FONTOS Kiderült, hogyan teljesített az energiakrízisből kilábaló magyar energiaszektor
Most már tényleg indul a palack visszaváltási rendszer - Van egy újdonság is
Üzlet

Most már tényleg indul a palack visszaváltási rendszer - Van egy újdonság is

Portfolio
Július 1-től nem hozható forgalomba olyan italcsomagolás, ami érintett a DRS-rendszerben  (Deposit Return System) és nem tartozik a kivételek közé. Bár már most is sok mindenki találkozhatott a boltok polcaink az 50 forintos visszaváltási díjat tartlmazó PET-palackokkal, fémdobozos, vagy üveges termékekkel, valamint a MOHU által üzemeltetett visszaváltó automatákkal, júliustól már tényleg minden legyártott és érintett italos palacknak tartalmaznia kell a visszaváltási díjat. Az utolsó pillanatban egy módosítás is történt, a "luxusitaloknál" nem lesz visszaváltási díj.

Már év elején elindult a visszaváltási rendszer, valamint a visszaváltó automaták telepítése, de valójában csak az elmúlt hónapokban találkozhattunk ezzel a jelöléssel az italos dobozokon, palackokon:

mohu automata, visszaváltás, voucher, utalvány
Kép forrása: Portfolio

Ennek oka, hogy a gyártók haladékot kaptak, hogy felkészüljenek a rendszerre és 2024. július 1. lett az a dátum, amikor már az 50 forintos (vagy akár több, az újrahasználható italcsomagolások esetében) betétdíjat tartalmaznia kell a csomagolásoknak. A gyártási idő, valamint a szállítás és a polcokra kerülés között is van egy átmeneti időszak, így a polcokon július 1. után még bőven találkozhatunk nem betétdíjas termékekkel, azokkal, amelyeknek a gyártása még június 30-ig befejeződött. Ugyanakkor a készletek cserélődésével egyre több és több visszaváltható palackba, fém dobozba fogunk belefutni.

Szeptember 4-én már 5. alkalommal találkozik a fenntarthatósági szakmai, a zöldítés mellett elkötelezett vállalatok képviselői! Zöld pénzügyek, gazdaság, megújuló energia, zöld ingatlanpiac, agrárium és az ESG - ezekről mind beszélgetünk szeptember 4-én a Sustainable World konferencián.

A legfontosabb tudnivalókról már többször beszámoltunk, de dióhéjban ezeket érdemes tudni:

  • A kötelezően visszaváltási díjas termékek: üveg-, fém- és műanyag palackos és dobozos, 1 deciliter és 3 liter közötti űrtartalmú italtermék- kivéve a tej- és tejalapú italtermékek - amelyeken szerepel a visszaváltási ikon. Ilyenek lesznek pl. a műanyag palackos vizek, üdítők, az alumínium dobozos üdítők, sörök, energiaitalok és üveges borok, szeszes italok.
  • Az automata a sérülésmentes vonalkóddal rendelkező, nem összenyomott palackokat fogadja el, kizárólag azokat, amelyek az új vonalkóddal rendelkeznek. Kupakkal és anélkül is elfogadják ezeket.
  • Külföldről vásárolt termékeket többségében nem fog elfogadni az automata.
  • A visszaváltási díj összege a "kötelezően visszaváltási díjas és nem újrahasználható italcsomagolás" esetén egységesen darabonként 50 forint lesz. Az úgynevezett többutas italcsomagolásoknál, vagyis az újrahasználhatók esetében a termék gyártója határozza meg a díjat. Láttunk már pl. 70 forintos visszaváltási díjat is.
mohu automata, visszaváltás, palack
Kép forrása: Portfolio
  • Azokban a kisboltokban, ahol nincs hely az automatának, kézi visszaváltási rendszer működhet (de ez nem kötelező). A boltos egy applikáción keresztül azonosítja a palackokat, majd, ha a boltban körülbelül 1000 darab palack összegyűlt, elszállítják tőle, addig viszont sértetlen állapotban kell tárolnia a palackokat.

