Robert Fico brutális vitája Brüsszellel: átment a problémás törvény, blokkolhatják a forrásokat
Uniós források

Robert Fico brutális vitája Brüsszellel: átment a problémás törvény, blokkolhatják a forrásokat

Portfolio
A szlovák Alkotmánybíróság úgy döntött, hogy az ország büntető törvénykönyvének legtöbb módosítása alkotmányos, és ezzel megnyitotta az utat a végrehajtásuk előtt. A reformcsomag tartalmazza a súlyos bűncselekményekre, köztük a korrupcióra kiszabható büntetések, az elévülési idő csökkentését és a különleges ügyészi hivatal megszüntetését. A bíróság azonban megállapította, hogy a reform azon részei, amelyek visszamenőlegesen beavatkoznak a büntetőeljárásokba, alkotmányellenesek.

A döntést Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter üdvözölte, az ellenzéki pártok azonban továbbra is bírálják a reformot, mivel az szerintük nem szolgálja a közérdeket. A büntető törvénykönyv reformja egyébként is ellentmondásos volt, Zuzana Čaputová akkori elnök és az ellenzéki pártok februárban az Alkotmánybíróságtól kértek felülvizsgálatot.

A reform legtöbb intézkedését ideiglenesen felfüggesztették az alkotmányosságukról szóló döntésig, kivéve a különleges ügyészség megszüntetését, amelyet márciusban hajtottak végre. Az Európai Bizottság és az Európai Ügyészség (EPPO) egyaránt bírálta a reformot, és figyelmeztetett a Szlovákia uniós forrásokhoz való hozzáférésére gyakorolt lehetséges következményekre.

Robert Fico miniszterelnök azt állította, hogy „rendkívül kemény szakmai és politikai vitát” folytatott az Európai Bizottsággal a büntető törvénykönyv módosításairól és a különleges ügyészség megszüntetéséről. Brüsszel aggályokat fogalmazott meg a jogállamiság szlovákiai tiszteletben tartásával kapcsolatban, különösen a büntető törvénykönyv reformjával kapcsolatban. Értékelésében a Bizottság kijelentette, hogy a reform veszélyeztetheti a korrupciós nyomozásokat, beleértve a behajtási terv pénzeszközeivel kapcsolatos nyomozásokat is – emlékeztet az Euractiv.

Az Alkotmánybíróság azon döntése, hogy a reform nagy részét engedélyezi, potenciálisan veszélyeztetheti Szlovákia uniós támogatásait. A Bizottság korábban már figyelmeztetett arra, hogy a reform az uniós források befagyasztásához vezethet. Még nem tudni, hogy a Bizottság hogyan reagál a bíróság döntésére, és hogy tesz-e további lépéseket a szlovákiai jogállamiság védelme érdekében.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
BRUSSELS, BELGIUM - SEPTEMBER 3: Hungarian Prime Minister Viktor Orban (L) and President of the European Commission Jean-Claude Juncker (R) shake hands.