Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Globál

Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett

Portfolio
20 órakor zártak az urnák Franciaországban, ahol ma tartották a rendkívüli nemzetgyűlési választások első fordulóját. Az első exit pollok szerint egyértelmű győzelmet aratott a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés, az Emmanuel Macron mögött álló erők pedig csak (bár a várakozásoknak megfelelően) a harmadik helyre futottak be. Mind az Új Népfront néven egyesült baloldal, mind Macron Együtt nevű választási szövetségének vezetői arra szólították fel pártjaik harmadik helyen végzett jelöltjeit, hogy a július 7-én esedékes második forduló előtt lépjenek vissza a Nemzeti Tömörülés jelöltjével szemben esélyesebb jelölt javára.

Az exit pollok szerint a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés és szövetségesei 34 százalékot szereztek. 29 százalékkal második helyen végzett a baloldali pártok szövetsége, amely Új Népfront néven indult. Az Emmanuel Macron államfő mögött álló, Együtt nevű választási formáció csak a dobogó harmadik fokára jutott fel 21,5 százalékkal.

Az Ifop és a Fiducial becslése szerint az 577 tagú Nemzetgyűlésben a Nemzeti Tömörülésnek 240-270, az Új Népfrontnak 180-200, a Macron mögött álló erőknek 60-90 mandátuma lehet. Az Elabe BFM TV televízió számára elvégzett becslése szerint a Nemzeti Tömörülés és szövetségesei 260-310 parlamenti helyhez juthatnak a július 7-én esedékes második fordulóban, míg az Ipsos 230-280 mandátumot előlegezett meg a France Television megbízásából elvégzett előrejelzésében. Az abszolút többséghez 289 képviselői hely megszerzésére lenne szükség, ez egyedül az Elabe exit pollja szerint lenne meg Le Pen pártjának.

Azonban azokban a választókörzetekben, ahol egyetlen jelölt sem érte el a szavazók 50 százalékának támogatását, második fordulóra kerül sor, amelyet július 7-én tartanak. A mostani mandátumbecslések az első fordulós eredmények alapján készültek, de

az esetleges visszalépések miatt a második fordulóra jelentősen változhat a helyzet.

Az első becslések szerint a Macron körüli koalíció 290-330 körzetben jutott be a második fordulóba az Ipsos közvélemény-kutató intézet szerint. Az Új Népfront 370-410 körzetben, a Nemzeti Tömörülés pedig 390-430 körzetben jut tovább.

A rendkívüli nemzetgyűlési választásokat június 9-én írta ki Emmanuel Macron, miután pártja súlyos vereséget szenvedett az európai parlamenti választásokon.

A nemzetgyűlési választások a félelnöki rendszerben Macron elnöki mandátumát nem veszélyeztetik, de jelentős akadályokat emelhetnek eléje, amennyiben társbérletben lesz kénytelen vezetni az országot egy másik erővel.

A nemzetgyűlési választásokat tisztán egyéni képviselős rendszerben, 577 választókörzetben rendezik meg. A mandátumot az a jelölt kapja meg, aki az első fordulóban a választók 50 százalékának és a regisztrált választók 25 százalékának a szavazatát megszerzi, vagy a második fordulóban az élen végez. Ahol az első fordulóban nincs eredmény, a második fordulóba a legalább 12,5 százalékot elért jelöltek juthatnak be.

A nemzetgyűlési választások első fordulóját rendkívül magasnak számító, 60 százalék fölötti részvétellel tartották.

Emmanuel Macron a választások után kiadott közleményében azt írta,

a Nemzeti Tömörüléssel szemben eljött az ideje egy széleskörű, egyértelműen demokratikus és republikánus összefogásnak a második fordulóra.

Gabriel Attal miniszterelnök 22 óra tájban tartott beszédet, amelyben azt mondta,

a szélsőjobb a hatalom kapujában áll,

a második fordulóban így az a cél, hogy megakadályozzák, hogy a Nemzeti Tömörülés abszolút többséget szerezzen. Ezért felszólította a Macron mögött álló jelölteket, hogy ahol harmadik helyet szereztek, lépjenek vissza a Nemzeti Tömörülés jelöltjével szemben esélyesebb jelölt javára.

A Nemzeti Tömörülés de facto vezetőjét, Marine Le Pent már az első fordulóban megválasztották saját körzetében, Hénin-Beaumont-ban. A párt többszörös államfőjelöltje az exit pollok nyilvánosságra kerülése után azt mondta, Macron táborát „szinte eltörölték”.

A Nemzeti Tömörülés elnöke, Jordan Bardella győzelmi beszédében kijelentette, egyetlen ellenfelüknek a második fordulóban az Új Népfrontot tekintik, az elnök mögött álló erőknek már nincs esélyük a győzelemre.

Az eredmények ismeretében Jean-Luc Mélenchon, a baloldali Új Népfront legnagyobb ereje, az Engedetlen Franciaország vezetője azt mondta, hogy ahol jelöltjeik a harmadik helyen végeztek, ott visszalépnek az esélyesebb, nem szélsőjobboldali jelölt javára a Nemzeti Tömörülés megállítása érdekében. Raphaël Glucksmann, a Szocialista Párt elnöke szintén arra szólította fel az Új Népfront harmadik helyen végzett jelöltjeit, hogy lépjenek vissza Le Penék megállítása érdekében.

A Macron mögött álló, Együtt nevű választási koalíció arra szólította fel harmadik helyen végzett jelöltjeit, hogy lépjenek vissza azoknak a jelölteknek a javára, akik képesek legyőzni a Nemzeti Tömörülés jelöltjeit.

A Macron-féle választási formáció egyik tagpártja, az Horizons vezetője, Édouard Philippe, aki 2017 és 2020 között miniszterelnök is volt, azt mondta, hogy a második fordulóban nem szabad támogatni sem a Nemzeti Tömörülés, sem az Engedetlen Franciaország jelöltjeit. Az Új Népfrontból ugyanakkor a szocialisták, a zöldek és a kommunisták jelöltjei támogathatók szerinte.

A negyedik helyen végzett jobboldali konzervatív Köztársaságiak azt mondták, nem tesznek javaslatot a szavazóiknak, mely jelöltekre szavazzanak a második fordulóban.

A francia nemzetgyűlési választásokról ebben a cikkünkben közöltük a legfontosabb tudnivalókat:

Címlapkép forrása: Cyril Marcilhacy/Bloomberg via Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Katasztrofális folyamatot indított be az emberiség, egyre több jele van egy új veszélynek
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
robert fico