Ilyen hatása lehet a kamatmentes kkv-hitelnek az inflációtól megtépázott szektorra
Üzlet

Ilyen hatása lehet a kamatmentes kkv-hitelnek az inflációtól megtépázott szektorra

Portfolio
Április 30-án nyílt meg 155,54 milliárd forintos keretösszeggel a GINOP Plusz 1.4.3-24 KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely az egyik legszélesebb körben felhasználható EU-s forrás jelenleg. De hogyan alakul a pénzügyi eszközök szerepe az EU források között? A pályázatok, a kedvezményes és a kereskedelmi banki hitelek mellett milyen egyéb lehetőségeik vannak a vállalkozásoknak? Milyen lehetőségeik vannak a vállalkozásoknak, hogy növeljék a megtakarításaikat? Hogyan érdemes a befektetésekről gondolkodni és befektetési döntéseket hozni?  

Ahogyan a Portfolio ingyenes konferenciasorozatának székesfehérvári állomásán is elhangzott, a 2021-2027-es időszakban a pénzügyi eszközök a vállalkozások versenyképességének növelését támogatják, a keretösszeg összesen 1416,1 mrd Ft az alábbi elosztásban: 

  • vállalkozás-fejlesztésre 384,3 mrd Ft
  • kutatás-fejlesztésre 93,5 mrd Ft
  • digitalizációra 49,4 mrd Ft
  • a zöld átmenetre 888,9 mrd Ft

“A leghangsúlyosabb fejlesztési céllá a zöld átmenet (energiahatékonysági, megújuló energetikai fejlesztések) elősegítése válik, amely a befektetések megtérülő jellege miatt kiemelt célterülete a támogatott hitelprogramoknak – figyelembe véve a megtérülés időtávját és pénzügyi feltételeit” – mondta el a székesfehérvári roadshow-n Kasziba Levente, a Magyar Fejlesztési Bank EU Üzleti Igazgatóságának igazgatója. A zöld átmenet elősegítéséhez a Kohéziós források mellett a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) biztosította új forrás is hozzájárul.

015A1829
Kasziba Levente, a Magyar Fejlesztési Bank EU Üzleti Igazgatóságának igazgatója

Célzott terület továbbá a vállalkozások digitális fejlesztései és a digitalizáció területén működő vállalkozások támogatásai, de a kutatás-fejlesztés területén pedig tőke-támogatásokat is terveznek.

A GINOP Plusz 1.4.3-24 KKV Technológia Plusz Hitelprogram az első, amely elindult, ennek keretösszege 155,54 mrd Ft. “Ez az egyik legszélesebb körben felhasználható forrás, ami most az EU-s források között elérhető, javaslom minden vállalkozás figyelmébe” – emelte ki Kasziba Levente. 

Április 30-tól lehet beadni, alapvetően tárgyi eszköz céllal, 10 és 100 millió forint közötti hitelösszegben, ami azt mutatja, hogy ezzel is inkább a kisebb vállalkozásokat próbálják célozni. Mivel alapvető cél a vállalkozásfejlesztés, ezért nincs annyira szigorúan megkötve, hogy mire is lehet felhasználni az elnyert összeget. A hitelprogram előnyei: 

  • 0%-os fix kamat a teljes futamidőre
  • felhasználási célja széleskörű (VTSZ lista alapján)
  • nincs kezelési költség
  • nincs rendelkezésre tartási jutalék
  • nincs előtörlesztési díj
  • kedvező biztosítéki elvárások
  • saját forrás mértéke minimum 10%

Alulárazott eszközökbe érdemes fektetni

“Nem gondoljuk, hogy visszatér a 2022-2023-as években tapasztalható extrém kiemelkedő infláció, de a ma ismert, 2-3%-os jegybanki inflációs célokhoz képest sokkal magasabb inflációs dinamika lehet jellemző a következő időszakban. Ebből következik, hogy egy magasabb hozamkörnyezettel kell majd együtt élnünk, ezért a befektetési döntéseket a vállalkozásoknak is újra kell tervezniük” – mondta el Maróti Ádám, a HOLD Alapkezelő elemzője.

Az inflációt magasan tarthatja például a deglobalizáció. Sokkal feszültebbé vált a világpolitika, jelentősen több a geopolitikai bizonytalanság és kockázat, ebből következik, hogy rövidülnek az értékláncok. Mindenki sokkal közelebb szeretné hozni a gyártási kapacitásait, ami pozitív abból a szempontból, hogy a biztonságot erősíti, sokkal függetlenebbek tudnak lenni az országok vagy az egyes régiók. Ennek negatív mellékterméke viszont, hogy a gyártási költségek is emelkedtek. 

