetett szankciók nem jelentenek veszélyt Szlovákia és általában Európa energiabiztonságára, ezért eltörlésük nem képezi vita tárgyát. Ezért ebben a kérdésben teljes mértékben megértjük Brüsszelt."
  • A negyedik. Szlovákia a megbízható partnerünk, akitől nem várunk zsarolást, fenyegetést. Mert az agresszor ellen védekező Ukrajnát fenyegetni a terrorállam érdekében, hogy továbbra is megkeresse véres többlethasznát, kétes út."
  • "Ötödik. Újra. Az Ukrajna által bevezetett szankciók nem jelentenek veszélyt Szlovákia energiabiztonságára. A fenyegetés Oroszország, a szlovák nép elleni hibrid energiaháborúja, zsarolása és politikai ultimátumai."
  • "Hatodik. Megállapodtunk egy újabb kormányközi találkozóról októberben, ahol folytatjuk konstruktív, pragmatikus párbeszédünket."

"Köszönöm kollégámnak, Fico úrnak a fontos építő jellegű beszélgetéseket. Biztos vagyok benne, hogy találunk kölcsönösen előnyös megoldásokat Ukrajna, Szlovákia és Európa számára."

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Andy Rain

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
EU-vám-állami-támogatás-kínai-autó-büntetővám-e-autó