Juncker: maximális diszkomfortot akarok okozni Orbán Viktor EU-s szövetségének
Uniós források

Juncker: maximális diszkomfortot akarok okozni Orbán Viktor EU-s szövetségének

Portfolio
A magyar EU-elnökség nehezen blokkolhatná majd az uniós döntéshozatalt, Donald Trump újabb elnöksége pedig veszélyes lehet Európának, bár nem kell komolyan venni a politikus minden kijelentését. Orbán Viktor magyar miniszterelnök új politikai szövetsége, a Patrióták pedig komoly ellenállásra számíthat – mondta el Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság korábbi elnöke a Politico hírlevelének adott interjújában.

A Brexittel kapcsolatban Juncker kijelentette, hogy az Egyesült Királyságnak nehéz lenne a közeljövőben újra csatlakoznia az EU-hoz, mivel az országban jelenleg egyetlen politikai párt sem támogatja ezt. Megjegyezte azt is, hogy a Brexit következményei pontosan olyanok lettek, mint amilyeneket az EU előre jelzett.

Ami a következő bizottsági elnök megválasztását illeti, Juncker határozottan ellenzi, hogy Ursula von der Leyen az újraválasztását biztosítandó az Európai Néppárt koalícióra lépjen Giorgia Meloni olasz miniszterelnök által vezetett Európai Konzervatívokkal és Reformerekkel. Ehelyett azt javasolta, hogy az EPP-nek a Zöldekkel kellene megegyezésre törekednie annak érdekében, hogy erős többséggel rendelkezzen az Európai Unióban.

Az amerikai politikával kapcsolatban Juncker szkeptikusan nyilatkozott Trump elnök EU-val kapcsolatos nézeteiről, kijelentve, hogy a politikus ellenségként tekint az EU-ra. Emellett bírálta Trump „tévhiteit és hibás érvelését”, valamint óva intett attól, hogy szavait készpénznek vegyük. Juncker ugyanakkor megjegyezte, hogy lehetséges, hogy egy vezető idősebb korban is hatékony legyen, és Konrad Adenauert hozta fel példaként, utalva Joe Biden elnök képességeire.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök közelgő tanácsi elnökségével kapcsolatban Juncker azzal érvelt, hogy az elnökség befolyása korlátozott, amikor az előrelépés akadályozásáról van szó.

Egy elnökségnek nagy befolyása van, amikor előre akarja vinni a dolgokat; de nem túl nagy, amikor akadályozni akarja őket

– jelentette ki a volt bizottsági elnök.

Kifejezte továbbá, hogy „maximálisan kellemetlen helyzetbe” kívánja hozni Orbán új szélsőjobboldali politikai csoportját, a Patriótákat.

Végül Juncker megosztotta, hogy dolgozik egy könyvön a bizottsági elnöki időszakáról, amelyet emlékezetből diktál. Azt is elárulta, hogy még mindig hátfájdalmai vannak egy 1989-es autóbalesete miatt, ami az egyik oka volt annak, hogy 2019-ben nem indult a második bizottsági elnöki ciklusért. Továbbra is hetente kétszer jár be a Bizottság székhelyére, hogy saját projektjein dolgozzon, és találkozzon volt miniszterelnökökkel és parlamenti képviselőkkel.

Címlapkép forrása: 2015 Anadolu Agency

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
ukrajna-lengyelorszag-szlovakia-csehorszag