015A1913
Maróti Ádám, a HOLD Alapkezelő elemzője

Mivel magasan alakulnak a költségvetési kiadások, ezért sokkal nagyobb igény van az állami újraelosztásra, ami szintén magasan tudja tartani az inflációt. A klímavédelmi szempontok erősödése miatt erős beruházási dinamika jellemző a megújuló szektorban, ez szintén inflációs tényező; illetve ilyen a demográfia alakulása is, hiszen egyre nő az eltartottak aránya, és nincs már érdemi tartalék a munkaerőkínálatban.

A mai hozamkörnyezet egyáltalán nem számít abnormálisnak, sőt, ehhez kell hozzászokni.

Ilyen környezetben hosszú távon különösen az alacsony árazottságról induló reáleszközök (a reáleszköz kifejezés egy olyan eszközben való részesedést takar, ami a reálgazdaságban is megtalálható, például egy vállalkozásban szerzett üzletrész, egy tőzsdén jegyzett cég részvénye, de az ingatlanok is ide sorolhatóak) teljesíthetnek jól, mint a value részvények.

“Viszonylag könnyű jobb hozamot elérni, mint a nagyon rövid távú betéti kamatok. Ehhez a cégeknek is stratégiát kell felállítaniuk, valamint külön kell választaniuk az adott vállalat betétállományát és likviditását” – emelte ki előadásában Soós Péter, a HOLD Alapkezelő senior privátbankára, partnere.

015A1964
Soós Péter, a HOLD Alapkezelő senior privátbankára, partnere

Soós Péter szerint ki kell lépni az eddig biztonságosnak tartott világból, és

meg kell találni azokat a megtakarítási formákat, amelyek cégvezetőként és magánszemélyként is a legjövedelmezőbbek.

Kétféle vagyonkezelési szolgáltatás létezik Magyarországon: befektetési tanácsadás és portfóliókezelés. A különbség ezek között, hogy ki hozza meg a befektetési döntést. Míg a tanácsadás során az ügyfél döntése alapján történik a részvények, kötvények megvásárlása, addig a portfóliókezelés egy hosszabb előkészítést igénylő folyamatot jelent. A másik nagy különbség a végrehajtás. Egy tanácsadásnál az üzletmenet logikája az, hogy amikor valamilyen elképzelése van a tanácsadónak, arról értesíti az ügyfeleit, portfóliókezelés esetén viszont sokkal proaktívabban történik a részvényvásárlás.

Miért jó a tőke a vállalkozások számára?

Láving Gusztáv, a Focus Ventures vállalati portfóliókezelési igazgatója előadásában kiemelte, amikor egy vállalat az előtte álló időszakban valamilyen beruházást, cégfelvásárlást tervez, de

nincs meg hozzá a megfelelő forrás, akkor a pályázati pénzeken és a banki hiteleken kívül a tőkéhez is fordulhat.

De mire jó a tőke? Csökkenti a bankok kockázatvállalását, javítja a hitelképességi mutatót és a kockázati profilt, emellett türelmes és kiszámítható forrás, nincs azonnali visszafizetési kötelezettség. Önerőkiegészítésre is felhasználható pénzügyi eszköz rengeteg területen és eltérő célokkal. 

015A2001
Láving Gusztáv, a Focus Ventures vállalati portfóliókezelési igazgatója

A forrás beruházásra, fejlesztésre és kapacitásbővítésre is felhasználható, elsősorban gép vagy eszköz vásárlásra. A BÉT-en már jelen levő, vagy a BÉT-re készülő vállalkozásoknak is érdemes számításba venni, csak úgy, mint iparági fúziók és akvizíciók esetén.

Változatos összetétellel, közel 40 vállalat kapott eddig közel 50 milliárd forintot a Focus Ventures-től, az együttműködések fókuszában pedig a zöldenergia, az agrárium, az élelmiszeripar, a könnyű- és a feldolgozóipar, valamint az ingatlanok állnak. Az igényelhető befektetés összege 500 millió-5 milliárd Ft.

Képek: Todoroff Lázár/Portfolio

GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
tőzsde-Donald-Trump-részvény-elnökválasztás-befektetés