Pénz visszakapása: a vásárló háromféle módon kaphatja vissza az 50 forintot, miután bedobta az automatába a csomagolást. Egyrészt az üzletben levásárolható utalványként, másrészt felajánlhatja azt jótékonysági célra vagy a REPont applikációban való regisztráció után rögtön átutalhatja azt a saját bankszámlájára. 

Kivételek és az utolsó pillanatos módosítás

Alapvetően minden 1 deciliter és 3 liter közötti italcsomagolásra vonatkozik a kötelező visszaváltási rendszer, de vannak kivételek:  

  • azok, amelyekben tej és tejalapú italtermékek vannak
  • amelyekből maximum 5000 darabot forgalmaznak évente
  • a visszaváltás nem vonatkozik továbbá a speciális formájú és méretű, ezért automatával vissza nem váltható üvegekre.  

Tehát ezeken kívül nemcsak a boltban, hanem például az online rendelésnél, az éttermi fogyasztásnál megvásárolt italcsomagolásokért is fel fognak számítani 50 forintot.

Érdekesség, hogy a 400 négyzetméternél nagyobb boltoknak kötelező visszaváltó automatát üzemeltetni, az online kereskedelemben erre vonatkozó visszaváltási kötelezettség azonban nincs érvényben. Ha tehát online rendelünk, ki kell fizetni a betétdíjat, majd egy fizikai boltba visszavinni azt. Van olyan kereskedő, amely a gördülékenyebb online vásárlás és visszaváltás érdekében saját rendszert dolgozott ki, a kifli.hu például arról tájékoztatta a vásárlókat, hogy az érkező futár átveszi a kötelező visszaváltási díjas műanyag vagy fém dobozos termékeket - maximum 10 darabot, ha azok egy zárható zsákban, sértetlen állapotban össze vannak készítve. A pénz utalvány formájában vagy pénzvisszautalással lehet visszakapni - bár utóbbi esetén az ügyfélszolgálathoz kell fordulni.

Az utolsó pillanatban még egy módosítást bevetett a jogalkotó, ami az RSM Hungary adótanácsadó értelmezése szerint az jelenti, hogy:

"nem kerül a DRS rendszer látókörébe, és nem kell a kötelezettségeket teljesíteni olyan termék esetében, melynek a bekerülési értéke a 25 000 forintot eléri, és a gazdálkodónak nem sikerült üres vagy kiürült palackot regisztrációs céllal beszerezni." - írja Falcsik István az RSM ügyvédje, vám-, jövedék és termékdíj-tanácsadási üzletágának vezetője egy blogbejegyzésében.

A módosítás pontos szövege: "Azon kötelezően visszaváltási díjas termék esetében, amelynél „a) az üres vagy kiürült palack regisztrációs célú beszerzése nem vezetett eredményre, b) a beszerzés körülményeire figyelemmel a palack a benne lévő italterméktől az állag sérelme nélkül nem választható el, és  c) a végső fogyasztói csomagolással ellátott italtermék számvitelről szóló törvény szerinti bekerülési értéke eléri vagy meghaladja az e rendelet szerinti kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasználható termék után fizetendő visszaváltási díj ötszázszorosát, az e rendelet kötelezően visszaváltási díjas termékre vonatkozó szabályai nem alkalmazandók.”

 Vagyis a 25 ezer forintnál drágább pezsgős, boros üvegeknél nem kell majd a plusz 50 forint miatt aggódni.

Hogyan működnek az automaták?

Végezetül bemutatjuk, hogy miként működnek az automaták. Aki véletlenül nem betétdíjas terméket visz vissza, azt nem fogja befogadni a gép, de sok üzletben már erre is készültek egy kihelyezett nagyobb tárolóval, ahová ezeket a palackokat be lehet dobni, ha már feleslegesen, összenyomás nélkül "elcipeltük" a boltba.

Címlapkép forrása: Portfolio

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
energiacimlap